diumenge, 5 de gener del 2025

El Govern francès impulsa l’eòlica marina flotant al Mediterrani

El Govern francès impulsa l'eòlica marina flotant al Mediterrani

Mentre a les comarques gironines continua l'oposició  contra la instal·lació d'un macro parc industrial eòlic marí al del Cap de Creus i el golf de Roses, el Govern francès acaba d'adjudicar la construcció de dos parcs eòlics marins flotants -la mateixa fórmula que s'està estudiant aquí- a la seva costa mediterrània.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà) 05/01/2025.- Llegim al Diari de Girona que mentre a les comarques gironines continua ben encès el debat sobre la conveniència d'instal·lar un parc eòlic marí davant del Cap de Creus, el Govern francès acaba d'adjudicar la construcció de dos parcs eòlics marins flotants -la mateixa fórmula que s'està estudiant aquí- a la seva costa mediterrània. Un se situarà uns quants quilòmetres al nord de Portbou, a l'anomenada zona Narbonesa, que comença a l'àrea de Leucate i Le Barcarès i continua fins a Agde, passat Narbona i prop de Beziers. L'altre estarà ubicat més amunt, a prop de Marsella.

Els dos parcs eòlics formen part del paquet conegut com a AO6, el primer d'eòlica marina flotant a França. El passat 27 de desembre, el Govern francès va fer públics els resultats de la subhasta, que van ser recollits per nombrosos mitjans de comunicació.

El parc més proper a la costa gironina s'ubicarà entre els municipis de Port-la-Nouvelle i Agde, als voltants de Narbona. S'anomenarà Eòlica Flotant d'Occitània, serà construït pel consorci format per Ocean Winds i Eolien en Mer Participation, se situarà a 25 quilòmetres de la costa i generarà 250 MW, fet que permetrà abastir d'electricitat uns 450.000 habitants, segons indiquen els seus impulsors. Està previst que la seva construcció comenci l'any 2030. Requerirà una inversió d'uns 800 milions d'euros i el seu preu de compra d'electricitat serà de 85,9 euros per MWh (megawatt hora). L'empresa està desenvolupant una tecnologia molt particular, amb plataformes flotants cúbiques i plenes d'aigua en lloc de rodones, per tal d'abaratir el cost. Tot i això, el director general d'Ocean Winds France, Marc Hirt, adverteix que aquesta tecnologia encara «no està madura» i que «poden passar moltes coses d'aquí a 2030», de manera que segueixen oberts «a tots els desenvolupaments tecnològics». En aquest cas, podria haver-hi una desena d'aerogeneradors que podrien arribar a fer 300 metres d'alçada.

El segon parc estarà situat una mica més amunt, davant la costa de Fos-sur-Mer, molt a prop de Marsella. Aquest altre projecte, anomenat Golf de Fos, serà construït per l'empresa Éoliennes Méditerranée Grand Large (que inclou EFD Renouvelables i Maple Power), també estarà situat 25 quilòmetres endins del mar i generarà 250 MW. En aquest cas, l'objectiu és començar-lo a aixecar l'any 2029 perquè entri en funcionament a finals de 2031. Suposarà una inversió de més de mil milions d'euros i tindrà un preu de compra d'electricitat fixat en 85,9 euros per Mwh. Les turbines s'instal·laran en una zona on la profunditat se situa entre els 90 i els 110 metres, fet que justifica l'elecció de molins flotants i no anclats al fons del mar.

Abans de començar les obres, els guanyadors dels dos projectes hauran de fer els estudis d'impacte ambiental, obtenir les autoritzacions, seleccionar els socis industrials i preparar el tancament econòmic definitiu del projecte. Si no arriben a temps, podran ser objecte d'una pròrroga.

Segons recorda Le Figaro, el resultat d'aquesta adjudicació és el fruit d'un llarg treball. La Comissió Nacional de Debat Públic va organitzar un debat entre el juliol i l'octubre de 2021, mentre que el març de 2022 es va iniciar el procediment de concurrència competitiva. El plec de clàusules es va publicar l'abril del 2024, i a l'agost d'aquell mateix any la Comissió Reguladora de l'Energia va rebre cinc projectes. Tot i que les deliberacions es van resoldre el passat 29 de novembre, la moció de censura contra el govern de Michel Barnier va impedir la publicació dels noms dels guanyadors fins el 27 de desembre.

egons va indicar el Ministeri d'Indústria i Energia de França en un comunicat, l'objectiu és que el país tingui 18 gigawatts d'energia eòlica marina en servei l'any 2035 i 45 el 2050. «L'any 2050, l'energia eòlica representarà entre el 20 i el 25% de la producció d'energia a França, per darrere de l'energia nuclear», diu el director general d'Ocean Winds France, Marc Hirt.

El cas del golf de Roses

A aquest costat de la frontera, la intenció del Govern espanyol també és la d'impulsar l'energia eòlica a les seves costes. Per això, en els darrers anys ha dibuixat els Plans d'Ocupació de l'Espai Marítim (POEM), segons els quals el golf de Roses és l'única zona de Catalunya apta per a la instal·lació d'aquest tipus d'energia. Fins ara, el Govern espanyol ha rebut fins a vuit propostes per a la construcció del parc, però a hores d'ara encara no ha realitzat la subhasta pública.

La proposta, però, ha generat una forta divisió al territori. Diferents col·lectius, des d'ecologistes fins a agents locals, s'han unit en la plataforma Stop al Parc Eòlic Marí per alertar de l'irreversible impacte que suposaria en el paisatge i diversitat del Mediterrani i de l'Alt Empordà. En canvi, l'anterior govern d'Esquerra a la Generalitat ho veia amb bons ulls. Per això, els republicans van impulsar la plataforma experimental Plemcat, amb l'objectiu de provar el funcionament d'aquesta energia en aquest emplaçament, que hauria d'estar en marxa l'any 2026. Ara, l'executiu socialista liderat per Salvador Illa està disposat a tirar-ho endavant aquesta plataforma, i la nova consellera de Territori, Sílvia Paneque, també el veu amb bons ulls. Tot i això, no han convençut els contraris, ja que la plataforma també s'oposa a la construcció del Plemcat.

Amb tot, la decisió final estarà en mans del Govern de l'Estat espanyol, ja que és el Ministeri de Transició Ecològica qui ha de convocar la subhasta i decidir a qui i quan s'adjudica el projecte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada