dissabte, 23 de novembre del 2024

Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona es manifesten contra els preus del lloguer

Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona es manifesten contra els preus del lloguer

El Sindicat de Llogateres situa la manifestació a Barcelona com a "punt d'inflexió" per iniciar una vaga de rendes

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès) 23/11/2024.- Segons les agències de premsa, Girona, Lleida i Tarragona han organitzat manifestacions per protestar contra les pujades dels preus del lloguer. La situació s'ha tornat insostenible en moltes ciutats, i els carrers han reunit el cansament de moltes persones que demanen canvis urgents i mesures per capgirar el panorama. Sota el lema S'ha acabat, abaixem els lloguers, les ciutats han dit prou de manera simultànea.

Centenars de persones s'han concentrat a Girona. La marxa ha començat al barri de Santa Eugènia i ha acabat al centre de la ciutat. A la tarda, es dirigiran en tren a Barcelona per unir-se a la manifestació de país que hi ha convocada. "Tenir feina ja no garanteix l'accés a l'habitatge", critica la portaveu del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya Fàtima Aatar, que diu que "la proliferació de pisos turístics, especialment al Barri Vell, expulsa a la classe treballadora a la perifèria" i que "Girona és una de les ciutats on més creix el preu del lloguer".

D'altra banda, també moltes persones s'han manifestat plaça Ricard Vinyes de Lleida. El Comitè 23-N Lleida ha exigit una baixada "radical" d'aquests preus, i ha denunciat un "racisme immobiliari". La concentració ha comptat amb veïnes i veïns de Lleida ciutat i persones vingudes d'arreu de la demarcació com la Seu d'Urgell. També de la Cerdanya. Amb pancartes que han reivindicat un habitatge gratuït, universal i de qualitat, les persones concentrades també han cridat consignes a favor d'un habitatge digne.

Pel que fa a Tarragona, prop d'un miler de persones s'han reunit al centre de Tarragona. El preu de l'habitatge s'ha tensat a Tarragona o Reus pels lloguers de temporada, i també amb la pressió que generen els allotjaments turístics. El portaveu del Sindicat de l'Habitatge de Tarragona, David Fernández, ha alertat que els preus a l'àrea metropolitana tarragonina són cada cop més similars a Barcelona, i ha afirmat que s'empeny a la gent a marxar de les ciutats. De Tarragona surten autobusos a primera hora de la tarda cap a la manifestació de Barcelona, i gairebé no hi ha cap plaça lliure.

El Sindicat de Llogateres ha tret pit aquest dissabte a la tarda de la manifestació convocada a Barcelona, "la més gran en la matèria celebrada mai en la història de Catalunya" i l'ha situat com a "punt d'inflexió" per iniciar una vaga del pagament de rendes. "A partir de demà, començarem a caminar barri a barri, bloc a bloc i ciutat a ciutat per a què sigui una realitat", ha exclamat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo. L'organització diu que s'han reunit unes 170.000 persones. "Comença un nou cicle polític", ha asseverat Arcarazo enmig d'una forta expectació mediàtica abans de començar la marxa. La portaveu ha lamentat que hi hagi "milions de persones sostenint un sistema injust i parasitari" i ha fet una crida a donar un pas més després de la protesta. Dit això, ha anunciat una vaga de lloguers que es començarà a gestar a partir de demà diumenge. "No és fàcil i ens hem d'organitzar bé", ha apuntat, sense entrar en detalls i fent una crida a la unió dels llogaters "perquè amb una manifestació no se soluciona tot".

Abans de fer la crida a la vaga, Arcarazo ha carregat contra els rendistes, a qui els ha acusat de "robar la meitat del sou" dels llogaters i de forçar-los a marxar de forma directa o indirecta cada cop que acaba un contracte: "S'ha acabat que cada cop sigueu més rics i nosaltres més pobres". També ha estat especialment punyent contra els responsables polítics, a qui ha reclamat "polítiques de veritat" per aturar l'augment de les rendes i garantir l'accés a l'habitatge, "perquè no es pot viure amb una angoixa constant per si es renova el contracte cada cinc anys". Arcarazo ha recordat que el Sindicat de Llogateres exigeix mesures per a què els lloguers s'abaixin un 50%, per recuperar pisos buits i per prohibir les compres especulatives.

Els organitzadors del II Congrés d'Habitatge de Catalunya han precisat que la manifestació d'aquest dissabte "no només apel·la a la classe llogatera". La portaveu Marta Espriu ha ressaltat que la marxa també reivindica la tasca de les entitats que des del 2008 es mobilitzen contra les execucions hipotecàries, així com dels col·lectius que lluiten contra les limitacions de la llei d'estrangeria "que afecten persones que pateixen racisme institucional, les quals no tenen dret a viure com a persones dignes".

"No pot ser un altre 15-M"

El seu torn, des del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya, per la seva part, han reivindicat el lideratge de les entitats per assolir una rebaixa dels lloguers. La portaveu Marina Parés ha demanat no equiparar l'actual revolta dels llogaters a les lluites socials i polítiques que es van lliurar el 2011: "Això no pot ser un altre 15-M perquè no podem tornar a dependre dels responsables polítics professionals que ens han portat a aquesta situació".

Unes 170.000 persones, segons el Sindicat de Llogateres, s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona. Han sortit als carrers de Barcelona aquest dissabte per exigir una rebaixa del 50% del preu del lloguer i mesures "urgents" per accedir a habitatges assequibles. La manifestació, sota el lema S'ha acabat: abaixem els lloguers!, ha arrencat a les cinc de la tarda a la plaça Universitat, i ha recorregut Gran Via, Calàbria i Consell de Cent fins a arribar a la plaça dels Països Catalans.Alhora, els convocants han avisat que la marxa és un "punt d'inflexió" d'una revolta que continuarà amb una vaga de lloguers que preveuen començar a organitzar a partir de diumenge.

Reivindicacions

"La situació de l'habitatge actualment és insostenible", assegura el manifest unitari del moviment català per l'habitatge que acusa a rendistes, bancs i fons voltor de fer un "negoci rendible a costa de les classes populars". També retreuen als polítics les "promeses buides i les lleis cosmètiques" que han permès que els lloguers i les hipoteques "pugin sense control". El Sindicat de Llogateres ha posat sobre la taula quatre reivindicacions "urgents": abaixar els lloguers un 50%, contractes indefinits, recuperar habitatges buits, turístics i de temporada per a l'ús residencial, i acabar amb la compra especulativa. A més, els promotors de la manifestació han carregat contra els responsables polítics per haver plantejat "mesures cosmètiques", i també han criticat els rendistes "per ser cada vegada més rics". "Si ens unim, tenim més poder que ells", ha reblat Arcarazo.

Barcelona ha reunit persones habitants d'una cinquentena de pobles i ciutats de tot Catalunya

A la protesta convocada des de la plaça Universitat de Barcelona s'han reunit manifestants des d'una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya. Hi ha hagut sis grans columnes ferroviàries procedents de les línies de tren R1, R2, R2 Sud, R3 i R4 en les dues direccions. També han arribat a Barcelona autobusos de municipis com Reus, Tarragona i Lleida. Simultàniament, hi ha hagut marxes a peu des dels diferents barris de Barcelona que han confluït al centre de la ciutat.

Més de 4.000 entitats han convocat la manifestació. Només de l'anomenada Àrea metropolitana han sortir quatre columnes: La de Badalona, que ha recollit persones del Maresme; la de l'Hospitalet de Llobregat; la de Cornellà on s'han aplegat persones de Baix Llobregat Sud i la del Baix Llobregat, formada per gent de les poblacions del nord de l'esmentada comarca.

Manifestació a Girona

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, centenars de persones s'han concentrat a Girona per protestar contra les pujades del preu dels lloguers d'habitatges, en una de les manifestacions simultànies convocades aquest dissabte.

La marxa ha començat al barri de Santa Eugènia i ha acabat al centre de la ciutat.

A la tarda, es dirigiran en tren a Barcelona per unir-se a la manifestació de país que hi ha convocada. "Tenir feina ja no garanteix l'accés a l'habitatge", critica la portaveu del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya, Fàtima Aatar, que diu que "la proliferació de pisos turístics, especialment al Barri Vell, expulsa a la classe treballadora a la perifèria" i que "Girona és una de les ciutats on més creix el preu del lloguer".

El Sindicat de Llogateres ha convocat aquest dissabte 23 de novembre manifestacions simultànies arreu del país per protestar contra les pujades del preu del lloguer. La mobilització segueix la tendència de Madrid, després que la ciutat es mobilitzés el 13 d'octubre per denunciar la situació actual de l'accés a l'habitatge i l'encariment d'aquest en els últims anys. A Catalunya, la capital de cada demarcació n'ha fet una per reclamar "habitatge universal, gratuït i de qualitat".

A Girona, la protesta ha començat a dos quarts de dotze del migdia a la plaça Núria Terès i Bonet, al barri de Santa Eugènia. D'allà ha arrencat una marxa per diferents carrers de la ciutat que ha anat sumant gent. Amb càntics com "Què passa? Ens fan fora de casa" o "Desnonar i pujar lloguer", la protesta s'ha dirigit fins a la plaça Independència, al centre de Girona, on s'han llegit els parlaments,

Fàtima Aatar, portaveu del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya, organitzador de la protesta a Girona amb el suport d'altres entitats del territori, ha denunciat que "tenir feina ja no garanteix l'accés a l'habitatge": "la gent no arriba a final de mes i no pot pagar el lloguer de l'habitatge que representa més de la meitat del sou de la classe treballadora", ha dit.

En el cas dels joves, des del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya critiquen que "tot i que Girona és una ciutat universitària, els estudiants no troben pisos perquè els preus són inassequibles i només es pensen a maximitzar els beneficis privats". Així com "és gairebé impossible que els joves puguin emancipar-se".

A més, Aatar posa sobre la taula els col·lectius a qui més afecta aquest encariment de preus que considera que són "les persones migrades i els joves". Per una banda, lamenta que "la població migrada és la que té menys renda, pateix racisme immobiliari, amb molts propietaris que no els volen de llogaters, i en alguns casos, no estan regularitzats i no poden accedir a l'habitatge".

Girona, on més puja el lloguer

En aquest sentit, es denuncia que no es garanteixi l'accés a l'habitatge pels veïns i veïnes i que, en el cas de Girona, "la proliferació de pisos turístics, especialment al Barri Vell, expulsi a la classe treballadora a la perifèria". Una situació que agreuja l'encariment dels preus de l'habitatge i que ha fet que "a Girona, es visqui una pujada històrica dels preus de l'habitatge, amb desnonaments cada setmana". Les i els manifestants també han criticat que "la meitat de les compres d'habitatges les fan inversors, no famílies", que "cada cop hi ha més pisos en menys mans" i que, a més, "es privatitzen milers d'habitatges de protecció i molts altres estan buits o són pisos turístics".

Tot això, les i els manifestants a Girona han expressat el seu descontentament amb la gestió política de l'habitatge i recullen al manifest: "Davant la incapacitat dels polítics i les seves falses promeses de trobar solucions efectives, només ens queda l'organització de la classe treballadora". En aquesta línia, s'amenaça en fer una vaga de lloguers i deixar de pagar per forçar a reduir uns preus que consideren que "haurien de reduir-se a la meitat". "Si deixem de pagar, s'acaba el negoci", sostenen.

A la tarda, les i els manifestants a Girona s'han dirigit cap a l'estació de tren, des d'on han viatjat fins a Barcelona per unir-se a la protesta que hi havia convocada a la plaça Universitat de la ciutat a les cinc de la tarda.

A Girona surten al carrer per defensar el dret a l'habitatge: "No és un negoci", i reclamen solucions contra l'augment dels preus dels lloguers i les dificultats per comprar un pis

Llegim al Diari de Girona que centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a Girona per defensar el dret a l'habitatge. "Sempre es parla que l'habitatge és un dret i a l'hora de la veritat ningú l'està defensant ni lluitant per aquest dret, estem retrocedint, cada vegada ens trobem amb més problemes per comprar una casa o pagar un lloguer", afirma Marc Bringues, present a la concentració.

Algunes de les persones participants en la protesta expliquen com pateixen la situació que viu el mercat immobiliari. "Em toca viure a casa dels meus pares, si vull marxar miro el meu poble i no puc, miro els pobles del voltant i tampoc puc, tots els preus estan ben disparats", relata Aniol Castells. Ell té 24 anys, treballa, però explica que "si vull marxar de casa els meus pares haig de compartir pis amb sis persones més". "Em toca els nassos perquè penso com fa uns anys hi havia l'oportunitat d'amb 20 o 25 anys, si havies treballat durant uns quants anys, podies fer una petita entrada i anar a algun lloc", diu. "Mires habitacions d'estudiants i una habitació a 500 euros. I penses on vas a parar amb una habitació a 500 euros per un llit? Per això dormo al cotxe gairebé", afegeix. Com ell, altres manifestants exposen la seva situació particular. Marc Bringues té 23 anys i actualment comparteix pis a Barcelona amb altres estudiants. "Ens estan intentant pujar el lloguer i tenim el propietari pressionant-nos tant com pot, ja tenim clar que no ens voldrà renovar el contracte", afirma. Relata que tot el bloc de pisos és seu i "ja ha fet fora a gent perquè ell vol transformar aquest bloc, on abans érem tots estudiants, en pisos turístics perquè sap que podrà obtenir molts més ingressos".

L'accés a l'habitatge no és només un problema per als joves. Eulàlia Guiu té 61 anys, ella explica que "afortunadament vaig poder accedir a una compra, estic pagant hipoteca", però coneix moltes persones de la seva generació que viuen situacions complicades. "Hi ha molta gent que està de lloguer i amb els sous que tenen, doncs, tenen moltes dificultats o persones que s'han separat i que és un embolic o directament ja ni se separen perquè no es pot mantenir dos lloguers", assegura. Guiu considera que "l'habitatge és un dels pitjors problemes que tenim avui en dia" i "afecta a totes les edats".

La manifestació ha començat al barri de Santa Eugènia, al Parc Núria Terés, i ha acabat al centre de la ciutat. "Fora fons voltor dels nostres barris", "ens fan fora de casa" o "tenim la solució, expropiació", han estat alguns dels càntics que s'han sentit durant la concentració. Lemes com "l'habitatge és un dret, no un negoci" o "sense casa i sense parc, quina merda de ciutat", han acompanyat la marxa en algunes pancartes.

La concentració s'ha dut a terme de manera simultània amb altres manifestacions a les diferents capitals de demarcació catalanes. A la tarda se celebrarà una protesta conjunta als carrers de Barcelona contra l'augment del preu dels lloguers i les dificultats per comprar un pis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada