diumenge, 24 de novembre del 2024

25-N: manifestacions per eradicar la violència de gènere

25-N: manifestacions per eradicar la violència de gènere  

Dia Internacional per l'eradicació de la violència envers les Dones

Trencar la impunitat dels agressors, dotar de recursos suficients les polítiques que han de garantir la protecció i recuperació de les dones, alhora que respondre a altres violències que també hi impacten, com les vinculades a l'accés a l'habitatge i el racisme, entre les demandes feministes que es faran sentir als carrers

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès) 24/11/2024.- Llegim a DIRECTA que des de l'inici del 2024, els Països Catalans han registrat 34 feminicidis. Un recompte que s'enfila fins als 314 si no caiem en posar el comptador a zero a inici de cada any i mirem els registres oficials de dones assassinades per violència masclista des de l'any 2015 al territori. L'any encara no ha acabat i els comptabilitzats ja són vuit més que al llarg de tot el 2023. 22 han tingut lloc a Catalunya, 10 al País Valencià, 1 a la Catalunya Nord i 1 a les Illes. Els feminicidis són l'extrem de les violències que, un 25 de novembre més, fan al moviment feminista sortir al carrer per denunciar-les i exigir responsabilitats en el camí de tallar-les d'arrel.

Nombrosos col·lectius criden a mobilitzar-se per "exigir l'erradicació de tota forma de violència masclista, assenyalar la impunitat dels agressors i pressionar les autoritats i els governs perquè prenguin mesures efectives", com recull el manifest de Novembre Feminista. Sota el lema "La vergonya i la por, per als agressors! Governs i estats, assumiu responsabilitats!", aquest espai, part de Ca la dona, sintetitza els motius per fer-se sentir.

Agressions com les patides per Giselle Pélicot, a França i les denúncies contra l'exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo o contra l'exportaveu de Sumar Íñigo Errejón, són només alguns dels casos que darrerament han posat damunt la taula, un cop més, la necessitat d'abordar amb una perspectiva col·lectiva les violències sexuals i de gènere, "en lloc d'assenyalar únicament la conducta d'un individu": "Es tracta de fer visible com el sistema sosté aquestes agressions i impulsar processos educatius i col·lectius que previnguin futures violències i generin consciència sobre la cultura masclista", exposa Carla Malla, militant de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans, sobre un dels reptes prioritaris del moviment.

Denúncia de la "violència immobiliària"

Les organitzacions que impulsen les mobilitzacions del 25N coincideixen a destacar una "passivitat" en les administracions que es converteix en perpetuació de les violències de gènere. Reclamen dotar de recursos suficients les polítiques que han de garantir la protecció i recuperació enfront de les violències masclistes, "amb implicació de totes les administracions", especialment en els àmbits d'educació, salut i justícia.

Denuncien una "complicitat institucional" que s'expressa en formes i àmbits diversos: dels processos judicials per violències masclistes a l'absència de regulació en mitjans i xarxes socials davant els discursos d'odi de gènere, passant per la falta de polítiques d'habitatge, recursos econòmics de suport a supervivents de violència.

"Són elements que dificulten un abordatge integral de les violències masclistes, ja que moltes dones es veuen forçades a conviure amb els seus agressors o a quedar-se en entorns familiars hostils per manca d'alternatives", comenta Montse Benito, membre de Novembre Feminista, que lidera els actes de commemoració del 25-N a Barcelona."Els desnonaments no només deixen les dones sense llar, sinó que també poden posar en risc la custòdia de les seves criatures. A més, les dones en situació administrativa irregular no tenen accés a ajuts socials ni poden signar contractes de lloguer, fet que les deixa en una situació d'extrema vulnerabilitat", destaca Benito. A Catalunya s'executa un de cada quatre dels desnonaments que tenen lloc al conjunt de l'Estat espanyol. 

Les diverses assemblees de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans, que criden a partir a la manifestació nocturna del 24 de novembre, posen també el focus en la "violència immobiliària". Denuncien que les dinàmiques del mercat immobiliari "accentuen les desigualtats de gènere i classe" i agreugen la situació de col·lectius vulnerabilitzats.

Al País Valencià, el 25-N arriba amb les conseqüències de la dana a flor de pell als municipis del sud de València. "En vista de la gestió criminal del PP, estem concentrades en donar resposta a les circumstàncies terribles en què ens trobem",  exposa Susanna Ligero, militant de l'Assemblea Feminista de València, alhora que destaca que es tracta d'una catàstrofe "travessada per totes les violències masclistes, racistes, classistes que ens afecten cada dia".

"En situacions de catàstrofe s'exacerben", afegeix Ligero. Per això, valora que, enguany, "més que mai, veiem la importància de teixir xarxes entre col·lectius a diferents escales, per a donar-nos suport les unes a les altres quan ho necessitem".

Aliança de lluites

Les feministes organitzades coincideixen en el fet que cal parar atenció a la diversitat de situacions de vulnerabilitat; així com incorporar la perspectiva de feminista, transfeminista i d'antidiscriminació per tal d'assegurar la prevenció, investigació i reparació efectiva de la violència masclista en el sistema judicial, en concret, i en el marc de l'atenció dels sistemes públics, en general. 

L'accés a un habitatge digne, la derogació de la llei d'estrangeria, la regulació dels lloguers, el reconeixement de les treballadores de la llar i les cures dins del règim general de la Seguretat Social, l'educació afectivosexual amb perspectiva feminista i la regulació de plataformes digitals en la difusió de la violència són alguns dels molts altres reclams que se'n deriven de la convocatòria a la mobilització del 25N.

"La interseccionalitat de les lluites es fa imprescindible, ja que la crisi econòmica sistèmica en què vivim no només afecta des d'una perspectiva de classe, sinó també de gènere i raça", defensen des de la Xarxa de Feministes Anticapitalistes.

Manifestació a Girona

La ciutat de Girona acollirà diverses activitats el 25 de novembre en motiu del dia internacional contra la violència de gènere. Hi ha convocada una manifestació demà 25 de novembre, a les 19 hores, davant els jutjats de Ramon Folch. Lema: Que la vergonya canvi de bàndol!.

A Castelló d'Empúries

Segons EMPORDA.INFO, les violències contra les dones continuen sent una realitat persistent en una societat patriarcal que es nega a renunciar a un statu quo que perpetua la desigualtat. En aquest context, Castelló d'Empúries s'ha mobilitzat per commemorar el 25 de novembre amb diverses activitats. La primera d'aquestes accions ha estat dirigida als alumnes de quart d'ESO del municipi. En un ambient escolar, han pogut gaudir d'una obra de teatre que aborda la violència de gènere, seguida d'un espai de reflexió i debat. El Consistori considera essencial fer pedagogia entre les noves generacions perquè prenguin consciència d'aquesta xacra social. La segona acció es va fer ahir dissabte al convent de Sant Agustí. Es tracta d'un acte cultural obert a tothom que ha començat amb la lectura del Manifest per part de les regidores del Consistori. A continuació, el Col·lectiu El Paller ha presentat l'espectacle Quan surti la llum, una peça site-specific que reflexiona sobre la manipulació dels afers i les emocions. Per finalitzar la vetllada, La Filadora ha ofert un repertori de cançons tradicionals catalanes amb una perspectiva de gènere, centrant-s'hi en la figura femenina. La tercera acció inclou la instal·lació de dos rètols en dues entrades del municipi que proclamen: Municipi lliure de violències de gènere. Aquests rètols tenen com a objectiu recordar i conscienciar la societat sobre aquesta problemàtica que, malauradament, continua ben present. Segons Anna Massot, "aquest any hem volgut enfocar-nos a treballar profundament aquesta problemàtica amb un grup d'adolescents del municipi, tot i que també hem planificat accions per a tota la població".

Una desena d'activitats a l'Escala

A l'Escala, el col·lectiu Fem Sororitat l'Ajuntament han elaborat conjuntament una programació d'activitats per al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. En total, es van previst una desena d'activitats que van arrencar el 6 de novembre passat amb la presentació a la biblioteca del llibre Trenquem silencis, d'Àngels Roura Massaneda i s'allargaran fins al 25 de novembre. Així mateix, durant la presentació del programa del 25-N, s'han descobert plaques als accessos del municipi que mostren el rebuig de l'Escala envers qualsevol mena de violència. Entre les activitats programades destaquen tallers, la projecció del documental titulat Somni mexicà sobre relacions abusives i un taller de pancartes feministes per a joves a l'Esbotzada.

Demà, dilluns 25 de novembre es duran a terme dues activitats: una manifestació contra la violència a les 17 hores des de plaça Catalunya fins a plaça de l'ajuntament, seguida d'una lectura del Manifest i un acte commemoratiu a les víctimes a les 18:30 hores a la plaça de l'ajuntament.

A Roses també s'hi suma amb activitats diverses el 25-N. La primera de les activitats tindrà lloc el mateix dia 25 a les 17 hores a l'Espai Jove de Roses, amb la realització d'un taller d'estampació i il·lustració feminista que estarà conduït per Laia Segura.

L'endemà 26, es traslladarà al Teatre Municipal on es projectaran curtmetratges com Madres de Luna, Payasos i Sota les Mans a les 13 hores, amb l'assistència dels alumnes de primer de Batxillerat dels tres instituts locals (Narcís Monturiol, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà) i obert al públic en general. L'accés és lliure. La jornada finalitzarà amb l'obra teatral 3, 2, 1... zero de La Jarra Azul a les 19 hores, un espectacle intens que aborda el fenomen de la violència de gènere mitjançant escenes clares i directes.

Actes per als joves a Llançà i Yerma a Agullana

Agullana commemora el dia internacional contra la violència de gènere amb una proposta teatral per conscienciar el públic. L'obra Yerma amb el jove Ballet Pilar Sánchez, arriba avui dia 24 a les 18 hores a la Sala Polivalent. L'assumpte central de la proposta versa sobre la infertilitat o, dit d'una altra manera, sobre l'instint de reproducció enfront de la repressió dels sentits dins d'un ambient rural en el qual la falta de fecunditat té l'aire de maledicció, que es compartirà amb el públic.

Demà dilluns 25 de novembre, davant de l'ajuntament de Llançà, es llegirà un manifest a les 12 del migdia per commemorar aquesta data. També el programa inclou una activitat, organitzada per l'Ajuntament de Llançà, comptarà amb la participació dels alumnes de l'INS Llançà durant l'horari lectiu. A més, hi haurà una altra proposta a a l'Espai Jove del municipi.

Calonge i Sant Antoni commemora el 25N amb la promoció de la igualtat i les masculinitats alternatives

Llegim a la Revista del Baix Empordà que amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per l'eradicació de la violència envers les Dones, l'Àrea d'Igualtat i Dona de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha preparat un conjunt d'actes i tallers amb la col·laboració d'entitats i associacions vinculades al municipi. Enguany, l'objectiu ha estat crear espais de reflexió i de coneixement entorn de les masculinitats alternatives que permetin eradicar totes aquelles actituds discriminatòries o violentes que pateixen les dones. És per això, que s'han preparat tallers adreçats a cada segment de la població, amb la voluntat que infants, joves i adults coneguin de ben a prop els valors relacionats amb la igualtat, el respecte i l'atenció a la diversitat. D'altra banda, s'inclou com a novetat l'organització d'un cicle de tallers en paternitat i criança, amb l'objectiu d'establir un espai compartit de debat per a homes que es vulguin comprometre en la criança dels seus infants. La presentació d'aquests tallers es portarà a terme el dimecres, dia 4 de desembre, a les 18 hores de la tarda a la Biblioteca Pere Carner.

Pel que fa a la resta d'activitats, dilluns 25 de novembre a les 12 hores del migdia davant de l'ajuntament es portarà a terme la lectura del Manifest, a càrrec de l'Associació de Gent Gran de Calonge. L'acte finalitzarà amb el recital de poesia No violència a les dones ofert per l'associació calongina Dones entre cultures. A la tarda, a partir de les 18:30 hores, l'Associació de Dones del Baix Empordà oferirà una xerrada sobre Relacions tòxiques a càrrec del psicoterapeuta i constel·lador sistèmic Ralf Dellen. L'activitat s'acompanyarà amb un concert de guitarra amb Mariona Martin en record a les víctimes de violència de gènere.

L'endemà, la Biblioteca Pere Carner oferirà a les 17:30 hores un Contacontes per a Cors Calents, amb l'objectiu que els més petits descobreixin quines són les accions d'amabilitat i de respecte que es porten a terme en un món on tothom se sent valorat i estimat.

Finalment, divendres 29 de novembre de 18:00 a 19:30 hores al Pavelló d'Esports de Calonge s'oferirà un taller de defensa personal per a dones que, com és habitual, compta amb la col·laboració i suport del Club de Judo de Calonge i l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament.

Xerrades sobre masculinitats alternatives als centres educatius

Els centres educatius de Calonge i Sant Antoni participen també dels actes amb motiu del 25-N. Al llarg del mes de novembre, les tres escoles d'infantil i primària del municipi realitzaran tallers per reflexionar sobre els diferents rols i patrons de gènere. I a l'Institut Puig Cargol, l'alumnat realitzarà tallers interactius a càrrec del grup de música Xiula, amb l'objectiu de reflexionar i debatre sobre les masculinitats alternatives i la perspectiva de gènere a partir de l'educació social.

Activitats programades a la Bisbal d'Empordà amb motiu del 25-N

Segons la Revista del Baix Empordà, aquest mes es commemora el 25-N, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. A la Bisbal d'Empordà, un any més, s'hi fan diverses activitats, si bé el gran gruix d'activitats serà demà dilluns 25-N.

La propostes d'enguany, amb voluntat de reflexió i acció, gira al voltant dels matrimonis forçats i la violència silenciada que se'n deriva.

Enguany la programació de propostes vinculades va arrencar el passat divendres 22 de novembre a l'Ajuntament Vell amb una conferència a càrrec de Nadia Ghulam, activista pels drets humans i presidenta de l'entitat Ponts per la Pau. A través de les seves paraules, Ghulam convida a veure el món des dels ulls de qui ha patit la guerra i la injustícia, amb una narrativa que commou i inspira a abraçar la pau i la resiliencia, mostrant que, fins i tot en els moments més foscos, hi ha llum i esperança.

Finalment demà dilluns 25 de novembre l'activitat arrencarà a les 9 hores a l'Ajuntament Vell, amb la formació No les podem deixar soles, a càrrec de l'Associació Valentes i Acompanyades, amb els seus 10 anys d'experiència. La proposta per a responsables de les administracions i per a professionals de les àrees de treball social, educació, sanitat, cosses de seguretat i àmbit jurídic, vol servir per treballar en què consisteix aquesta greu manifestació de violència masclista. La formació vol oferir estratègies per a prevenir-la i fer treball en xarxa i anàlisi de casos reals. Al vespre, a les 19 hores, organitzat pel Grup de Dones de la Bisbal, el Teatre Mundial acollirà la presentació de l'Associació Valentes i Acompanyades. L'acte també inclourà la projecció de No, no quiero, documental que apropa a la realitat dels matrimonis forçats mitjançant l'experiència de quatre dones que van ser capaces de rebel·lar-se a aquesta imposició, enfrontant-se a les seves famílies, deixant-ho tot i començant soles una nova vida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada