dijous, 28 de novembre del 2024

El Gremi de la Pagesia Catalana avisa que si prospera l'acord Unió Europea i Mercosur poden tornar els tractors als carrers

El Gremi de la Pagesia Catalana avisa que si prospera l'acord Unió Europea i Mercosur poden tornar els tractors als carrers

L'associació pagesa reuneix diverses entitats per fer front comú contra aquesta aliança que posa en perill el sector

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 28/11/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el president del Gremi de la Pagesia Catalana, Joan Regolf, ha advertit que si el pacte de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i Mercosur (organització que aplega Brasil, Argentina, Paraguai i Uruguai) avança, la protesta pagesa amb tractors pot repetir-se als carrers de Catalunya. En declaracions a l'ACN, Regolf ha dit que "si en breu no hi acords" perquè el sector sigui "competitiu" contra aquests països, "en un futur tornarà a veure's maquinària". Un avís que va llançar ahir després de la reunió amb diverses organitzacions del camp, feta aquest dimecres a la Casa de l'Agricultura, per establir un front comú. El president de l'agrupació pagesa catalana ha remarcat que el pacte entre la Unió Europea i Mercosur posa en perill agricultors i ramaders catalans. Regolf també ha apuntat que aquesta aliança suposa una amenaça per al consumidor, perquè "no compleix les normatives europees". El president del gremi ha afirmat que "la pagesia catalana no vol ser una moneda de canvi" amb els compromisos que pugui prendre "internacionalment" la Unió Europea. El responsable de l'entitat pagesa ha incidit en el fet que el possible acord entre els 27 i part dels països de l'Amèrica Llatina "no garanteix la continuïtat de la pagesia i ramaderia catalana per la incompatibilitat que hi ha".

El president de l'associació ha reiterat l'opció de protestar als carrers amb els tractors, igual que va passar al febrer d'enguany amb la mobilització d'unes 2.000 unitats que van arribar a Barcelona procedents des de diferents punts del territori. Tot i així, ha deixat clar que per ara "no hi ha cap calendari" de protestes.

D'altra banda, Regolf ha explicat que "en vàries ocasions" han intentat parlar amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern espanyol, Luis Planas, però que no "ha estat possible". La seva voluntat és trobar-s'hi, igual que també, segons ha precisat Regolf, l'associació pagesa té previst "marcar un calendari de reunions" amb les entitats del camp que s'han trobat aquest dimecres (UDAC, ASAJA, Federació de Cooperatives, Institut Català de Sant Isidre, Bobicat, País rural i Afrucat, entre d'altres) per fer "treball conjunt".

En aquest sentit, ha lamentat que en la reunió no hi hagin participat Unió de Pagesos (UP) ni l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Regolf ha indicat que "s'ha fet extensible la invitació a totes les organitzacions agràries" del Principat de Catalunya.

La voluntat d'obrir les fronteres comercials de la Unió Eoropea amb aquesta aliança de l'Amèrica Llatina es remunta a fa més de dues dècades. Les converses sempre han existit al llarg d'aquest temps i, a partir de l'estiu del 2019, es va assolir un "acord de principi" en un nou pacte per aconseguir-ho. Aquest document contemplava que Mercosur alliberaria per complet el 91% de les seves importacions a la Unió Europea en un període de transició de fins a de deu anys, mentre que Europa seria del 92%. En el cas concret de l'agroalimentació, indicava que s'eliminarien gradualment els drets sobre el 93% de les línies d'aranzelàries de les exportacions dels 27. Això, segons el Govern espanyol, permetria la sortida comercial de productes com ara l'oli d'oliva, el vi, les fruites i hortalisses i el porc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada