dilluns, 21 d’octubre del 2024

Més d'un miler i mig de persones es manifesten contral’extrema dreta a Ripoll

Més d'un miler i mig de persones es manifesten contra l'extrema dreta a Ripoll

La manifestació, amb pancartes i banderes estelades vermelles, vermelles i negres i vermelles, també ha denunciat que l'Ajuntament de Ripoll vulgui tancar el casal popular La Metxa

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès) 20/10/2024.- Llegim al diari El Punt Avui que més d'un miler i mig de persones, la majoria procedents de casals independentistes de les comarques gironines i organitzacions diverses, han participat a Ripoll a la manifestació convocada contra l'extrema dreta i la persecució de l'equip de govern de Sílvia Orriols (Aliança Catalana) a entitats. És el cas del Casal Popular La Metxa, que el govern municipal va tancar cautelarment. Les i els integrants d'aquest casal se senten reforçats després d'aquest episodi. Un dels seus portaveus, Jordi Hostench, ha criticat abans de la manifestació que havia estat un càstig a la dissidència i una persecució política a l'activitat d'un casal que, des de 2016, du a terme una activitat de confrontació a l'extremisme dretà. "No ens han guanyat, ens han reforçat", ha afirmat i ha fet una crida a crear espais de confrontació fora de les institucions "que molestin al sistema capitalista instaurat". A la finalització, s'ha  llegit un manifest denunciant, entre altres coses, les multes arbitràries cap a persones crítiques amb les polítiques del Consistori , com per exemple, les denúncies per haver fixat cartells en espais on el mateix Ajuntament o altres entitats n'hi fixen sense conseqüències. Es feia referència a la polèmica pel cartell de la Festa Major que l'equip de govern de Ripoll va fer retirar, perquè hi apareixia una noia amb vel.

La manifestació ha començat a la plaça de l'ajuntament on, precisament, també s'hi ha pogut veure la mateixa alcaldessa de Ripoll, acompanyada d'altres membres del seu partit. Als punts d'inici i final de la manifestació, hi havia molta presència policial. L'alcaldessa va denunciar a les xarxes que la seu d'Aliança Catalana tenia diversos cops als vidres, que podrien ser de l'impacte de pedres i ho va atribuir un grup de persones antifeixistes. La Metxa se 'ha desmarcat.

S'ha denunciat que l'Ajuntament de Ripoll vulgui tancar el casal popular La Metxa

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les i els manifestants s'ha concentrat davant l'ajuntament de Ripoll aquest diumenge contra les polítiques d'extrema dreta. Sota el lema A l'extrema dreta, ni aigua, i a crits de "contra el feixisme, acció directa" o "Aliança Catalana, fora de Ripoll", les i els manifestants han travessat a peu tot el municipi fins al pla de la Devesa, on ha acabat la mobilització amb la lectura del manifest. L'acció també ha servit per protestar contra l'ordre de tancament cautelar del Casal Popular La Metxa. "El casal té activitat des del 2016 i no havia tingut cap problemàtica fins a l'arribada de l'extrema dreta al govern, que l'intenta tancar perquè és un espai amb activitat política on es confronten les seves idees", ha dit el membre del casal, Jordi Hostench.

En marxa pels carrers de Ripoll i sota el lema A l'extrema dreta, ni aigua. Ni a Ripoll, ni enlloc, les i els manifetants s'han mobilitzat aquest diumenge al migdia contra l'extrema dreta. Denuncien "l'auge de l'extrema dreta arreu dels Països Catalans i internacionalment". "Ens preocupa, i per això estem avui aquí", ha explicat la membra del Casal Popular La Metxa, Joana Ortega, que ha afegit que "no aconseguiran que aquestes consignes racistes, masclistes i classistes calin a la societat perquè continuarem teixint llaços de solidaritat i suport mutu".

La concentració ha començat a dos quarts d'onze davant l'ajuntament de Ripoll, des d'on els manifestants s'han desplaçat a peu en un recorregut de gairebé dues hores que ha acabat la devesa del Pla, on s'ha fet la lectura del manifest. En l'escrit s'han denunciat "razzies policials per perfil racial i traves burocràtiques per al padró municipal", així com "multes arbitràries contra persones crítiques amb les polítiques municipals, retallades econòmiques per joventut o ajudes comunitàries, instrumentalització de persones grans o la naturalització de la islamofòbia i el racisme".

Suport a La Metxa

L'acció ha servit també per donar suport al Casal Popular La Metxa de Ripoll, després que el govern municipal d'Aliança Catalana, liderat per l'alcaldessa, Sílvia Orriols, n'ordenés el tancament cautelar. Una clausura que, almenys de moment, s'ha aconseguit aturar presentant tota la burocràcia que els requeria l'Ajuntament. "El casal té activitat des del 2016 i no havia tingut cap problemàtica fins a l'arribada de l'extrema dreta al govern", ha explicat el membre del casal Jordi Hostench, que assegura que ara "l'Ajuntament l'intenta tancar perquè és un espai amb activitat política on es confronten les seves idees". "No ho han aconseguit", celebren des del casal, que asseguren que "si tanquen un espai, se n'obrirà un altre".

El conflicte entre La Metxa i l'Ajuntament va començar al maig, coincidint amb la Festa Major de Ripoll, quan des del govern municipal es va vetar la Festa Major alternativa que organitza anualment el casal popular. Va ser llavors quan l'Ajuntament va considerar que feien "competència deslleial" a altres establiments de restauració, sense disposar de la llicència pertinent. "Avui també ens manifestem per defensar aquests espais i la necessitat d'organitzar-nos políticament, dins i fora de les institucions", ha explicat Hostench.

L'enganxada del cartell de la Festa Major que l'Ajuntament va vetar perquè hi figurava una dona amb vel ha estat un altre motiu de fricció. "Hi ha hagut una persecució política per penjar cartells suposadament a llocs no habilitats, on s'han penjat cartells de l'Ajuntament o d'altres entitats que no han rebut sancions i, per això, pensem que s'han posat multes arbitrarias a dit", ha defensat Ortega.

A la manifestació d'aquest diumenge -a la que han donat suport casals i ateneus populars de tot el territori català- hi han participat l'autora d'aquest cartell censurat, Ivonne Navarro; el diputat Dani Cornellà; Merçona Puig Antich (germana de l'activista Salvador); els humoristes Marc Serrats i Godai Garcia; la poetessa Aina Torres i els músics Cesk Freixas, Fetus, Inadaptats i Roba Estesa, entre altres.

L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, també ha estat present a la plaça de l'ajuntament, abans que s'iniciés la marxa. Desenes d'agents de la BRIMO del Mossos d'Esquadra han prohibit l'entrada de les i els manifestants a la zona immediata davant l'ajuntament i el monestir, on es trobaven alguns membres de l'equip de govern municipal.

Veïnes i veïns de Ripoll acusen l'alcaldessa Sílvia Orriols de «persecució política»: almenys quinze ciutadanes i ciutadans que han expressat públicament crítiques al govern d'Aliança Catalana han rebut notificacions de sanció de l'Ajuntament

Llegim al Diari de Girona que «vius amb ansietat, tens por de sortir al carrer a protestar perquè penses què et pot passar, què et poden fer?», reflexiona Marta Pascual, una veïna de Ripoll a qui la policia local del municipi va identificar mentre penjava un cartell en protesta pel que consideren censura imposada per l'alcaldessa ultra Sílvia Orriols. Pascual està a l'espera de rebre una notificació de sanció que ja ha arribat a d'altres 15 veïnes i veïns que, en diferents moments, s'han mostrat públicament crítics amb la gestió del govern d'Aliança Catalana. «Ens volen acoquinar, usen les ordenances de manera arbitrària per a perseguir i desmobilitzar a qui no pensa com ells», apunta Jordi Hostench, membre del Casal Popular La Metxa i un dels sancionats. Davant aquest clima de «persecució», que l'alcaldessa, Orriols, nega rotundament, aquest diumenge s'ha celebrat la primera manifestació contra l'extrema dreta en aquest municipi on la convivència s'ha fet miques.

Pascual no forma part de cap partit polític ni associació. «Soc veïna de Ripoll, sense més. I em va semblar malament veure com l'alcaldessa va censurar el cartell de la festa major que havia guanyat el concurs popular perquè apareixia un personatge amb un mocador al cap», detalla. Per això va participar en un acte de protesta que es va dedicar a penjar aquest cartell prohibit amb les frases «StopRacisme» i «StopCensura». El 8 de maig va enganxar, acompanyades d'altres dues persones, un d'aquests cartells en la cartellera municipal, just davant del consistori, un lloc habilitat per a això. «La policia local ens va demanar el DNI mentre una senyora penjava un cartell sobre l'obertura d'una pastisseria en el mateix lloc. A ella no li van dir res, però a nosaltres sí perquè el cartell no els agradava, perquè no pensem com ells», sosté Pascual, que viu amb ansietat l'espera d'una possible multa després d'aquesta identificació. Està pràcticament segura que serà sancionada perquè les altres dues persones amb qui enganxava cartells ja han rebut la notificació. Un d'ells és Jordi Coch, regidor de l'Ajuntament de Campdevànol i professor universitari. Ell i cinc persones més s'enfronten a multes de fins a 2.250 euros per penjar cartells fora dels llocs habilitats i per «embrutar i deslluir» el poble, en paraules de la mateixa sanció. «El que em preocupa és l'arbitrarietat política i ideològica. Només se sanciona als qui pengem cartells que molesten. Si és algú afí a les idees d'Orriols no li passa res», es queixa aquest regidor que sovint és víctima de l'escarn en les xarxes d'Aliança Catalana i els seus seguidors. «Em van tractar de 'rata', que calia 'gasar-me', hi ha gent que em coneix de tota la vida que s'alegra que t'hagin multat... la convivència s'ha trencat per complet i si no penses com ells saps que aniran a per tu», lamenta Coch.

Carme Brugarola, ex-regidora i membre de la Unitat Contra el Racisme i el Feixisme de Ripoll, també ha estat sancionada. «Em recorda a quan jo era petita i vivíem en el franquisme, i la gent tenia por de parlar, d'expressar-se, per por de represàlies. A Ripoll hem tornat enrere respecte a les llibertats democràtiques», es queixa; segons ella, el poble està ple de cartells penjats en llocs no habilitats que no són sancionats. «Estan estirant al màxim els articles de les ordenances contra la dissidència política, perquè la gent tingui por d'expressar les seves idees i perseguir a qui no pensa com ells», insisteix Mar Caballero, activista.

Un dels col·lectius més assenyalats a Ripoll és el Casal Popular La Metxa, d'arrel assembleària, anticapitalista i feminista, el local de la qual acull a altres col·lectius al poble. Orriols el va clausurar cautelarment després de més de sis anys d'activitat. Els acusa de no haver registrat la seva activitat associativa correctament -els faltava un document- i d'exercir competència deslleial entre restauradors. «Som una associació inscrita a la Generalitat, fa dos anys ens vam canviar de local i ningú ens va dir que faltava documentació sobre el canvi d'ús del nou local, que abans era una botiga», respon Jordi Hostench, portaveu de l'entitat. També aclareix que no ofereixen servei de bar. «Només tenim una nevera i cadascú es porta el que vol», diu.

El normal, entenen des de l'entitat, hauria estat avisar-los que faltava aquesta documentació perquè la presentessin. «L'alcaldessa i el seu equip de govern tracten de reprendre'ns, perquè no puguem fer activitats», segueix Hostench. A més, hi ha una desena de membres de La Metxa que també han estat sancionats amb més de 2.000 euros en els últims mesos. «Per penjar cartells sobre unes xerrades antiracistes, per usar megàfons sense la seva autorització en la manifestació sobre el padró...», explica Hostench.

«A mi em van sancionar perquè, en el lliurament de premis del carnestoltes i davant de l'alcaldessa vaig dir que a Ripoll el racisme surt gratis», diu Adriel García. Aquest jove s'enfronta a una sanció de 1.500 euros que, segons l'expedient, està mal feta. El document li imputa l'article 136.5 de les ordenances, sobre faltes de respecte i intolerància, però el document l'acusa de generar «greus desordenis públics» en la festa. «Vivim un assenyalament i el problema és que Ripoll no és Barcelona, aquí ens coneixem tots i la gent té por», afegeix García.

També Omar Elabdali, fundador de l'Associació de Joves Marroquins de la comarca, ha estat sancionat. Per anar amb bicicleta per sobre de la vorera i per penjar els cartells de la censura. «Ella usa el que és a la seva mà per a atacar als qui tractem de fer reflexionar als veïns de Ripoll», diu el jove.

«El problema és que, amb aquest clima de por, la gent s'acaba tancant a les seves cases», reflexiona Moussa El Kasmi, president de la junta de la Mesquita El Fathe. «Abans volíem obrir-nos a la gent, intercanviar cultures. Ara ens insulten pel carrer, la gent et diu que te'n vagis, que treballis, que només busques ajudes... com vols fomentar la integració en un lloc així?», segueix el magrebí, que recorda que Ripoll ha deixat de celebrar el 'iftar' comunitari després del Ramadà des que governa Orriols.

«Nosaltres no som els més afectats per la repressió a Orriols. Continua havent-hi famílies que esperen mesos per a poder-se empadronar, gent vulnerable molt assenyalada. Però el que volem dir en aquesta manifestació del diumenge és que la ultradreta carrega contra un col·lectiu i després dilapida contra els que qüestionen la seva opinió. És un avís per a navegants, demà podries ser tu», insisteix Hostench, portaveu de La Metxa.

Participació de CGT d'Osona i Girona

Segons informa DIRECTA l'objectiu de la manifestació, expliquen, és denunciar "una vegada més la persecució política a la qual es veu sotmès el Casal Popular La Metxa i les persones que en formen part" des que el 2023 Sílvia Orriols i Aliança Catalana van accedir a l'alcaldia de Ripoll. Compten amb el suport d'organitzacions i sindicats diversos, tant comarcals com nacionals: des d'Òmnium Cultural, l'Esquerra Independentista o l'Organització Juvenil Socialista a la CGT d'Osona i Girona i centenars de casals i ateneus de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, així com diverses persones del món cultural i polític.

La Metxa va elaborar el manifest que s'ha llegit en la jornada. En el mateix, més enllà de la persecució a què s'ha sotmès al casal, s'hi lamenten altres accions com les traves burocràtiques per dificultar el padró al municipi, la retallada de recursos educatius juvenils, socials i comunitaris, la instrumentalització de la gent gran per difondre i consolidar els missatges discriminatoris d'Orriols i Aliança Catalana, la naturalització de la islamofòbia i el racisme a partir de ràtzies policials per perfil racial, o pretenent associar les problemàtiques d'habitatge, educació o sanitat a l'arribada de gent migrada. "S'ha augmentat la repressió contra la dissidència política posant multes a dit", continua el manifest. Segons el manifest, la proposta de l'extrema dreta és clara: "Busca una població enfrontada on uns quants obtinguin privilegis a costa de trepitjar als altres. I ho fan a través de la provocació". En contrapartida, "no ofereix cap solució a les problemàtiques socials, ans al contrari, són el mateix capitalisme desfrenat". Això sí, intentant crear "un imaginari on la classe treballadora migrada n'és la responsable i l'enemic de classe de la treballadora autòctona". caben fent una crida a construir comunitats fortes que no caiguin en els discursos de l'extrema dreta, que puguin plantar cara, tot dibuixant un futur millor, més just i més lliure per a tothom. "Sabem que és possible, i tot i que no existeix cap recepta màgica de com fer-ho, tenim clar que no ho podem fer soles". Per això, aposten per "desbordar els nostres espais d'organització i de lluita, volem que creixin i que en neixin de nous: trobem-nos, organitzem-nos, teixim llaços de solidaritat, de suport mutu i d'acció directa".

La manifestació d'aquest diumenge neix de l'intent reiterat de l'equip de govern municipal de Ripoll encapçalat per Sílvia Orriols de fer tancar el Casal Popular La Metxa, agafant-se a una qüestió burocràtica.

Ja el mes de juliol passat es va fer públic un manifest de suport a La Metxa que firmaven, entre altres, Guillem Agulló Salvador, pare de l'activista assassinat del mateix nom; l'actriu Eva Ortega; els periodistes Alba Sidera, Miquel Ramos i Jordi Borràs; l'alcalde de Les Llosses, Jaume Cuní, el grup de música Roba Estesa o el cantautor Cesk Freixas. [Article publicat originalment al web de Setembre].

Comunicat de la CGT

Des de la CGT de Girona i Osona s'havia fet públic un comunicat de suport a la manifestació de Ripoll.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada