dilluns, 21 d’octubre del 2024

A Girona tallers i tornejos per defensar el parc Jordi Vilamitjana

A Girona tallers i tornejos per defensar el parc Jordi Vilamitjana

Veïnes i veïns del parc de Jordi Vilamitjana de Girona defensen l'espai amb el Puput Fest

Defensen que "hi ha alternatives" al projecte del Campus de Salut

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 21/10/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, veïnes i veïns de Santa Eugènia i de Can Gibert del Pla de Girona, sota el paraigua de l'Assemblea d'Entitats en Defensa del Parc que han creat per defensar el parc de Jordi Vilamitjana, han celebrat durant el cap de setmana una sèrie d'activitats en el marc del primer festival Puput.

Es tracta d'una iniciativa que proposa dinamitzar el parc de Jordi Vilamitjana -a tocar dels dos barris gironins- "per visibilitzar-lo i ressaltar la importància de mantenir-lo". Així ho han traslladat Pau Macaya i Anna Ballester, membres de l'equip organitzador de la festivitat.

Les activitats, que s'han durat a terme entre el divendres 18, el dissabte 19 i el diumenge 20 d'octubre, van començar divendres a les set de la tarda amb una cercavila gegantera des de l'Ateneu Eugenienc. El dissabte va concentrar el gruix de la programació amb tallers infantils, tornejos esportius, una "jam d'esports extrems" amb la participació de riders internacionals com Barbara Arganaraz i Claudio Sandoval, i actuacions musicals de DJ locals i internacionals com RYNA, Juan Evangelista, Àngel Daban i Carla Zaldivar.

El festival Puput, que "s'ha anomenat com un dels ocells que hi ha al parc", s'acabat el diumenge amb un vermut líric, sardanes, rumbes i sevillanes. L'última jornada va servir també per celebrar el 50è aniversari de l'Associació de Veïns de Can Gibert del Pla. A més, s'ha presentat la sardana El parc no es toca, que s'ha compost expressament per a l'ocasió. Totes les activitats són gratuïtes i els beneficis es destinaran a la defensa del parc Jordi Vilamitjana.

El parc no es toca

Sota el lema El parc no es toca, les veïnes i els veïns de Santa Eugènia i de Can Gibert del Pla han volgut rebutjar amb aquest festival la modificació urbanística que va aprovar l'Ajuntament de Girona al juny per tirar endavant el futur Campus de Salut. En concret, el Consistori de Girona preveu canviar la tipologia del parc Jordi Vilamitjana perquè deixi de ser una zona verda i passi a ser urbanitzable, on es preveu aixecar un edifici de set plantes amb 347 habitatges nous.

El president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Reinald Roca, i el secretari de l'Associació de Veïns de Can Gibert, Josep M. Dalmau, critiquen que "el parc sigui la permuta amb què l'Ajuntament vulgui compensar la família Bellsolà", a qui està previst expropiar uns terrenys per construir el nou Campus de Salut. En aquest sentit, diuen que "el que cal fer, és compensar-los econòmicament i, si no hi ha diners, moure el campus cap a Salt perquè no trepitgi aquests terrenys".

Les dues associacions de veïns deixen molt clar que "d'entrada tothom vol el nou Campus de Salut", però insisteixen a dir que no permetran "que es toqui el parc". En aquest sentit, consideren que "hi ha moltes alternatives, que l'Ajuntament de Girona pot proposar" i lamenten "la falta de diàleg". "L'Ajuntament no vol negociar, vol que acceptem el que ens proposen sense fer cap canvi", detalla el president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Reinald Roca. En la mateixa línia, el secretari de l'Associació de Veïns de Can Gibert, Josep M. Dalmau, lamenta que "l'Ajuntament no planteja cap alternativa".

Les veïnes i els veïns també critiquen que es vulgui eliminar el parc actual i "deixar només una zona verda a tocar de la riera Masrocs". Consideren que "aquesta modificació no substituirà el parc actual" perquè "el terreny que proposen és inundable i no disposarà de l'amplitud i les zones que té l'actual". A més, lamenten que "els arbres del parc Jordi Vilamitjana ja han crescut" i que fent l'espai edificable, "es perdria tota la inversió que es va fer per construir el parc".

A més, recorden que, "pels hospitals, les zones verdes són necessàries per a la salut". "En comptes de destruir parcs públics, caldria fer-ne de nous i mantenir els que ja tenim", defensen les veïnes i els veïns, que fan una crida a la resta de gironines i gironins perquè els doni suport en aquesta demanda. "El parc Jordi Vilamitjana és un parc de ciutat, com ho és la Devesa", diu el secretari de l'Associació de Veïns de Can Gibert, Josep Maria Dalmau, que llança una pregunta: "Què passaria si l'edifici que projecten aquí es volgués construir a la Devesa?". "Segur que es posaria el crit al cel; per això, demanem el suport de tots els veïns de Girona".

Aquesta no és la primera protesta que fan les veïnes i els veïns de Santa Eugènia i de Can Gibert del Pla per reclamar que es preservi el parc Jordi Vilamitjana. A finals de juliol, 400 persones es van mobilitzar des de Santa Eugènia fins a la plaça del Vi contra la modificació urbanística lligada al Campus de Salut. A més, també han presentat al·legacions contra aquest canvi d'usos del terreny, que estan a l'espera que es resolguin. I preveuen continuar mobilitzant-se "fins que es trobi una alternativa perquè el parc no es toca".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada