diumenge, 6 d’octubre del 2024

La Jonquera manté el pols contra el projecte del Parc Eòlic Galatea

La Jonquera manté el pols contra el projecte del Parc Eòlic Galatea

L'Ajuntament ha ratificat en una sessió de ple el recurs d'alçada que es va presentar el mes d'agost contra un tràmit i manté un contenciós obert

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 06/10/2024.- Llegim al Diari de Girona que l'Ajuntament de la Jonquera va presentar el 31 de juliol un recurs d'alçada contra l'autorització administrativa de construcció del Parc Eòlic Galatea que promou Enel Green Power, la divisió d'energies renovables d'Endesa. La setmana passada es va ratificar per ple municipal. Al mateix temps hi ha un contenciós administratiu després que la Generalitat no respongués un recurs d'alçada a l'autorització administrativa prèvia. L'Ajuntament, tot i que els tràmits estan molt avançats, manté la postura contrària a la instal·lació del Galatea. L'alcaldessa, Miriam Lanero, ha constatat que el recurs es va presentar a l'estiu via decret d'Alcaldia i s'havia de ratificar per ple municipal que és el que s'ha fet aquesta setmana.

La Generalitat va ser notificada a finals de juliol de la interposició del recurs d'alçada contra la resolució de la Direcció General d'Energia per l'autorització administrativa de construcció.

Lanero ha informat que l'anterior recurs d'alçada, presentat a un anterior tràmit, l'autorització prèvia, no va ser respost per part de la Generalitat. Això significa que ha quedat desestimat. I per aquest motiu es va decidir interposar un contenciós administratiu que segueix el seu curs. L'Ajuntament, així, manté la postura d'intentar evitar la construcció d'aquest equipament, el projecte previst a la comarca amb una tramitació més avançada.

Endesa va presentar el desembre de 2021 el projecte als veïns. Suposa una inversió de 40 milions d'euros i una potència de 49MW. Comptaria amb 9 aerogeneradors. La instal·lació afecta les poblacions també de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant.

La Jonquera no és l'únic front obert contra el projecte. Diversos Ajuntaments afectats han presentat al·legacions, així com entitats. Iaeden - Salvem l'Empordà ha recorregut a la via judicial. Recordaven l'alt valor de l'Albera i l'intent d'implantar l'energia renovable sense una planificació d'acord amb les necessitats de consum i sense prioritzar zones ja degradades.

Llicències suspeses

Per part de la Jonquera també s'han suspès les llicències per a la implantació d'aquest tipus d'infraestructures.

Alhora s'han contractat experts, des de geòlegs a ambientòlegs, per avaluar l'impacte. I s'ha aprovat un Pla Especial Urbanístic que regula les condicions per instal·lar parcs eòlics en terreny no urbanitzable.

Per part dels promotors del projecte, la companyia Endesa té previst que estigui Galatea enllestit a finals del 2025. Per a part del territori, però, suposarà un important impacte al medi natural i la fauna en un espai de gran valor natural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada