dissabte, 12 d’octubre del 2024

El Correllengua 2024 a Girona posa al centre a la llengua catalana per un dia

El Correllengua 2024 a Girona posa al centre a la llengua catalana per un dia

Com a contrapunt al Dia de la Hispanitat i amb la finalitat de reivindicar la llengua i cultura catalanes, avui 12 d'octubre el Correllengua 2024 fa parada a la ciutat de Girona

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès) 12/10/2024.- Llegim al Diari de Girona que com a contrapunt al Dia de la Hispanitat i amb la finalitat de reivindicar la llengua i cultura catalanes, aquest dissabte 12 d'octubre el Correllengua 2024 fa parada a la ciutat de Girona. Des de les dotze del migdia fins a les set del vespre, la plaça del Vi es converteix en l'epicentre d'aquesta festivitat en la qual s'hi han programat activitats per a tots els públics. La lectura del Manifest, la celebració d'un Vermut Kahoot! i la ballada de sardanes amb la Cobla Mil·lenària seran els actes principals que vertebraran la jornada.

Enguany és el quart any consecutiu que se celebra la festa del Correllengua a la ciutat des de la seva recuperació. El col·lectiu que l'impulsa és el nucli de Girona de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Aquest, amb el suport de l'Ajuntament i de diferents entitats de la ciutat, ha estat l'encarregat de programar una jornada que "vol situar la llengua catalana al centre a la vegada que denuncia que a Girona l'ús social del català no gaudeix de bona salut".

Avui 12 d'octubre els actes del Correllengua han començat a les dotze del matí amb la lectura del Manifest del Correllengua i la intervenció de la regidora de Llengua Catalana de l'Ajuntament de Girona, Núria Riquelme. A continuació, s'ha celebrat el Vermut Kahoot!, és a dir, un vermut acompanyat d'un concurs de preguntes culturals preparat per la Fundació Cultural El Foment.

A la tarda, a partir de les 17 hores, hi ha hagut una ballada de sardanes amb la Cobla Mil·lenària i l'Associació Amics de la Sardana Terranostra. A la mitja part, a més, el grup de cant coral de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) ha fet una petita actuació.

Finalment, al llarg del matí es podran visitar les parades de les entitats organitzadores del Correllengua a Girona. Així doncs, hi havia la presència d'Òmnium Gironès, El Foment, el Jovent Republicà de Girona, la Fundació Llibreria Les Voltes i l'ADAC.

El Correllengua és un esdeveniment festiu, participatiu i transversal que té com a finalitat reivindicar l'ús i la normalització de la llengua catalana. Cada any, des del mes d'abril fins al desembre, se celebra en centenars de municipis dels Països Catalans, acollint un bon nombre d'activitats lúdiques i culturals. Des del 1996, la CAL n'és la principal promotora al Principat de Catalunya, homenatjant cada any escriptors, artistes o activistes que hagin destacat pel seu compromís envers la llengua i la cultura catalanes.

Al llarg d'aquest 2024 se n'està celebrant la vint-i-vuitena edició, dedicada a la filòloga i lingüista M. Carme Junyent, una de les figures més compromeses i lliures en la defensa del català. El Manifest ha estat escrit pel filòleg i cap d'estil de VilaWeb Jordi Badia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada