dimarts, 17 de setembre del 2024

El Govern de la Generalitat preveu instal·laraerogeneradors al golf de Roses el 2025, cosa que compta amb l’oposició delterritori

El Govern de la Generalitat preveu instal·lar aerogeneradors al golf de Roses el 2025, cosa que compta amb l'oposició del territori

El Consell Executiu aprova un pla per accelerar els tràmits administratius i aconseguir cobrir més de la meitat de la demanda elèctrica amb energia renovable el 2030, amb especial atenció a l'eòlica marina

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà,  comtat de Peralada) 17/09/2024.- Llegim al Diari de Girona que el nou govern de la Generalitat aprova donar un impuls a les energies considerades renovables perquè els aerogeneradors del Plemcat, una plataforma de proves, siguin una realitat al golf de Roses el 2025. Aquesta serà l'avantsala del qual ha de ser, així ho defensa el govern de Salvador Illa, el primer parc eòlic marí del Principat de Catalunya.

El document presentat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Hídrica, un informe encarregat pel president Illa, també preveu accelerar tràmits perquè els projectes de parcs renovables, eòlics i solars, es puguin tramitar de forma més àgil. En concret, l'objectiu és escurçar un any els terminis i sortir de l'actual considerat embut que encalla desenes de plans. El Departament pretén incloure en els pressupostos de la Generalitat una modificació que redueixi càrrega burocràtica, a més de canviar l'actual sistema. L'avaluació ambiental i urbanística es realitzaran en paral·lel, ha explicat la consellera i portaveu del Govern de la Generalitat, Sílvia Paneque. "Això ens ha de permetre escurçar entre 10 i 14 mesos el procés d'autorització", ha defensat.  Segons Paneque el Principat de Catalunya pateix un desavantatge competitiu, en anar a la cua de les renovables: "Sense energies verdes ni aigua, no hi haurà inversions ni progrés sostenible". La intenció del Govern de la Generalitat amb el desenvolupament de les renovables, a part d'atreure a companyies perquè els seus projectes industrials s'estableixin al Principat de Catalunya, és aconseguir cobrir més de la meitat (un 54%) de la demanda elèctrica amb energies considerades renovables el 2030. En aquests moments, no s'arriba al 20%. Per aconseguir-ho, també es fomentarà l'autoconsum fotovoltaic a les teulades, el biogàs i la hidràulica reversible (es tracta d'unes centrals en les quals l'aigua es reutilitza i es bomba usant l'energia sobrant per a produir més electricitat). "En aquests moments, hi ha dues infraestructures hidràuliques d'aquest tipus planejades que s'han de completar", ha explicat Paneque, en referència a dos projectes d'empreses que aportarien una potència de 2.000 MW i que convertirien aquests espais en una espècie de grans bateries per a emmagatzemar energia renovable.

Una altra assignatura clau serà la descarbonització i la consegüent electrificació, que ha de créixer. Si hi ha més demanda elèctrica, serà encara més complicat aconseguir aquest 54%. Una altra de les vies per a fer realitat aquesta acceleració serà dotar a L'Energètica, l'empresa energètica pública, de recursos suficients perquè cada vegada més energia consumida per edificis públics sigui d'origen renovable.

Les negociacions per a tirar endavant certs projectes no seran fàcils. Un dels esculls serà la reticència d'alguns territoris a albergar parcs eòlics o fotovoltaics. El Govern de la Generalitat encara no ha aclarit com convencerà a veïns i opositors. Fonts del Departament asseguren que es treballarà per a aconseguir-ho. Paneque ja va deixar clar dies enrere, en una entrevista en El Periódico, un missatge per a aquests ciutadans: "Se'ls ha d'explicar als moviments del 'no a tot' que l'energia és indispensable per a la vida i el desenvolupament econòmic, seguir amb l'energia fòssil i la nuclear tindrà costos per a l'entorn". El document elaborat pel Departament esgrimeix que un parc eòlic o solar, si apareixen tecnologies millors, és reversible. "L'emergència climàtica, no", resa l'informe.

El parc eòlic marí del golf de Roses encara està lluny de ser una realitat. No obstant això, la quantitat d'electricitat que generaria un parc com aquest segons la Generalitat faria un tomb a la situació de les renovables al Principat de Catalunya. Així, el Govern de la Generalitat pretén accelerar de manera "urgent" el Plemcat perquè aquesta plataforma flotant de proves estigui operativa el 2025. D'aquesta manera, es podrien veure aerogeneradors al golf de Roses. El parc definitiu arribaria més tard, ja que el Ministeri per a la Transició Ecològica del Govern espanyol encara no ha subhastat l'energia eòlica marina.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada