divendres, 16 d’agost del 2024

La IAEDEN presenta al·legacions a una modificació del POUM de Llers

La IAEDEN presenta al·legacions a una modificació del POUM de Llers

Consideren que el text posa en perill la Garriga d'Empordà i els llistonars

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llers (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 16/08/2024.- Llegim a El Gerió Digital que l'Ajuntament de Llers ha aprovat inicialment la 25a modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que introdueix noves normatives per regular les activitats extractives, les macrogranges i les energies renovables en sòl no urbanitzable.

Aquesta modificació, però, ha generat preocupació entre els grups ecologistes, com la IAEDEN - Salvem l'Empordà, que consideren que el nou redactat continua posant en perill l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la Garriga d'Empordà i l'Hàbitat d'Interès Comunitari prioritari (HICP) dels llistonars (Brachypodium retusum).

La proposta del Consistori preveu l'ampliació de les pedreres existents en zones protegides com els llistonars, un hàbitat de gran valor ecològic, gairebé únic a les comarques gironines. Tot i que es proposa evitar la ubicació de macrogranges i instal·lacions d'energies renovables dins de l'EIN, el text no en prohibeix explícitament la seva implantació, fet que podria comprometre els valors naturals d'aquests espais.

En resposta a aquesta modificació, la IAEDEN - Salvem l'Empordà ha presentat diverses al·legacions. Primerament, demanen una revisió integral del planejament municipal, vigent des del 2001 i ja modificat en múltiples ocasions. Proposen replantejar el model territorial per tal de minimitzar els impactes negatius de les activitats regulades.

També reclamen l'aprovació definitiva del Pla de Gestió de la Garriga d'Empordà, pendent des de 2006, així com l'ampliació de l'àrea protegida, tal com estableix el Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres (PDUSUF).

Quant a les energies renovables, suggereixen una regulació més ambiciosa, incloent-hi la creació de zones específiques per a la seva instal·lació, i la prohibició de noves activitats extractives o granges en hàbitats protegits.

Finalment, insisteixen en la necessitat de mantenir distàncies de seguretat entre les instal·lacions energètiques i els espais naturals per garantir la preservació dels ecosistemes locals. Segons la IAEDEN - Salvem l'Empordà, només amb aquestes mesures es podrà assegurar una compatibilitat entre el desenvolupament d'activitats econòmiques i la conservació del patrimoni natural del municipi de Llers.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada