divendres, 9 d’agost del 2024

El Govern de la Generalitat acusa Orriols de delinquir amb el padró

El Govern de la Generalitat acusa Orriols de delinquir amb el padró

Algunes entitats estudien si en les declaracions de l'alcaldessa de Ripoll a EL PERIÓDICO, en què es vantava d'incomplir la llei, hi ha delicte discriminatori.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, Osona, comtat d'Osona) 09/08/2024.- Llegim a EL PERIÓDICO que "el padró és un registre de fet, no de dret. Els Ajuntaments tenen l'obligació legal d'empadronar tothom que resideix en un domicili, estigui en la situació que estigui", Es la resposta d'Adam Majó, director general de Drets Humans de la Conselleria de Feminismes i Igualtat de la Generalitat, al llegir a EL PERIÓDICO que l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, es vanta d'incomplir la legislació vigent en aquesta matèria. "Si això que diu l'alcaldessa [que no empadronarà ningú que visqui en un lloc insalubre] s'atreveix a ordenar-ho per escrit és prevaricació", va advertir Majó a les xarxes socials.

És la primera vegada que el Govern de la Generalitat veu algun tipus de delicte en les paraules d'Orriols en relació amb el padró, tot i que "les declaracions no són suficients".

Algunes entitats ja han posat en mans d'advocats aquestes declaracions de la líder d'Aliança Catalana per estudiar si ha tornat a incórrer en un delicte discriminatori.

"Els infrahabitatges (barraques, caravanes, coves, i fins i tot l'absència total de sostre) poden i han de figurar com a domicilis vàlids en el padró municipal". Això és el que diu la legislació estatal que regula la gestió municipal del padró a tot el Regne d'Espanya. Una norma que l'alcaldessa ultradretana de Ripoll, Sílvia Orriols, assumeix que incompleix voluntàriament. "No empadronaré ningú sota d'un pont, en una cova o en algun lloc insalubre. És lamentable que l'Administració consenti que es facin aquesta mena d'empadronaments", va expressar l'alcaldessa en la primera entrevista concedida al diari EL PERIÓDICO, set mesos després que aquell diari revelés les traves que l'alcaldessa ha imposat al seu municipi.

És la primera vegada que algú del Govern de la Generalitat veu algun tipus de delicte en les paraules d'Orriols en relació amb el padró, tot i que Majó insisteix que és necessària una prova per escrit que demostri que fa el que l'alcaldessa expressa. "Les declaracions no són una prova suficient", segueix Majó.

Aquest mateixa Departament de la Generalitat li ha imposat una multa de 10.000 euros per declaracions islamofòbiques a la televisió.

"Sílvia Orriols ha de saber que continuarem estant al costat dels més vulnerables com des de fa 30 anys, fent que la gent passi de ser immigrant a ciutadana. Lluitarem amb força contra els missatges racistes i xenòfobs, fent país i treballant per a la convivència a Catalunya", va expressar Mohamed Chaib, president de la Fundació Ibn Battuta, que ja ha portat davant la Fiscalia d'Odi i Discriminació el procediment de l'alcaldessa de Ripoll amb l'empadronament.

De fet, després de la publicació d'aquestes pràctiques irregulars, el Govern de la Generalitat va activar els seus serveis territorials per tal de garantir els drets més bàsics, especialment de menors i persones dependents, en relació amb Salut, Educació i Drets Socials independentment de si tenien l'empadronament aprovat.

També la Síndica de Greuges es va mobilitzar, igual com el delegat del Govern espanyol a Catalunya. Fins i tot la Comissió Europea en va demanar explicacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada