dijous, 15 de febrer del 2024

Ecologistes en Acció critiquen que el Govern de la Generalitat no talli l’aixeta al turisme

Ecologistes en Acció critiquen que el Govern de la Generalitat no talli l'aixeta al turisme

Lamenten que s'hagin aprovat retallades de fins al 70 % del cabal dels rius i demanen polítiques per reduir el regadiu il·legal

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 15/02/2024.- Segons un despatx de l'agència EFE, les entitats ecologistes que ahir es van reunir amb el Govern espanyol per parlar de la sequera van manifestar el seu malestar per la gestió del Govern de la Generalitat de Catalunya del problema de l'aigua, a les quals retreuen no haver tallat l'aixeta a l'oci ni a la indústria del turisme. Així ho va assegurar la coordinadora d'Ecologistes en Acció, Erika González, després de donar detalls de la reunió mantinguda a última hora el dimarts, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco), per parlar de la sequera les grans organitzacions ecologistes i el secretari d'Estat de Medi ambient, Hugo Morán.

Ecologistes en Acció explica que les organitzacions demanen que es garanteixin els cabals ecològics, els que asseguren el benestar fluvial, «si volem mantenir els rius en condicions adequades per a la biodiversitat i la mateixa qualitat de l'aigua». Van criticar que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi «aprovat una retallada forta de cabals ecològics (fins al 70 per cent), deixant rius com el Ter o el Llobregat quasi secs». Per contra, «no s'està retallant l'aigua als principals usos» entre els quals destaca el turístic, d'oci i vinculat a creixements urbanístics o indústries com les embotelladores, va afegir. El que és important, continua, és gestionar les sequeres abans que arribin i reduir el regadiu, començant per l'il·legal.

Des de WWF, el seu secretari general, Juan Carlos del Olmo, va advertir del problema al Regne d'Espanya d'oferir molta més aigua de la que «en realitat tenen els nostres ecosistemes, els nostres rius». Per contra, «no s'està retallant l'aigua als principals usos» entre els quals destaca el turístic, d'oci i vinculat a creixements urbanístics o indústries com les embotelladores, va afegir. El que és important, continua, és gestionar les sequeres abans que arribin i reduir el regadiu, començant per l'il·legal. Des de WWF, el seu secretari general, Juan Carlos del Olmo, va advertir del problema al Regne d'Espanya d'oferir molta més aigua de la que «en realitat tenen els nostres ecosistemes, els nostres rius». Per sectors, el regadiu absorbeix el 80% del total i en alguns llocs el 90%; es tracta del «gran consumidor d'aigua» al Regne d'Espanya, sense oblidar els usos industrials turístics. L'agricultura està «assedegada» i consumeix molta més aigua de la qual porten els ecosistemes; això cal revisar-ho i adaptar-ho a les realitats mediterrànies i al canvi climàtic, segons Del Olmo. Al Regne d'Espanya a més el robatori de l'aigua és un problema «generalitzat», amb «una impunitat absoluta i inacceptable» en un moment de crisi i de sequera, va afegir.

Des de Greenpeace, Julio Barea, responsable d'aigua, explica que ha manifestat al Miteco que l'aigua dessalada que es transportarà a Barcelona des de Sagunt (País Valèncià) amb prou feines garantirà un 2% del consum diari de l'àrea metropolitana de Barcelona. «El Miteco és conscient d'això, encara que són mesures conjunturals» i així l'hi han manifestat els responsables del Ministeri, segons Barea. En la reunió es va parlar a més de dessaladores: el problema és que alguns projectes portaran molt temps fins que puguin produir aigua, adverteix el responsable de Greenpeace. La seva organització ha demanat a més un nou inventari amb una quantificació dels pous il·legals o irregulars, atès que l'últim es va fer el 2005.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada