dimecres, 6 de setembre del 2023

Vaga a l’ensenyament aquest dimecres

Vaga a l'ensenyament aquest dimecres 

El curs escolar comença amb protestes de sindicats a Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 06/09/2023.- Segons les agències, el retorn a l'escola a Catalunya ha quedat marcat per la vaga de professors convocada per USTEC-STEs i els sindicats d'ensenyament de la Confederació General del Treball (CGT) i de la Intersindical aquest dimecres per reclamar una millora de les condicions salarials i laborals, un canvi en el calendari escolar i l'aturada de retallades. La manifestació ha començat a les 12 hores a Barcelona, a plaça Urquinaona i ha acabat a la plaça Sant Jaume, i el Departament d'Empresa i Treball ha establert serveis mínims en els centres educatius, amb un director per centre i un docent per cada tres aules a infantil, primària i secundària. Als centres d'educació especial i llars d'infants, els serveis mínims són del 50%. 

USTEC-STEs, a través de Twitter, ha assenyalat que l'objectiu d'aquesta protesta és "seguir lluitant i organitzar-nos mentre no hi hagi un bon acord que permeti revertir retallades i començar a recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2009. No podem acceptar seguir sent els docents més mal pagats de l'Estat". El sindicat ha assegurat que el canvi al Departament d'Educació del Govern de la Generalitat, quan el conseller Josep González-Cambray va deixar el seu lloc per Anna Simó, va paralitzar les negociacions, on sobre la taula hi havia una oferta que incloïa l'equiparació salarial de tot el professorat de Formació Professional (FP) i dues hores de reducció per als majors de 55 anys. Alhora, USTEC-STEs ha dit que vol legitimar el català "com a llengua vehicular de ple dret als centres educatius i a tots els nivells educatius", reclamar "l'estabilització real de totes les plantilles, garantir els drets del personal interí i derogar els decrets de plantilles i direccions per l'erradicació del dit i l'entrevista com a instrument per obtenir destinacions, que obre pas a l'arbitrarietat, als abusos de poders", que el personal laboral gaudeixi d'unes millors condicions laborals i "continuar lluitant" per una distribució horària que s'ajusti a l'horari lectiu de l'alumnat i resta de professionals o l'establiment del mateix calendari per a les llars d'infants públiques. 

Per altra banda, una de les novetats d'aquest curs és la introducció del referent de coeducació, convivència i benestar emocional, la unificació de protocols per detectar situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia i assetjament, i la creació d'un registre per a situacions de violència de l'alumnat. 

En aquest context, una setantena de representants sindicals han tallat la Gran Via de Barcelona i han entrat a l'interior del pati de la Fundació Bofill on han llençat traques de petards. Els sindicalistes han enganxat cartells en contra de la precarització de l'Educació i han proferit càntics com "A l'escola concertada una bona retallada", "No és innovació és privatització" o "Anna Simó, així no". També han carregat contra l'avançament de l'inici de curs, i han acusat la nova consellera de donar continuïtat a les polítiques educatives iniciades pels anteriors titulars del departament. Així, han assegurat que Simó no ha fet cap canvi en el "nucli dur" d'Educació, i han reclamat "una escola pública, laica, coeducadora, democràtica i en català!". 

Els sindicalistes han sortit del Passeig de Sant Joan, s'han desplaçat fins a la plaça Tetuan i han recorregut la Gran Via fins al carrer Girona per expressar el seu rebuig envers la Fundació Bofill. "És el cavall de Troia d'Educació", han valorat. 

La vaga d'avui, que coincideix amb l'inici del curs escolar, està convocada per USTEC-STEs i els sindicats d'ensenyament de la CGT i la Intersindical per al personal docent funcionari, interí i laboral de l'ensenyament públic que depèn del Departament, així com el personal d'administració i serveis (PAS).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada