divendres, 11 d’agost del 2023

Tiburcio Ferrer Cano

Necrològica de Tiburcio Ferrer Cano apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 25 d'abril de 1989

Necrològica de Tiburcio Ferrer Cano apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 25 d'abril de 1989


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 d'agost de 1911 neix a Fuentelespino de Moya (Serranía Baja, Cuenca) l'anarcosindicalista i resistent antifranquista Tiburcio Ferrer Cano 

Destacat militant cenetista, en 1947 passà la frontera del Pirineu Oriental i s'instal·là al barri de l'Illa de Carcassona, on més tard es traslladaren la seva companya, Hermenegilda García, i les seves dues filles 

Tiburcio Ferrer Cano: L'11 d'agost de 1911 neix a Fuentelespino de Moya (Serranía Baja, Cuenca, Castella la Nova) l'anarcosindicalista i resistent antifranquista Tiburcio Ferrer Cano. El seu pare es deia Miguel Ferrer i la seva mare, Eugenia Cano.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 vivia a València (l'Horta de València, País Valencià) amb la seva companya, Hermenegilda Pérez García, i formà part de les patrulles de la Guàrdia Popular Antifeixista a la ciutat.  

Participà en els enfrontaments esdevinguts a la plaça Tetuán entre milicians confederals de la «Columna de Ferro» i milicians stalinistes.  

Posteriorment va fer la guerra en la «Columna Durruti» i després 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

Després d'una temporada a l'Escola Popular de Guerra d'Infanteria i Cavalleria establerta de Paterna  (Horta Oest, País Valencià), l'agost de 1937 sortí amb el grau de tinent d'Infanteria i adscrit a la IV Companyia de la 119 Brigada Mixta de la 26 Divisió.  

Ferit cap al final de la guerra, va ser ingressat en un hospital de Barcelona i després va fer la convalescència a casa seva a València. Intentà a Alacant (Alacantí, País Valencià) ser evacuat cap a l'Estat francès, però el 24 d'abril de 1939 va ser capturat per les tropes franquistes i internat en diversos camps de concentració.  

Jutjat en consell de guerra sumaríssim, va ser condemnat a 12 anys de presó per «suport a la rebel·lió».  

El novembre de 1941 va ser posat en llibertat condicional i retornà a València, on s'integrà en la Confederació Nacional del Treball (CNT) clandestina.  

Es guanyava la vida fent de camioner i entre els anys 1945 i 1946 fou agent d'enllaç entre la CNT i el grup guerriller encapçalat per el stalinista Juan Ramón Delicado González (Delicado), de l'Agrupació Guerrillera de Llevant (AGL). L'acompanyà en diverses ocasions a diferents campaments i reunions. Aquests contactes amb la CNT van fer políticament sospitós Delicado davant el Partit Comunista d'Espanya (PCE) que el novembre de 1946 ordenà la seva execució.  

El juny de 1946 va ser detingut amb Luis López Sánchez a Barcelona, on ambdós havien anat a procurar-se munició per a la guerrilla. Traslladats a València, van ser ràpidament posats en llibertat.  

En 1947 passà la frontera del Pirineu Oriental i s'instal·là al barri de l'Illa de Carcassona (Aude, Occitània), on més tard es traslladaren la seva companya, Hermenegilda García, i les seves dues filles.  

Milità en la CNT-AIT en l'Exili i després en el Sindicat d'Oficis Varis local de la Regional Exterior de la CNT-AIT.  

Tiburcio Ferrer Cano va morir el 15 de febrer --algunes fonts citen erròniament el 16 de febrer-- de 1989 a l'Hospital de Carcassona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada