dimarts, 8 d’agost del 2023

SOS Costa Brava denuncia el nou retard de la Generalitat per posar en marxa el Conservatori del Litoral

SOS Costa Brava denuncia el nou retard de la Generalitat per posar en marxa el Conservatori del Litoral 

L'associació reivindica que aquest organisme tingui plena capacitat per adquirir sòl costaner amenaçat, per tal de preservar-lo 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 08/08/2023.- Segons un despatx de l'agència EFE, SOS Costa Brava ha denunciat el nou retard de la Generalitat a posar en marxa el Conservatori del Litoral de Catalunya i reclama, "d'una vegada per totes" l'impuls de la Llei d'ordenació del litoral i la seva aprovació al Parlament de Catalunya. 

L'associació reivindica una vegada més la creació del Conservatori del Litoral, seguint el model francès del Conservatoire du litoral et des ribes lacustres, com un organisme públic autònom, dotat de pressupost propi i amb plena capacitat per actuar i amb la finalitat d'adquirir sòl costaner amenaçat, per tal de preservar-lo. 

En aquest sentit, SOS Costa Brava exigeix que l'organisme estigui dotat almenys dels ingressos procedents de la recaptació del 50% de la taxa turística que s'obté a tot el litoral català i que aquests ingressos siguin adscrits directament per la llei pendent de promulgació. 

D'aquesta manera, es disposarà d'un finançament garantit de l'ordre d'un mínim de 15 milions d'euros anuals, cosa que permetria desplegar una nova política de protecció del litoral i d'adquisició de sòl per preservar-lo, traient-lo de l'especulació urbanística. 

D'altra banda, SOS Costa Brava reclama també que s'atorgui al Conservatori del Litoral la capacitat per expropiar, i el dret d'adquisició preferent (tanteig i retracte) en les transmissions de finques rellevants i sensibles al litoral català. 

També denuncia l'incompliment continuat del mandat del Parlament de Catalunya, derivat de la Disposició Addicional Novena de la Llei 8/2020 del 30 de juliol de protecció i ordenació del litoral. Aquesta disposició ordenava a la Generalitat la creació del Conservatori del Litoral en un màxim d'un any, i per això denuncien que han passat tres anys i la llei segueix pendent de tramitació. 

SOS Costa Brava també ha anunciat que organitzarà tres jornades reivindicatives a tota la costa catalana per reclamar l'urgent impuls del Conservatori del Litoral, exigir la dotació amb la taxa turística i fiançament adequat. La primera es convocarà passat l'estiu a la Costa Brava i, posteriorment, es faran dues jornades addicionals a dos llocs més del litoral de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada