dimecres, 9 d’agost del 2023

José Sánchez Ibáñez

Necrològica de José Sánchez Ibáñez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" de l'11 d'octubre de 1988

Necrològica de José Sánchez Ibáñez apareguda en el periòdic tolosà Cenit de l'11 d'octubre de 1988


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 d'agost --el 10 d'agost segons l'acta reconstituïda en 1950-- de 1900 neix a Xest (Foia de Bunyol) l'anarquista i anarcosindicalista José Sánchez Ibáñez 

Destacat militant de la CNT-AIT fou detingut pels franquistes i empresonat. Un cop lliure passà la frontera del Pirineu Oriental, on milità en la CNT-AIT en l'Exili  

José Sánchez Ibáñez: El 9 d'agost --el 10 d'agost segons l'acta reconstituïda en 1950-- de 1900 neix a Xest (Foia de Bunyol, País Valencià) l'anarquista i anarcosindicalista José Sánchez Ibáñez. Sos pares es deien José Sánchez Campos i Matilde Ibáñez Monzón.  

Emigrà al Principat de Catalunya, on treballà de fuster a Barcelona i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT) quan la vaga de «La Canadenca».  

Durant l'època del pistolerisme de la patronal va estar en contacte amb el grup d'acció «Los Solidarios», especialment amb Rafael Torres Escartin.  

En 1931, amb la proclamació de la República del 14 d'Abril, marxà cap a València (València, País Valencià).  

Quan l'escissió confederal de 1933 se n'esforçà en la reunificació. El maig de 1936 va ser nomenat delegat del Sindicat de la Fusta de València al Congrés de la CNT, celebrat a Zaragoza (Comarca Central, Aragó).  

Durant la Guerra Civil jugà un paper important en la col·lectivització de la indústria fustera.  

Durant els primers anys del franquisme participà en la clandestinitat confederal.  

Detingut i empresonat, un cop lliure passà la frontera del Pirineu Oriental, on milità en la CNT-AIT en l'ExiliFinalment, fou membre del Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT de Tolosa de Llenguadoc. 

José Sánchez Ibáñez va morir l'11 de juliol de 1988 a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada