dijous, 10 d’agost del 2023

Francisco Gil Cabanes

Necrològica de Francisco Gil Cabanes apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 29 de febrer de 1976

Necrològica de Francisco Gil Cabanes apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 29 de febrer de 1976


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 d'agost de 1913 neix a Lo Mas de les Mates (Baix Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Francisco Gil Cabanes 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT,  empresonat pels franquistes i un cop posat en llibertat condicional amb desterrament en 1948, es va veure obligat a acudir diàriament a la Guàrdia Civil i finalment passà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental camí de l'exili 

Francisco Gil Cabanes: El 10 d'agost de 1913 neix a Lo Mas de les Mates (Baix Aragó, Teruel, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Francisco Gil Cabanes. El seu pare es deia Antonio Gil i la seva mare, Bernardina Cabanes.  

Des de la seva adolescència fou membre del Comitè Local de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i també de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) de la seva població natal.  

En 1935 va ser condemnat a cinc anys de presó per la seva participació en la insurrecció proletària comunista llibertari de desembre de 1933 a Teruel.  

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, entrà a formar part dels serveis de contraespionatge desenvolupat a les línies franquistes.  

En 1938 entrà, com a dinamiter, al Batalló de Metralladores C, conegut com «Batalló Remiro», a les ordres d'Agustín Remiro Manero, unitat especialitzada en missions de sabotatge i d'informació dins de la zona feixista.  

En 1939, amb el triomf militar franquista, intentà amagar-se a Barcelona, però va ser detingut i reclòs a la Presó Model barcelonina i a la Presó Central de Chinchilla de Monte-Aragón (Mancha de Montearagón, Albacete, la Marcha). Jutjat en consell de guerra sumaríssim, va ser condemnat a nou anys de presó. Entre el 5 de març de 1946 i el 21 d'abril de 1948 va estar reclòs a la Presó Central d'El Puerto de Santa María (Bahía de Cádiz Cádiz, Andalucía).  

Un cop posat en llibertat condicional amb desterrament en 1948, es va veure obligat a acudir diàriament a la Guàrdia Civil i finalment passà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental camí de l'exili.  

Treballà de pintor i milità, amb la seva companya, Pilar Olivero Perdiguer i la seva filla Paquita, d'antuvi a Masamet (Tarn, Occitània) i posteriorment a Colomièrs (Alta Garona, Gascunya, Occitània).  

Francisco Gil Cabanes va morir el 7 de juliol de 1975 al seu domicili de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada