dilluns, 28 d’agost del 2023

En llibertat amb càrrecs els quatre independentistes detinguts per La Vuelta colonial espanyola

En llibertat amb càrrecs els quatre independentistes detinguts per La Vuelta colonial espanyola 

Han estat més de 54 hores privats de llibertat 

Els acusen de delictes contra la seguretat vial, contra el medi, de pertinença a grup criminal i de desordres públics 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona) 28/08/2023.- Llegim a VilaWeb que el Jutjat de Guàrdia de Solsona (Solsonès) ha deixat en llibertat els quatre detinguts per la policia espanyola acusats de preparar un boicot contra La Vuelta ciclista després d'haver-los pres declaració. La jutgessa, que segons Alerta Solidària manté secretes les actuacions, els manté la causa oberta pels possibles delictes contra la seguretat vial, contra el medi ambient, per pertinença a grup criminal i per desordres públics, i els prohibeix que s'apropin a menys de cinc-cents metres de les etapes de La Vuelta espanyola que passin per Catalunya. 

Des de primera hora hi havia un centenar de persones concentrades per donar-los suport. Els han rebut amb crits de "llibertat detinguts" i "Fora les forces d'ocupació", i també amb banderes independentistes. En senyal de protesta, l'entrada de l'edifici també ha aparegut pintada de color groc aquest matí.  

Alerta Solidària va denunciar fa dos dies la seva detenció a mans de la policia espanyola.  

Entre els assistents a la concentració d'avui hi havia la diputada de la CUP-G Eulàlia Reguant. 

L'advocada dels detinguts, Eva Pous, ha denunciat que fins ara no han sabut de què es tractava l'operatiu policíac espanyol i per quins motius la justícia ha declarat secretes les actuacions. "No sabem de què s'han de defensar d'aquesta suposada justícia espanyola", ha dit i ha denunciat que no havien tingut accés cap informació, tot denunciant que és una "vulneració flagrant al dret de defensa". 

Hi ha convocada a Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona) una rebuda dels fins ara detinguts. 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Jutjat de Guàrdia de Solsona ha deixat en llibertat provisional els quatre detinguts sota l'acusació de preparar presumptament un boicot contra La Vuelta ciclista, i els ha imposat un ordre d'allunyament mínim de 500 metres de les diferents etapes de la competició al seu pas per Catalunya. La causa està oberta pels delictes contra la seguretat viària, el medi ambient, grup criminal i desordres públics. 

L'advocada d'Alerta Solidària que els representa, Eva Pous, ha qualificat de "vergonya" aquesta resolució i ha assegurat que la recorreran, així com també l'ordre del secret de sumari. "La sorpresa avui ha estat saber que ahir van acordar el secret de sumari, entenem que no té cap justificació", ha dit Pous, que ha considerat que vulnera el dret a defensa perquè no saben exactament de què se'ls acusa. "La jutgessa ens ha negat tenir accés a l'expedient", ha recalcat. 

La defensa dels acusats també ha interpretat aquesta operació com un atac al dret de protesta: "És una vergonya que es permeti celebrar La Vuelta als Països Catalans i que la judicatura prohibeixi a les persones que volen mostrar el seu rebuig", ha manifestat.  

Els acusats, que només han respost a les preguntes de la seva advocada, van ser detinguts dissabte passat per agents del Cos Nacional de Policia espanyola i aquest dilluns han passat a disposició judicial. A un quart de cinc de la tarda han quedat en llibertat. 

Tres dies als calabossos sota l'acusació de voler boicotejar La Vuelta 

Llegim a Directa que els quatre independentistes han estat detinguts des del dissabte al matí a la comissaria de la Verneda de Barcelona, on la policia espanyola no ha permès la visita de l'advocada, que tampoc ha pogut accedir a l'expedient. Han estat traslladats al jutjat de Solsona aquest dilluns al migdia, que n'ha decret la llibertat amb càrrecs. 

Els quatre independentistes detinguts en el marc de La Vuelta 2023, el passat dissabte 26 d'agost, han estat traslladats al jutjat de Solsona a migdia d'aquest dilluns 28 d'agost. Passades les quatre de la tarda n'ha decretat la llibertat amb càrrecs. Han estat més de 54 hores privats de llibertat sota les acusacions d'organització criminal, desordres públics, delicte contra el medi ambient i la seguretat viària. Malgrat això, Alerta Solidària, que s'ocupa de la defensa, no ha pogut accedir a l'expedient policial i no en té cap més detall: "Ens diuen que no ens poden ensenyar res més, perquè estan configurant l'atestat policial", denuncia l'advocada Eva Pous, però avui s'han assabentat que ahir es va decretar secret de sumari. Des de les deu del matí, desenes de persones s'han concentrat davant el jutjat, al número 1 del carrer Llobera. 

En un comunicat conjunt d'Alerta Solidària i el Grup de Suport a les Represaliades Polítiques d'Osona i el Lluçanès (GS-Pigot), un cop els detinguts ja eren camí de casa, s'afirma que "no som un país lliure sinó sotmès" i que "hem d'estar orgulloses de saber què, gràcies a l'esforç i la persistència de moltes de nosaltres, la seva Vuelta fracassa en l'intent de ratificar l'espanyolitat del nostre territori". Malgrat aquest nou procediment penal, asseguren que "la repressió no ha aconseguit fer-nos callar com a poble i només com a poble aconseguirem vèncer-la". 

Les detencions dels quatre independentistes, membres dels CDR i de Desobediència Civil, van començar poc abans de les 9 del matí del dissabte al municipi solsonès de Clariana de Cardener. Sota custòdia de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyola, van ser traslladats a la comissaria del barri de la Verneda de Barcelona, on han passat dues nits i on ahir diumenge es va convocar una concentració per reclamar-ne la llibertat. Alerta Solidària se'n va assabentar dissabte a la tarda a través de familiars i la policia no va permetre a Pous --designada a través del Col·legi d'Advocats-- que s'entrevistés amb les persones detingudes, raó per la qual van presentar una queixa. La nit de dissabte, entre les deu i les dues, es va dur a terme l'entrada i registre dels quatre domicilis, en presència dels afectats i la seva defensa, d'on van endur-se ordinadors i altres dispositius. 

"No deixa de ser sorprenent que siguin detencions preventives", exposa Pous, ja que la policia les acusa de voler boicotejar la carrera ciclista. La Vuelta, que ja ha passat per Barcelona, té previst que la seva tercera etapa d'aquest dilluns passi per Súria (Bages), Solsona (Solsonès) i Arinsal (Andorra). L'advocada alerta que en menys de sis mesos, ja són dues les operacions del Cos Nacional de Policia espanyola sota acusació d'organització criminal. La primera va tenir lloc el passat mes de febrer contra sis activistes d'Arran a Lleida (Segrià). 

Des dels CDR les titllen de "detencions intimidatòries" i "d'una operació més de l'Estat borbònic i feixista per intentar frenar el moviment independentista", fent referència a altres operacions, com Judas del 23-S de 2019 i l'Operació Garzón de 1992.  

ERC, Junts i la CUP-G, així com Òmnium Cultural i l'ANC han expressat el seu suport als detinguts i han demanat la seva llibertat.  

Com tots quatre són osonencs, avui a les vuit del vespre, Alerta Solidària i GS-Pigot han convocat una concentració a Vic. 

Una operació policial contra el jovent combatiu en relació al passat 1er de maig a Barcelona 

En una altra ordre de coses, llegim a Llibertat.Cat que aquests dies també hi ha hagut una operació policial contra el jovent combatiu, segons la Taula Sindical de Catalunya. El nombre de detinguts, i l'espectacularitat de les detencions, fa pensar que més que unes detencions per a perseguir uns fets concrets, es tracta d'una operació policial per a disciplinar i atemorir el jovent combatiu. En un comunicat de la Taula Sindical de Catalunya (TSC) del divendres 25 d'agost de 2023 que tot seguir reproduïm s'informa que: "Deu persones han estat detingudes i dues resten en crida i cerca, acusades de manifestació il·lícita, danys i desordres durant la manifestació unitària del passat 1r de maig a Barcelona. 

Quatre persones van ser detingudes immediatament després de la manifestació, quatre van ser detingudes el 23 d'agost, una el 24 i una altra el 25. Totes estan acusades dels mateixos càrrecs. També segons l'atestat encara n'hi ha dues que no han estat localitzades. De moment totes han estat posades en llibertat a l'espera de judici. 

Volem recordar que la manifestació del dia de la classe treballadora a Barcelona, convocada per la Taula Sindical de Catalunya i tot un seguit d'organitzacions i col·lectius de l'esquerra rupturista catalana, va recórrer els carrers del centre de Barcelona en un ambient reivindicatiu. Que els greus altercats que els mossos descriuen, en realitat no van ser més que unes quantes entitats bancàries o altres símbols del capitalisme amb els vidres trencats. 

El nombre de detinguts, i l'espectacularitat de les detencions, ens fa pensar que més que unes detencions per a perseguir uns fets concrets, es tracta d'una operació policial per a disciplinar i atemorir el jovent combatiu de la ciutat. 

Per això volem mostrar tot el nostre rebuig a l'operació i demanem que es retirin els càrrecs a totes les acusades per participar en la manifestació unitària anticapitalista del 1er de maig. Per això volem mostrar tota la nostra solidaritat i suport a les 12 joves llibertàries perseguides per aquests fets i mostrar que no estan soles. 

Que la por no ens paralitzi. Visca la lluita de la classe treballadora." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada