dilluns, 13 de març del 2023

Manuel Miguélez González

Requisitòria de Manuel Miguélez González publicada en "Gazeta de Madrid" del 15 de maig de 1934

Requisitòria de Manuel Miguélez González publicada en Gazeta de Madrid del 15 de maig de 1934

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 13 de març de 1900 neix a Santa Lucía de Gordón (La Pola de Gordón, Consejó de Gordón) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Miguélez González, conegut com Francés 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i patí durament l'exili, agreujat pel seu estatut de mutilat de guerra, passant la major part de la seva vida hospitalitzat 

Manuel Miguélez González: El 13 de març de 1900 neix a Santa Lucía de Gordón (La Pola de Gordón, Consejó de Gordón, Lleó) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Miguélez González, conegut com Francés. El seu pare es deia Francisco Miguélez i la seva mare, Celestina González.  

En 1915 vivia a Vega de Gordón (La Pola de Gordón, Consejó de Gordón, Lleó) i va ser condemnat per un delicte de pesca fluvial.  

Miner de professió, vivia a Fabeiro (El Bierzo, Lleó) i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

En 1934 va ser buscat per les autoritats per la seva participació com a membre del Comitè Revolucionari pels fets insurgents proletaris de l'11 de desembre de 1933 a Fabeiro i passà a la clandestinitat.  

En 1936, des de la presó de Llión (Tierra de Llión, Lleó), col·laborà en Tierra y Libertad. Va ser agraciat per l'amnistia del 21 de febrer de 1936.  

Durant la Guerra Civil, va ser capità de les milícies de La Pola de Gordón i comandà el Batalló Confederal 206. Assistí com a delegat delegat, amb Felipe Cañón, de les Milícies de La Pola de Gordón al cenetista Ple Comarcal de Llión celebrat el 18 de novembre de 1936 a Villamanín (Los Argüeḷḷos, Lleó), el qual presidí.  

Patí un greu accident al coll de Villamanín a Cármenes (Montaña Oriental, Lleó) quan l'automòbil en el qual viatjava es va despenyar, sinistre que el deixà invàlid.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i patí durament l'exili, agreujat pel seu estatut de mutilat de guerra, passant la major part de la seva vida hospitalitzat. 

Milità en la Lliga de Mutilats i en la CNT-AIT en l'Exili de Bordèu (Gironada, Nova Aquitània, Occitània), població on residia. Fou membre de l'SpanishRefugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA). La seva companya fou l'anarcosindicalista Gumersinda Carbajal, que patí presó i desterrament en 1933 i 1934.  

Manuel Miguélez González va morir el 3 d'abril de 1956 al seu domicili de Bordèu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada