divendres, 31 de març del 2023

Les persones sense llar es concentren davant l'ajuntament de Girona per reclamar «un sostre digne»

Les persones sense llar es concentren davant l'ajuntament de Girona per reclamar «un sostre digne» 

Aquesta passada nit s'ha acabat el pla de fred i ha estat l'última que han pogut dormir a l'antiga UNED 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 31/03/2023.- Llegim al Diari de Girona que questa passada nit ha estat l'última que les persones sense llar de Girona han passat a l'edifici de l'antiga UNED, habilitada des de l'1 de desembre per l'Ajuntament a partir de la iniciativa del pla de fred. Avui, però, hauran de tornar a dormir al carrer i, per això, s'han manifestat davant l'ajuntament de Girona per reclamar «un sostre» on poder passar la nit durant els mesos que no funciona el pla. En total, a la plaça del Vi, s'han reunit un centenar de persones. Moltes d'elles, sense llar, a les quals els han donat suport diferents entitats com Som Sostre i membres del Sindicat d'Estudiants de la Universitat de Girona, MalEducats. 

Una de les persones que havia dormit durant aquests quatre mesos a l'antiga UNED és Marta Pagès que reivindicava «un lloc digne» on poder dormir. «Tenim dret a un sostre digne i a no estar tirats al carrer com gossos», també ha explicat. Per això, ha apuntat que «necessitem espais», i lamentava que «molts espais de la ciutat estan tancats i es podrien adaptar». Fins i tot, obre la porta a «gestionar nosaltres mateixos» aquests indrets si l'Ajuntament els habilita. 

La intenció de les persones sense llar que s'han manifestar, és dormir a la plaça del Vi, com a senyal de protesta. Alguns, podran anar a La Sopa, un servei que funciona durant tot l'any, però que «està desbordat» i té «totes les places ocupades». Les persones sense llar de Girona «som de diferent nacionalitat», va explicar Pagès. Per exemple, Novak Maric és polonès, però ja fa més de deu anys que viu a Girona, mentre que Ovidu-Florin Trig és d'origen romanès i ha estat persona sense llar també Figueres i Barcelona. En aquesta última ciutat afirma que «l'Ajuntament sí que té espais habilitats». 

La majoria d'usuaris que han utilitzat l'antiga UNED amb el pla de fred impulsat per l'Ajuntament de Girona demanen poder seguir anant a dormir a l'edifici un cop s'acabi la iniciativa aquest divendres. Per això, les persones sense llar, que han fet ús de les instal·lacions des del passat u de desembre, han recollit una seixantena de firmes, que presentaran a l'Ajuntament perquè a partir de dissabte «no tindran un lloc on anar a dormir», detallava una veïna del Barri Vell, que ha estat en contacte amb algunes persones sense llar i els ha fet algunes gestions. 

Aquesta veïna també va explicar que les persones que ara fan nit a l'antiga UNED «no entenen per què han de tancar l'edifici, si allà no s'hi fa res». D'aquesta manera, s'han posat en marxa i han contactat amb diferents entitats, com Som Sostre o la Creu Roja. També han provat sort amb els encarregats del centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa, perquè els pogués ajudar, però els van dir que aquest equipament «no tenia res a veure» amb el pla de fred. 

Tot sembla indicar que a partir de demà dissabte, les persones sense llar hauran de tornar a dormir al carrer, on ara «tenen menys espais». I és que abans de Nadal es van posar unes reixes a les voltes de la pujada de la Facultat de Lletres i Turisme i que havien servit de refugi a diverses persones sense llar. L'entitat Som Sostre ja va apuntar al seu dia que aquest no era l'únic lloc on s'havien instal·lat diferents reixes a la ciutat. 

Per altra banda, un grup de veïnes i veïns del Barri Vell, sobretot les i els que viuen més a prop de La Sopa, lamenten que «fa molt temps» que es «barallen» amb l'Ajuntament «per aconseguir millores». «Per a nosaltres és molt trist veure aquesta gent tirada» detalla una veïna. A més, l'edifici roman tancat quan no es fa servei i demanen que, almenys, puguin accedir-hi «per fer les seves necessitats, perquè si no ho han de fer al carrer». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada