diumenge, 12 de març del 2023

Gregorio Arnal Barón

Necrològica de Gregorio Arnal Barón publicada en el periòdic tolosà "Espoir" del 6 de febrer de 1977

Necrològica de Gregorio Arnal Barón publicada en el periòdic tolosà Espoir del 6 de febrer de 1977

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 de març de 1903 neix a Azara (Semontano de Balbastro) l'anarcosindicalista Gregorio Arnal Barón 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental. La seva companya i filles i fills van exiliar-se per Puigcerdà, morint una filla en un bombardeig alemany a aquesta ciutat fronterera   

Gregorio Arnal Barón: El 12 de març de 1903 neix a Azara (Semontano de Balbastro, Uesca, Aragó) l'anarcosindicalista Gregorio Arnal Barón. El seu pare es deia Pedro Arnal i la seva mare, Matilde Barón.  

Emigrà al Principat de Catalunya a la recerca de feina, on treballà de ferrer i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT). Estava casat amb Antonia Cereza, de Binazet (Cinca Meya, Uesca, Aragó), amb qui tingué set criatures.  

Durant el procés revolucionari col·lectivista, fou un dels responsables de la col·lectivitat de Binazet i la dirigí durant l'ofensiva republicana burgesa i stalinista contra les col·lectivitats aragoneses.  

També fou membre en 1936, amb Joaquim Feixas Costa i Artur Forner Serra, del Comitè Revolucionari de Casserres (Berguedà) i d'Avià (Berguedà).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, la seva família estava a punt de passar la frontera de Puigcerdà (Baixa Cerdanya) quan hi va haver un bombardeig de l'aviació alemanya i una filla morí i altres filles i fills resultaren greument ferits. Finalment la seva companya i les filles i els fills van passar la frontera. Ell també es va poder exiliar. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí a Ausat (Arièja, Occitània), on treballà de ferrer en diverses obres de pantans i de mines i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, de la qual va ser secretari un temps. Patí dos accidents de treball importants, en un dels quals va perdre un ull i en l'altre els cincs dits d'una mà.  

Malalt, Gregorio Arnal Barón va morir el 15 d'abril de 1976 al seu domicili de Vic de Sòs (País de Foix, Arièja, Occitània) --algunes fonts citen erròniament Ausat-- i va ser enterrat dos dies després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada