dissabte, 18 de març del 2023

Gabriela Lahuerta Giménez (Gabriela Aspas)

Gabriela Lahuerta Giménez

Gabriela Lahuerta Giménez


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 18 de març --algunes fonts citen erròniament el 17 de febrer-- de 1917 neix a Bronchales (Sierra de Albarracín) l'anarcosindicalista Gabriela Lahuerta Giménez, també coneguda com Gabriela Aspas 

Després de patir presó, la parella decidí passar clandestinament a la frontera del Pirineu Oriental. Primer ho va fer ell i alguns mesos després ella amb les seves nenes. La família s'instal·là a Besièrs 

Gabriela Lahuerta Giménez: El 18 de març --algunes fonts citen erròniament el 17 de febrer-- de 1917 neix a Bronchales (Sierra de Albarracín, Teruel, Aragó) l'anarcosindicalista Gabriela Lahuerta Giménez, també coneguda com Gabriela Aspas, pel llinatge de seu company. Els seus pares, masovers, es deien Salvador Lahuerta Monzón i Rafaela Giménez Rezusta, i ella era la tercera de set germans i germanes.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 tota la família va ser detinguda, però gràcies a l'alcalde del municipi pogueren fugir i passar a zona republicana.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), fou infermera voluntària durant la Guerra Civil i a l'hospital de sang d'Utiel (Plana d'Utiel, País Valencià) conegué el militant anarcosindicalista Gabriel Aspas Argilés, que més tard esdevingué el seu company.  

Després d'Utiel marxà cap al Port de Sagunt (Sagunt, Camp de Morvedre, País Valencià), on part de la seva família s'havia refugiat, i treballà amb una germana en una fàbrica de laminació per a material bèl·lic.  

En 1938, a València (l'Horta de València, País Valencià), s'uní amb Gabriel Aspas Argilés.  

En 1939, amb el triomf militar franquista, Aspas va ser empresonat i ella, embarassada, el seguí de presó en presó, treballant en tasques domèstiques a domicili, fins que va ser tancat definitivament a la presó de València.  

A la garjola, Aspas pogué conèixer la seva filla Pilar.  

Quan Aspas sortí en llibertat vigilada, la seva família es traslladà a Benaixeve (Serrans, País Valencià), on ell treballà a la central elèctrica del pantà.  

Durant la postguerra Aspas fou un dels organitzadors de la CNT clandestina i ella va fer d'enllaç amb la guerrilla llibertària i realitzà tasques d'intendència fins que la parella fou detinguda i empresonada. A causa de la seva mala salut, va ser alliberada poc després i va ser recollida, amb la seva segona filla, Conchita, pels seus pares. Pilar, la filla major, va ser recollida per una tia seva.  

Quan Aspas sortí en llibertat vigilada, ambdós treballaren picant pedra a la carretera d'Utiel al pantà.  

Finalment, la parella decidí passar clandestinament a la frontera del Pirineu Oriental. Primer ho va fer ell i alguns mesos després ella amb les seves nenes. La família s'instal·là a Besièrs (Erau, Occiitània).  

Gabriela Lahuerta Giménez va morir, després d'una penosa malaltia, el 10 de febrer de 2000 al seu domicili de Besièrs.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada