dimecres, 15 de març del 2023

Enèrgica protesta a Figueres contra els grans parcs eòlics que volen destruir l’Albera

Els opositors amb pancartes dins l'auditori dels Caputxins on s'havia de fer l'acte d'Endesa.


Enèrgica protesta a Figueres contra els grans parcs eòlics que volen destruir l'Albera 

L'oposició al parc eòlic Galatea la Jonquera obliga a suspendre un acte  d'Endesa de promoció  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 15/03/2023.- Llegim a Territori Rural que Endesa havia organitzat una jornada per intentar enredar a la ciutadania amb guanyar diners trinxant el territori. Ahir una protesta massiva dels opositors del parc eòlic Galatea a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) va obligar a suspendre un acte informatiu d'Endesa a Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú). La companyia havia organitzat un acte per explicar l'obertura del procés de participació ciutadana per invertir-hi diners però els col·lectius ecologistes, amb més d'un centenar de persones, es van congregar a les portes de l'Auditori dels Caputxins, on s'havia de celebrar, amb pancartes i crits. Just abans de començar l'acte van entrat a la sala per un lateral i van impedit que se celebrés amb crits, com "L'Albera no està en venda", "Renovables sí, però no pas així" i   "Endesa ens roba", en contra de la instal·lació d'aquestes infraestructures. El projecte preveu la instal·lació de nou aerogeneradors i una potència de 49 MW amb una inversió de 50 MEUR. 

Destruir l'Albera i que les grans empreses segueixen controlant el negoci de l'energia 

El parc, que compta amb el vistiplau de la Generalitat a la declaració d'impacte ambiental (DIA), permetrà generar uns 140 GWh/any, que equivaldran al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l'Alt Empordà. 

Capitalisme pur i dur a costa de carregar-se la pedra seca i la fauna de tot un territori 

Ara, a través de la seva filial de renovables, Enel Green Power Espanya (EGPE), s'ha obert el procés de participació local, tal i com estableix el decret d'acceleració del desplegament de renovables. La participació es pot fer a través de la Plataforma de Finançament Participatiu Fundeen, amb un capital mínim de 500 euros i un màxim de 25.000, un període d'inversió de 10 anys i un rendibilitat fixa del 5,8% per als municipis de la Jonquera, Agullana, Campmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant i Figueres, i del 5,3% per a la resta de la comarca. 

Boicot ecologista 

Llegim al diari El Punt Avui que més de cent activistes convocats pels ambientalistes de l'Iaeden i la plataforma Albera Lliure de Molins i altres entitats, com el Centre Excursionista Empordanès, el Fòrum l'Escala-Empúries i la Coordinadora de Defensa de l'Albera, van fer boicot ahir a la tarda a l'acte convocat per l'elèctrica Enel Green Power per presentar el projecte de parc eòlic Galatea, nou aerogeneradors amb una potència de 49 MW a la Jonquera.  

L'acte, a l'auditori de l'antic convent dels caputxins, havia de servir per atraure possibles inversors externs per cobrir fins a un 25% del capital, un dels requisits normatius perquè els projectes siguin més participats. Però la vintena de persones que tot just havia reunit van haver de marxar sense escoltar la presentació i amb els contraarguments dels col·lectius opositors, que, impactes ambiental i paisatgístic a banda, sostenen que servirà per desplegar més turbines i defensen l'alternativa d'instal·lar fins a 440.000 m² de plaques fotovoltaiques als teulats comercials de la Jonquera. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada