diumenge, 5 de febrer del 2023

Fugida dels 29 avions republicans des de Vilajuïga a Carcassona

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 de febrer de 1939, 29 avions republicans surten de l'aeroport militar de Vilajuïga, a l'Alt Empordà. i arriben a Carcassona 

Els avions són requisats per les autoritats franceses i els pilots detinguts 

Fugida dels 29 avions republicans des de Vilajuïga a Carcassona:  

El 5 de febrer de 1939 l'esquadra de 29 avions republicans (Polikarpov I-15 i I-15 bis, dits «Chato» i «Super Chato») de l'aeroport militar de Vilajuïga (Serra de Rodes, Alt Empordà) va volar fins a Carcassona (Aude, Occitània), on els pilots es van lliurar a les autoritats franceses com a refugiats de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. Comandava l'operació el capità d'aviació Emilio Galéra Macias, nascut a Jaén (Comarca Metropolitana de Jaén, Jaén, Andalusia). Mentre els avions van quedar a l'aeroport de Carcassona -Salvaza intervinguts per la Gendarmeria francesa amb l'intenció de ser aparcats a l'aeroport de Tolosa Francazal (Tolosa de Llenguadoc, Alta Garona, Occitània), els pilots es van allotjar provisionalment a l'Hotel Central de Carcassona com a detinguts. 

Des de l'aeroport de Tolosa Francazal els avions republicans foren entregats al govern franquista en el decurs del mes de març de 1939, abans de la victòria del general Franco de l'1 d'abril d'aquell any. Això en raó de l'acord Bérard-Jordana signat entre el Govern francès i els franquistes el 25 de febrer de 1939. Entre altres disposicions, aquest tractat preveia que la els Govern francès entregaria a Franco totes les armes republicanes que els soldats de la República Espanyola havien hagut d'entregar a la Gendarmeria francesa al passar la frontera del Pirineu durant la Retirada republicana a Catalunya el primer dies de febrer d'aquell any. L'ambaixador de la República Francesa enviat el 2 de març de 1939 va ser qui governaria durant l'Ocupació alemanya, el mariscal Philippe Pétain. 

Le capità republicà Emilio Galera Macias fou pilot de la Real Air Força (RAF) dels Regne Unit. El seu fill i la seva esposa, Delia de la Puente, furen arrestats i empresonat pels franquistes l'octubre de 1939 a San Marcos.  

Emilio Galera Macias va morir a Anglaterra en 1986, deu anys després de la mort de Franco i haver pogut trobar-se amb la seva família a Léon. 

Bibliografia: 

Alfred Raucoules, L'aviation à Carcassonne, Tomo II, pp.152; Patrick Lauréan, L'aviation républicaine espagnole, 1978, Ed. Larivière;  

Hors-série Avions núm. 3; Aeroplano, Revista de historía aeronáutica, 2004, Núm. 22; Martial Andrieu [http://musiqueetpatrimoinedecarcassonne.blogspirit.com/], 5 février 1939 : 29 avions de la République Espagnole se posent à Carcassonne, publicat el 05/02/2023.   

Si vols saber més: 

[http://musiqueetpatrimoinedecarcassonne.blogspirit.com/archive/2023/02/05/5-fevrier-1939-29-avions-de-la-republique-espagnole-se-posen-3336507.html]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada