dijous, 16 de febrer del 2023

Canet de Mar: obligats a investigar trols espanyolistes en el ‘sumari Canelons’

Els Mossos, obligats a investigar trols espanyolistes en el 'sumari Canelons' 

Les defenses dels imputats per delicte d'odi pel cas de l'escola de Canet de Mar demostren que els denunciats van rebre insults més greus que no s'investiguen 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 16/02/2023.- Llegim a El Món.Cat que mesos de feina han hagut d'invertir els agents dels Mossos d'Esquadra adscrits a la Unitat de Delictes d'Odi i Discriminació de la Comissaria General d'Informació arran del sumari Canelons. El passat 18 de gener van enllestir la feina i van lliurar al jutge instructor un "informe de veracitat" de 435 piulades a Twitter, posts de Facebook i notícies i comentaris en fòrums d'Internet sobre el cas de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), el de la imposició del 25% de castellà en una classe de P3 a petició d'una família. Però aquest informe no era sobre els comentaris fets pels acusats, sinó sobre els insults que van rebre ells, que són els que estan imputats per un delicte d'odi per haver opinat sobre la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la posició de la família demandant. 

Els Mossos d'Esquadra, doncs, han hagut d'investigar a petició de les defenses --algunes integrades en el Grup d'Advocats Independents-- centenars de piulades i comentaris insultants per part de perfils obertament ultres, espanyolistes i de perfils Vox, fins i tot, alguns que ja van ser retirats per la seva duresa per decisió de la mateixa xarxa social. A l'informe, que els Mossos bategen com Operació Drac, també inclouen tuits sense cap mena de rellevància penal i, fins i tot, tuits d'advocats que porten alguna de les defenses, com és el cas de Josep Rosell. En qualsevol cas, cap dels tuits aportats al Jutjat ha servit per obrir cap peça separada o cap investigació, tot i que la recerca va ser un requeriment del magistrat instructor, qui, per cert, ha demanat un traductor perquè assegura no entendre el català per fer les perquisicions. 

"Lazipolla", "borderline" o "sac de merda" 

L'informe 2331827/22 UDOC, al qual ha tingut accés El Món, consta de 221 pàgines i analitza fil per randa centenars de tuits de resposta a una piulada del perfil oficial de l'Escola Turó del Drac on anunciava la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. També incorpora els missatges que van rebre dos dels acusats, en Jordi, --que dona el nom al sumari Canelons per la seva piulada "farem canelons amb carn de nen castellanoparlant"-- i en Carles, per part de diferents perfils a les xarxes. La majoria de tuits ara investigats van ser aportats per les defenses per mostrar al jutge instructor i a la Fiscalia d'Odi i Discriminació que hi havia missatges força més greus que els que la causa investigava. Al capdavall, els acusats sempre han al·legat que els missatges eren "sarcàstics". 

La tònica habitual dels tuits és l'amenaça o l'advertència i dures qualificacions com ara "lazi", "lazipolla", "tarat", "nazi" "bordeline", "sac de merda", "fill de la gran puta", "fanàtics", "llunàtics nacionalsocialistes" o "rata", entre altres. Però, a més, els Mossos han afegit tuits dirigits a la direcció de l'escola, on es comparen els responsables del centre amb els oficials de les SS nazis, amb fotografies incloses, o fins i tot, de fer com durant l'Holocaust i assenyalar "la bata escolar dels nens amb una estrella de David" o "complir la tasca burocràtica d'assassinar jueus". 

Les metàfores de l'espanyolisme arriben, fins i tot, a comparar el tuit de l'Escola Turó del Drac amb el que patien la nena Ruby Bridges o Rosa Parks, icones mundials de la lluita contra el règim de segregació racial dels Estats Units. També titllen els docents de "miserables", "nazis de merda", "racistes i feixistes", "màfia", i escriuen frases com "posen una estrelleta groga al pit i els posem en camps i que treballin per nosaltres", "Heil Puchi!" i "com a aquesta família se'ls toqui un pèl ens hi passarem a 'parlar'", entre molts altres. 

Tuits sense rellevància penal i també dels advocats de la causa 

Els advocats de la causa denuncien que els Mossos, aprofitant l'avinentesa, han inclòs tuits que "no tenen cap mena de rellevància penal". És més, han inclòs un tuit d'un dels advocats dels acusats en el sumari, en el qual només s'oferia a fer de lletrat defensor. En tot cas, els imputats en el cas queden sorpresos que malgrat l'agressivitat de les piulades --algunes fins i tot eliminades pels mateixos responsables de Twitter o Facebook, cosa que no ha passat amb les dels imputats fins que no ha arribat l'ordre judicial-- no es porti a terme cap investigació o no s'obri una peça separada. 

"O tots moros o tots cristians", critiquen els investigats. De tota manera, el recull de piulades, tant les proposades per les defenses com les afegides, demostren, segons els lletrats defensors, que la investigació de Mossos d'Esquadra és "absolutament prospectiva". Amb aquest atestat policial, els advocats no descarten respondre amb altres denúncies contra els que han insultat o expressat suposades mostres d'odi cap als ara investigats. De fet, s'estranyen que la policia de la Generalitat no hagi obert diligències d'ofici ni hagin portat alguns dels tuits reportats a la mateixa Fiscalia d'Odi, la que va obrir l'actual investigació del sumari Canelons. Amb aquest atestat s'enceta una nova etapa en aquest procés judicial.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada