dilluns, 30 de gener del 2023

Virgilio Bertola

Virgilio Bertola i Agostina Mazzarese en les II Trobades Llibertàries celebrades entre el 30 i el 31 de juliol de 1988 a La Roquebrussanne (Foto de Bruno Nappi)

Virgilio Bertola i Agostina Mazzarese en les II Trobades Llibertàries celebrades entre el 30 i el 31 de juliol de 1988 a La Roquebrussanne (Foto de Bruno Nappi)

               

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de gener --algunes fonts citen erròniament el 30 de juny-- de 1907 neix a Sarzana (Rivëa de Levante, La Spezia, Ligúria) l'anarquista i resistent antifeixista Virgilio Bertola, també conegut com Virgile Bertola 

El 25 de juliol de 1936 marxà de nou a l'Estat francès cap a Barcelona una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental per lluitar contra el feixisme. Combaté en la «Columna Durruti» al front d'Aragó i després, enquadrat en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, al de Madrid fins l'abril de 1937 

Hospitalitzat a Barcelona, a finals de 1938 retornà a l'Hexàgon francès, tot passant la frontera del Pirineu Oriental, on encara restà convalescent 

Virgilio Bertola: El 30 de gener --algunes fonts citen erròniament el 30 de juny-- de 1907 neix a Sarzana (Rivëa de Levante, La Spezia, Ligúria) l'anarquista i resistent antifeixista Virgilio Bertola, també conegut com Virgile Bertola. El seu pare es deia Natale Bertola i la seva mare, Emilia Pastine.  

De ben jovenet començà a militar en els grups anarquistes de la zona de Carrara (Massa-Carrara, Toscana).  

Per la seva participació en les lluites contra els escamots feixistes, juntament amb altres companys (Ugo Boccardi, Orlando Luciani, Pietro Montaresi i altres), es va veure obligat a emigrar a l'Hexàgon francès, d'on en 1933 va ser expulsat.  

Es va traslladar a Tunísia després de ser empresonat per infracció de l'ordre d'expulsió.  

El 25 de juliol de 1936 marxà de nou a l'Estat francès cap a Barcelona una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental per lluitar contra el feixisme. Combaté en la «Columna Durruti» al front d'Aragó i després, enquadrat en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, al de Madrid fins l'abril de 1937. De bell nou va ser destinat al front d'Aragó, resultant el novembre de 1937 ferit per una granada al braç esquerre i al crani en la presa del cementiri d'Uesca (Plana de Uesca, Uesca, Aragó).  

Després d'un temps a l'Hospital General de Barcelona, a finals de 1938 retornà a l'Hexàgon francès, tot passant la frontera del Pirineu Oriental, on encara restà convalescent.  

Després tornà a Tunísia, on, amb altres exiliats italians, creà un grup anarquista i combaté en la Resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial interimperialista.  

L'abril de 1951 es casà a Bizerta (Bizerta, Tunísia) amb Agostina Mazzarese.  

En 1957 retornà definitivament a l'Estat francès. A Tolon (Var, Provença, Occitània), continuà la seva militància llibertària i formà part de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), relacionant-se amb el «Groupe Région Toulonnaise» (GRT, Grup Regió de Toló) de la Federació Anarquista (FA).  

Virgilio Bertola va morir el 5 de juny de 1993 a Tolon. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada