dilluns, 23 de gener del 2023

Es proposen dos macroprojectes solars a Ordis i Navata

Es proposen dos macroprojectes solars a Ordis i Navata 

La IAEDEN ha presentat al·legacions a ambdós projectes 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ordis/Navata (Alt Empordà, comtat de Besalú) 23/01/2023.- La IAEDEN Informa que hi ha proposats dos macroprojectes solars a Ordis i Navata.  

La IAEDEN exposa: 

Tots dos projectes pertanyen a la mateixa matriu empresarial Becerro Solar SL afincada a Madrid i proposen instal·lar un total de 3300 mòduls fotovoltaics en 118ha de terreny agrícola. 

Ambdós projectes són més grans que els propis pobles d'Ordis i Navata i es situen entre la GIP-5239 i la N-260 (PS Santa Llogaia 5) i a tocar de la riera d'Àlguema (PS Santa Llogaia 3). Entre els dos tenen un potencial de producció de 86MW i vesarien tota l'energia produïda a la subestació elèctrica de Santa Llogaia. Aquesta subestació és d'alta tensió (transport d'energia a llargues distàncies) pel que l'impacte de la instal·lació es quedaria al territori però l'energia viatjaria a indrets més llunyans com pot ser França o Barcelona. 

L'afectació al medi agrari és elevada atès que es situarien a camps de secà, perdent així espais de producció d'aliments i modificant el paisatge agrari de la zona de forma substancial. Cal recordar que totes aquestes instal·lacions estan envoltades d'un tancat de seguretat i els promotors, per reduir la visibilitat de les instal·lacions, proposen la plantació d'una filera d'arbrat. Aquesta mesura a priori positiva també afecta greument el paisatge de la zona, actualment obert i que passarà a ser de caire "forestal". 

Pels impactes paisatgístics, agraris i socials (pèrdua de renda agrària per alguns pagesos) la IAEDEN hem presentat al·legacions a ambdós projectes. També hem manifestat que s'està fent un fraccionament fraudulent d'un projecte únic de 118ha i 86MW en dos de més petits per fer passar per menor l'afectació ambiental i paisatgística i tramitar-se a través de la Generalitat, amb una normativa més laxa que a nivell estatal. Aquesta pràctica està tipificada com a frau de llei. 

L'entitat IAEDEN segueix apostant per un model diferent d'implantació de renovables al territori, aposant per la necessitat prèvia d'una planificació territorial i una major participació ciutadana en tot el procés de la transició energètica. És per això que seguim analitzant projecte per projecte i participant a diversos espais (tant oficials com no oficials) per aconseguir que el model de transició sigui el més social i ambientalment sostenible. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada