dijous, 19 de gener del 2023

Bruno Giordano

Bruno Giordano

Bruno Giordano


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de gener de 1901 neix a Crotone (Calàbria) l'anarquista 

Segons alguns hauria participat com a milicià en la guerra d'Espanya, després de passar la frontera del Pirineu Oriental 

Bruno Giordano: El 19 de gener de 1901 neix a Crotone (Crotone, Calàbria) l'anarquista Bruno Giordano. El seu pare es deia Alfonso Francesco Giordano i la seva mare, Raffaella Sgrizzi. Germà del destacat llibertari Paolo Giordano, es guanyà la vida fent diverses activitats (mecànic, comerciant de fruita i de llenya i alguna altre).  

En 1920 va ser detingut a Milà (Llombardia) per la policia mentre distribuïa fullets incitant els soldats a trencar la disciplinar.  

El 22 d'agost d'aquell any va ser novament detingut a Milà per ultratges als agents de policia; jutjat, va ser condemnat a 15 dies de presó.  

En 1924 emigrà a París (Illa de França) i en 1928 va ser inscrit en el registre de la policia de fronteres amb l'odre de busca i cerca. A París visqué un temps a casa del seu germà Paolo i després marxà cap a destí desconegut.  

En 1931 el seu nom apareix en un llistat de subversius perillosos residents a l'estranger contra els quals s'havia d'aplicar severes mesures de vigilància. Aquell mateix any es va presentar espontàniament al consolat general italià de París per a donar informació sobre la seva expatriació. Encara que continuà fidel al seu pensament anarquista, deixà de banda les activitats polítiques.  

Després de declarar que volia tornar a Itàlia, el 13 de novembre de 1936 se li va lliurar un passaport vàlid per a un any. Durant la nit del 20 al 21 de novembre arribà amb el seu germà Paolo i el socialista Antonio Tiezzi a Grosseto (Grosseto, Toscana) i continuà fins arribar a Roma (Laci). Atentament vigilats, a partir del 26 de novembre de 1936 tots tres van romandre a Crotone, on els germans Giordano arranjaren qüestions familiars i després retornaren el 5 de desembre a París. Segons alguns hauria participat com a milicià en la guerra d'Espanya, després de passar la frontera del Pirineu Oriental.  

Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada