diumenge, 22 de gener del 2023

Azucena Adell Surinach

Article d'Azucena Adell Surinach publicat en la revista de Bordeus "Inquietudes" de novembre-desembre de 1947

Article d'Azucena Adell Surinach publicat en la revista de Bordeus Inquietudes de novembre-desembre de 1947



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Azucena Adell Surinach: El 22 de gener de 1921 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Azucena Adell Surinach. El seu pare i la seva mare van ser els anarquistes Rafael Adell Flos i Assumpció Surinach.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb els seu pare i seva mare.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) milità en la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) i en les Joventuts Llibertàries (FIJL en l'Exili). Conegué el destacat anarcosindicalista Cristóbal Parra Román, que esdevingué el seu company.  

En 1947 va ser delegada d'Alen (Boques del Roine. Provença, Occitània), població on residia aleshores, per al Congrés Intercotinental de la CNT-AIT en l'Exili celebrat a Tolosa de Llenguadoc.  

El setembre de 1947 va ser nomenada secretària d'Administració del Comitè Nacional de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries en l'Exili (FIJL), juntament amb Cristóbal Parra Román (secretari general), Manuel Moya (secretari de Propaganda), Benito Milla Navarro (secretari de Relacions) i J. Villanueva (secretari de Coordinació).  

En aquests anys col·laborà regularment en Inquietudes i Ruta, òrgans de la FIJL.  

En 1948 s'instal·là amb el seu company a Charlaval (Boques del Roine, Provença, Occitània), on la parella treballà de pagès.  

En 1963 va ser nomenada secretària de la Comissió de Propaganda de la Zona A (Regional de Provença i Còsta d'Azur).  

En 1981 col·laborà en Solidaridad Obrera de Barcelona.  

Azucena Adell Surinach va morir el 14 de desembre de 2001 a la Residència de la Tercera Edat «Paul Cézanne» d'Ais de Provença (Boques del Roine, Provença, Occitània) i va ser inhumada al cementiri de Charleval, al costat del seu company i del pare i la mare. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada