dissabte, 31 de desembre del 2022

Josefa Lapeira Gurruchaga

Necrològica de Josefa Lapeira Gurruchaga apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 19 de març de 1967

Necrològica de Josefa Lapeira Gurruchaga apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 19 de març de 1967


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 31 de desembre de 1887 neix a Sestao (Bilbo Handia) l'anarquista Josefa Lapeira Gurruchaga 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Va morir el 7 de novembre de 1966 al seu domicili dels Banys i Palaldà i va ser inhumada l'endemà en aquesta població del Vallespir 

Josefa Lapeira Gurruchaga: El 31 de desembre de 1887 neix a Sestao (Bilbo Handia, Bizkaia, País Basc, Euskal Herria) l'anarquista Josefa Lapeira Gurruchaga. El seu pare es deia Justino Lapeira i la seva mare, Manuela Gurruchaga.  

A París (Illa de França) ajudà Francisco Ascaso Abadía, Buenaventura Durruti Domingo, Gregorio Jover Cortés i Pedro Orobón Fernández; fou molt activa durant el procés als militants italoamericans Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, i va vendre Le Libertaire pels carrers parisencs.  

Conegué l'anarquista Manuel Muñoz Díaz, que esdevingué el seu company i amb qui tingué dues nenes i un nen, que foren tres militants anarquistes.  

Posteriorment retornà a la Península. El juny de 1935, en l'escorcoll del seu domicili, al número 276 del carrer 16 de les «Cases Barates» de Can Tunis del barri d'Horta de Barcelona, la policia li trobà una pistola Star i carregadors del seu gendre Rafael Sansegundo García, anarquista dels Grups d'Acció Confederals.  

En 1938 se separà de son company.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i més endavant, durant la guerra amb els nazis, va ser deportada pels ocupants alemanys a l'Espanya franquista i empresonada més d'un any a Barcelona.  

Posteriorment visqué exiliada a Àfrica (Tànger i Orà) i retornà a l'Hexàgon francès.  

Josefa Lapeira Gurruchaga va morir el 7 de novembre de 1966 al seu domicili dels Banys i Palaldà (Vallespir) i va ser inhumada l'endemà en aquesta població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada