dijous, 6 d’octubre del 2022

Victorioso Universo Saturno Simal (Victor Simal)

Victor Simal (juny de 2009)

Victor Simal (juny de 2009)



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Victor Simal: El 6 d'octubre de 1944 neix al I Districte de París (Illa de França) l'escriptor, poeta, documentalista i activista anarquista i militant ecologista Victorioso Universo Saturno Simal, conegut com Victor Simal.  

Durant la Retirada republicana de febrer de 1939 els seus pares van patir el camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) i més endavant participaren en la Resistència. En acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establiren a Normandia, on treballaren de fotògrafs.  

Aprengué l'ofici familiar i s'instal·là de fotògraf a París.  

En 1974 s'establí a la Catalunya Nord i entrà en contacte amb els cercles llibertaris de la zona, participant en diferents lluites (antinuclear, insubmissió, antifranquisme i altres).  

Va ser cofundador del Moviment Ecologista Català (MEC) a la Catalunya Nord. 

El 4 de febrer 1978 va ser detingut per la Guàrdia Civil a Barcelona --amb Isabelle Loeb, Oscar Magro, Bernard Dominique Pensiot i Pep Palau, membre del grup Opción Libertaria, com Pensiot, i secretari aleshores de la CNT-AIT de Manlleu (Plana de Vic, Osona)-- en una agafada que tenia relació amb als xecs de viatge del banc nord-americà First National City Bank (actual Citibank), falsificats a París pel grup anarquista de Lucio Uturbia, i va ser torturat durant 72 hores i tot seguit empresonat a presó Model de Barcelona, on fou membre de la Coordinadora de Presos En Lluita (COPEL) i del Comitè Anti Repressió (CAR), així com en la d'Alcalá de Henares (Comunitat de Madrid, Castella la Nova). En la COPEL participà en un motí i en dues temptatives d'evasió. A resultes de tres vagues de fam i de pagar una fiança de 10.000 pessetes el novembre de 1978 va ser expulsat del Regne d'Espanya cap a la Catalunya Nord. 

En 1983 retornà a París, on treballà 18 anys en la cadena M6 com a periodista i cameràman.  

L'agost de 1989 viatjà a la Península com a cameràman per a cobrir la visita de Joan Pau II  i va ser detingut per la policia a Santiago de Compostel·la (A Coruña, Galícia). Fou acusat d'un delicte de «tinença d'explosius». Després de tres mesos en presó preventiva va ser absolt en el judici.  

En 1997 obrí i gestionà un restaurant a Cotlliure (Costa Vermella, Rosselló).  

Fou redactor durant més de deu anys del periòdic La Semaine du Roussillon, especialment amb cròniques culinàries.  

En 2013 el seu testimoni va ser recollit per Joni D. en el llibre Grups Autònoms. Una crònica armada de la transacció democràtica.  

En 2016 va fer el documental Hommage à La Nueve 24 août 2016 i en 2021 estrenà el seu reportatge Amis, dessous la cendre, on explicà les seves experiències de reclòs a la Presó Model de Barcelona.  

Victor Simal va morir el 17 de maig de 2022 al Centre Mèdic «Les Patios d'Argent» de l'Alzina Rodona d'Arles (Vallespir), on havia estat transferit l'11 de maig des del Centre del Vallespir al Voló (Albera, Rosselló) on es trobava des del 17 de març procedent de l'Hospital de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), després de patir covid-19 infectat durant la seva estada a Barcelona en el decurs de les projeccions del film Amis, dessous la cende els dies 24 i 25 febrer. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada