diumenge, 2 d’octubre del 2022

Activitats de la setmana del 3 al 9 d'octubre a l'anònims


Presentació del llibre
Josep Llunas, la Tramontana i l'anarquia en català
Amb Jordi Martí Font, autor del llibre
Dijous, 6 d'octubre a les 18.30 hores


L'històric militant anarquista Joan Ferré, a l'obra La revuelta permanente de Baltasar Porcel, deia que Josep Llunas era "una autèntica potència intel·lectual" i Pere Gabriel afirmava, anys després, que era "un dels pocs te rics hispànics l'obra del qual pot ser contrastada amb la dels teòrics de l'anarquisme europeu del moment". Autor d una destacada obra teòrica, Josep Llunas i Pujals va desenvolupar i fer-se pròpies les propostes anarcocol·lectivistes formulades per Bakunin a la Internacional. Per aquest personatge, avui poc conegut o directament desconegut, va ser moltes més coses: periodista de combat, cantant d'òpera, sindicalista, ciclista, gimnasta, poeta i teòric de la literatura, pioner del periodisme esportiu a tot l'Estat... Llunas disposa d'una potentìssima eina de transmissió per a les seves idees: la revista La Tramontana, que va treure 717 números i cada setmana venia 4.000 exemplars. Fundada per ell mateix el 1881, La Tramontana esdevingué la publicació anarquista de més durada de tot l'Estat espanyol durant el segle XIX, amb la particularitat que estava totalment escrita en català, les seves pàgines acullen autores i autors de totes les esquerres del moment i el seu marc de difusió eren els Països Catalans. Aquest llibre intenta aproximar-se a la història de l'home i del mitjà per tal d'ajudar-nos a entendre una mica més, en la seva complexitat, com va ser el segle XIX en aquest tros de món.


--------------------------------

Xerrada/debat

Antisionisme /  antisemitisme

una amalgama al servei del colonialisme i del racisme

Amb Liliana Cordova Kaczerginski, cofundadora de la xarxa internacional jueva antisionista (IJAN)

Divendres, 7 d'octubre a les 18 hores



Liliana Cordova Kaczerginski, membre fundadora de la Xarxa Internacional Jueva Antisionista (IJAN), pretén  denunciar l'amalgama feta pels partidaris de l'ocupació israeliana entre l'antisionisme i l'antisemitisme.

 Filla de supervivents lituans del genocidi nazi, va créixer a l'Argentina i després va viure a la Palestina ocupada durant diversos anys. És veient la realitat de l'ocupació sionista de Palestina que  s'ha compromès a donar suport al poble palestí, pels seus drets nacionals i socials.

Cal recordar  la història i les especificitats de l'antisemitisme a Europa i el naixement del sionisme al segle XIX com a ideologia hereva dels nacionalismes europeus.

Cal destacar la importància de la fundació de la Xarxa Internacional Jueva Antisionista – IJAN com a resposta a aquells que mantenen la falsa idea que associar "jueu" i "antisionista" sería un oxímoron. 



 anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada