dissabte, 20 d’agost del 2022

La Comissió Europea s’obre a finançar el Midcat si hi ha un acord entre Estats

La Comissió Europea s'obre a finançar el Midcat si hi ha un acord entre Estats 

Brussel·les també posa com a condició que el gasoducte es faci servir per transportar hidrogen verd 

El Govern francès es desmarca del Midcat dient que "no respon" a la crisi energètica actual perquè trigarà "molts anys a estar operatiu" 

El Govern francès aposta per les regasificadores flotants de metà i recorda que vol prescindir de les energies fòssils 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 20/08/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que el futur de la construcció del gasoducte Midcat, per poder connectar energèticament la península Ibèrica amb el centre d'Europa, passant per Catalunya i Occitània, no acaba d'estar clar. El Govern francès, una de les parts polítiques implicades, no creu que sigui la solució adequada per a la crisi energètica actual, mentre que, d'altra banda, el finançament del projecte és un dels grans interrogants al qual la Comissió Europea podria donar resposta. 

El president de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, va considerar que part dels diners havien de venir de la Unió Europea i, segons ha publicat el diari El Mundo, la Comissió Europea no descarta finançar part del gasoducte. De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat a favor d'iniciatives com aquesta, ja que permetrien avançar en la desconnexió total dels hidrocarburs russos i en l'establiment d'un mercat energètic comú interconnectat. 

En aquest sentit, el mitjà esmentat explica que des de la Comissió Europea han assegurat que "estan preparats per donar projectes que coincideixen amb els objectius marcats pel pla de REPoweEU", i que pretenen posar "a disposició dels Estats membre fons europeus, a banda d'aquells disponibles sota el Mecanisme de Connectar Europa, dirigits a projectes d'interès comú". Com a condició a aquest finançament, però, des de la Comissió Europea reclama un acord entre els Estats implicats, així com que el gasoducte es pugui fer servir per transportar hidrogen verd. 

La Comissió Europea ha insistit al diari El Mundo en la importància de seguir el camí de la transició ecològica, i ha assenyalat que "una infraestructura transfronterera com aquesta ha de comptar amb més avaluacions a llarg termini per aprofitar el gran potencial d'hidrogen renovable que tenen la península Ibèrica i el nord d'Àfrica". 

El Govern francès aposta per les regasificadores flotants de metà i recorda que vol prescindir de les energies fòssils 

Llegim a Més Economia.Cat que el Govern francès defensa que el gasoducte del Midcat "no respon" a la crisi energètica actual perquè trigarà "molts anys a estar operatiu". Així ho ha indicat el Ministeri d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transport i Habitatge del Govern francès, que ha detallat que per afrontar el context actual aposta per les regasificadores flotants de metà. Així mateix, recorda que en 2019 el projecte va ser objecte d'una "forta oposició local" a la vall del Roine. "Abans de començar a construir nous gasoductes hem de tenir en compte també els desafiaments climàtics, perquè el nostre objectiu és prescindir de les energies fòssils abans del 2050", apunta el Ministeri francès. 

Tot plegat arriba després que el canceller alemany, Olaf Scholz, proposés la setmana passada construir un gasoducte que comuniqui Portugal amb l'Europa central, travessant l'Estat espanyol i el francès. Tot i que Scholz no va mencionar explícitament el Midcat, per la seva banda, el Ministeri francès defensa que la proposta "ha de ser objecte de diàleg" a la Unió Europea, ja que afecta diversos Estats membres. 

El Govern francès assegura que ja veu amb bons ulls les dues interconnexions de gas que existeixen entre l'Hexàgon francès i la península Ibèrica i que passen pel País Basc. Es tracta de dues línies que, segons el Ministeri francès, "s'estan utilitzant a ple rendiment" des de l'esclat de la guerra a Ucraïna. En la mateixa línia, el Govern francès recorda que el projecte del Midcat ja va estar sobre la taula entre el 2013 i el 2019 i es va tombar perquè el mercat no havia mostrat "interès comercial" per aquesta proposta d'interconnexió. Aleshores es buscaven vies alternatives al gas rus arran de l'annexió de Crimea. 

Malgrat les reticències del Govern francès, per la seva banda la vicepresidenta tercera i Ministra de Transició Ecològica de l'Executiu espanyol, Teresa Ribera, va assegurar el passat divendres que Enagás --l'empresa promotora del projecte d'interconnexió gasística-- calcula que la part catalana de la infraestructura podria estar "operativa" d'aquí uns "vuit o nou mesos". Ara bé, Ribera també va remarcar que era "clau" el suport del Govern francès. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada