dissabte, 20 d’agost del 2022

Antoni Salaet Daudé

Nota necrològica de Josep Salaet Daudé apareguda en el periòdic de Badalona "Solidaridad Obrera" de setembre-octubre de 2006

Nota necrològica de Josep Salaet Daudé apareguda en el periòdic de Badalona Solidaridad Obrera de setembre-octubre de 2006


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 20 d'agost de 1914 neix a Benifallet (Baix Ebre) l'anarcosindicalista Josep Antoni Salaet Daudé (algunes fonts citen erròniament el segon llinatge Daudet) 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, com ara el de Bram, i després passà per les Companyies de Treballadors Estrangers i va ser destinat a diverses poblacions (Radonvilliers, Brienne-le-Château i altres) 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, s'instal•là a la zona de Perpinyà, on va treballar i militar en la Federació Local de CNT-AIT en l'Exili 

Josep Salaet Daudé: El 20 d'agost de 1914 neix a Benifallet (Baix Ebre) l'anarcosindicalista Josep Antoni Salaet Daudé --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge Daudet--. El seu pare es deia Josep Salaet Cartoixa i la seva mare, Salvadora Daudé Llesera.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), va ser declarat pròfug quan va ser cridat a fer el servei militar.  

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 lluità al front en una columna confederal.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, com ara el de Bram (Aude, Occitània). Després passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) i va ser destinat a diverses poblacions (Radonvilliers, Brienne-le-Château i altres). 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, s'instal·là a la zona de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), on va treballar i militar en la Federació Local de CNT-AIT en l'Exili.  

Després de la mort del dictador Francisco Franco, retornà al seu poble, on milità en la Federació Local de la CNT-AIT.  

Atret pel món de la cultura, deixà una important biblioteca.  

Josep Salaet Daudé va morir el 8 de juny de 2006 al seu domicili de Benifallet i va ser inhumat al cementiri d'aquesta població.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada