dimarts, 23 d’agost del 2022

A Catalunya solament s’han retirat prop més del 54% dels símbols franquistes a l’espai públic des del 2010

A Catalunya solament s'han retirat prop més del 54% dels símbols franquistes a l'espai públic des del 2010 

El Departament de Justícia de la Generalitat actualitza i amplia el cens a l'espera de la futura llei de memòria democràtica 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès) 23/08/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que a Catalunya s'han retirat des del 2010 de l'espai públic més del 54% dels símbols franquistes, i preveu que una vegada aprovada la futura llei de memòria històrica que prepara el Departament de Justícia del Govern de la Generalitat, s'elimini la totalitat que queda pendent en el termini de dos anys. 

Segons informa aquest dimarts el Departament de Justícia de la Generalitat, l'actualització i ampliació del cens de simbologia franquista ha permès concloure que des del 2010, el 65,3% dels símbols que hi havia a l'espai públic han estat intervinguts, un 54,3% d'ells s'han retirat mentre que en un 11% dels casos han estat modificats. 

En concret, dels 3.934 elements franquistes detectats a Catalunya, 2.056 han estat retirats i 417 més s'han alterat o bé s'han reinterpretat. 

La majoria dels símbols franquistes recollits en aquest cens són plaques d'habitatges, monuments, tombes i làpides, relleus, inscripcions, rètols de carrers o creus a víctimes franquistes, entre uns altres. 

A més, el Departament de Justícia està preparant en aquests moments la futura llei de memòria històrica en la que s'instarà al fet que, una vegada aprovada la norma, es retiri tota la simbologia franquista en el termini de dos anys. 

La Generalitat de Catalunya va ser pionera en el 2010 en la creació d'aquest cens de símbols franquistes a l'espai públic, que en una primera fase va incloure només als situats a les capitals de comarca, en els municipis de més de 10.000 habitants o en poblacions d'especial interès històric. 

L'any 2019, el cens es va ampliar als municipis d'entre 3.000 i 10.000 habitants, i amb la nova norma que elabora el Departament de Justícia i que inclourà als municipis amb menys població es preveu que es pugui suprimir tota la simbologia franquista, ha apuntat la consellera, Lourdes Ciuró. 

D'aquesta manera, Ciuró ha reiterat que el compromís del seu Departament amb la memòria històrica i amb la "democratització de l'espai públic" és "ferm", el qual passa per "reconèixer les injustícies comeses durant el franquisme i la retirada d'aquells elements que reten homenatge a la Dictadura". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada