dimecres, 6 de juliol del 2022

Miquel Paronella i Furquet

Miquel Paronella Furquet

Miquel Paronella Furquet



El 20 de juny de 2017 es publicà que "el 20 de juny de 1944 va ser afusellat a Girona pel franquisme l'anarquista i fonedor anarcosindicalista Miquel Paronella i Furquet. Havia nascut a Figueres l'any 1908". Ara tenim més dades: El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres l'anarquista i anarcosindicalista 

Va ser regidor del Consell Municipal de Figueres per la CNT-AIT entre 1936 i 1937 i tingué un comportament exemplar a la ciutat durant aquells anys 

El 20 de juny de 1944 va ser afusellat a la tàpia exterior nord del cementiri vell de Girona pel franquisme 

Miquel Paronella Furquet: El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres (la Garriga, Alt Empordà) l'anarquista i anarcosindicalista Miquel Paronella i Furquet. El seu pare es deia Pere Paronella Triadú, hortolà, i la seva mare, Carolina Furquet Pagès. Es guanyà la vida com a fonedor de l'empresa «Fita» de Figueres i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).  

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, fou membre del Comitè Antifeixista de Figueres i, després de reorganització dels Consell Municipals catalans, va ser nomenat conseller de Defensa, en nom de la CNT-AIT, del Consell Municipal de Figueres, càrrec que mantingué fins al 1937.  

Durant l'estiu de 1936 no va participar en l'incendi de l'església parroquial de Sant Pere i s'oposà i evità l'assalt al castell de Sant Ferran de Figueres, que tenia per intenció portar-se franquistes empresonats, fruit de l'atac militar franquista des del vaixell Canarias al port de Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà). També ajudà a sortir de la presó l'apotecari figuerenc Bonaventura de Portolà Rodeja, empresonat des de feia dos mesos.  

Des del Comitè Antifeixista mai no va actuar contra el seu patró. Participà en una actuació de la policia judicial a Figueres contra el matrimoni Joan Solans Solans i Carolina Creus Fonts per haver robats els béns del capellà Marià Fages de Client, executat per la denúncia de la parella al Comitè d'Investigació per a espoliar-lo; un cop descobert el mòbils del matrimoni, aquest va ser executat.  

L'agost de 1938 va ser mobilitzat en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola i n'arribà al grau de capità d'Infanteria.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu. 

Demanà a les autoritats mexicanes poder exiliar-se a Mèxic, però la seva sol·licitud va ser rebutjada.  

Per mor de la denuncia del comissari de policia franquista de Figueres, Juan Marcos Gómez, va ser detingut per la policia alemanya d'ocupació, amb metralletes i cascos negres, al seu domicili de Sent Gironç (Arièja, Occitània) per a la seva extradició. Segons el testimoni de seu fill Pere Paronella, que aleshores tenia 6 anys, els alemanys anaven acompanyats per un individu que el nen coneixia i que parlava castellà. 

El 29 de març de 1943, al Portús (Baix Vallespir), va ser lliurat a l'inspector Julio Escursell Díez i als agents Fausto Alonso Batanero i José García Meire de la policia franquista.  

El 29 de juliol de 1943 va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim a Figueres i, acusat d'haver mort Joan Pujol Farreró --aquest morí a trets en intentar fugir un dia que ell era al castell de Figueres-- va ser condemnat a mort. Havia anat al castell de Sant Ferran per passar revista al cos de guàrdia quan va coincidir amb una conducció de detinguts per part de tres milicians, quan Joan Pujol, una persona corpulenta, es llançà contra un oficial per intentar fugir, morint a trets al ser reduït. 

Miquel Paronella Furquet va ser afusellat el 20 de juny de 1944 a la tàpia exterior nord del cementiri vell de Girona (Gironès).  

Deixà vídua, Maria, i dos fills. 

El seu fill el juliol de 2006 residia a Sent Gironç. 

Si vols saber més: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Miquel+Paronella+Furquet].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada