dijous, 21 de juliol del 2022

Mario Fantechi

Fitxa de Mario Fantechi del "Bolletino delle Ricerche" del Ministeri de l'Interior italià (1927)

Fitxa de Mario Fantechi del Bolletino delle Ricerche del Ministeri de l'Interior italià (1927)


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de juliol de 1899 neix a Sesto Fiorentino (Ciutat Metropolitana de Florència) l'anarquista i resistent antifeixista Mario Fantechi --també citat Fantecchi--, i conegut sota el pseudònim de Muscolo 

El 5 d'octubre de 1936 creuà la frontera del Pirineu Oriental i s'integrà en la III Companyia del «Batalló Garibaldi» de la XII Brigada Internacional i combaté en diferents fronts de la zona centre peninsular 

Mario Fantechi: El 21 de juliol de 1899 neix a Sesto Fiorentino (Ciutat Metropolitana de Florència, Toscana) l'anarquista i resistent antifeixista Mario Fantechi --també citat Fantecchi--, i conegut sota el pseudònim de Muscolo. El seu pare es deia Giacinto Fantechi i la seva mare, Cherubina Poggioli.  

Es guanyava la vida de jornaler agrícola i fou mobilitzat com a soldat en la Gran Guerra.  

Durant el «Bienni Roig» (1919-1920) s'integrà en el moviment anarquista.  

El juny de 1923 va ser condemnat a dos mesos de presó per «possessió il·legal d'arma de foc».  

El març de 1927 va ser advertit formalment per les seves activitats considerades subversives i l'octubre d'aquest mateix any passà clandestinament a Liyon (Liyonés, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània), on freqüentà Paris Mario Giambellotti.  

El 20 de maig de 1931 deixà Liyon amb Giambelloti i s'establí a Bèrra (Alps Marítims, Provença, Occitània), però quan es va decretar la seva expulsió es traslladà a Bastia (Còrsega) i treballà de pagès a Lucciana (Còrsega).  

En 1933 el seu nom va ser fitxat per la policia com a «anarquista perillós» i el seu nom es va anotar els registres de vigilància fronterera i en els butlletins de recerca.  

El 5 d'octubre de 1936 creuà la frontera del Pirineu Oriental i s'integrà en la III Companyia del «Batalló Garibaldi» de la XII Brigada Internacional i combaté en diferents fronts de la zona centre peninsular (Cerro de los Ángeles, Ciutat Universitària de Madrid, Puerta de Hierro, Pozuelo de Alarcón, Boadilla del Monte, Mirabueno, Majadahonda, Guadalajara, Morata de Tajuña i altres).  

El 16 de juny de 1937 va ser greument ferit a l'abdomen durant la batalla d'Uesca, al front d'Aragó.  

Després de passar per un hospital de campanya suís i per l'Hospital de Benicàssim (Plana Alta, País Valencià), el 29 de juliol de 1937 retornà a territori francès per continuar la seva curació.  

Quan esclatà la Segona Guerra Mundial interimperialista reprengué les seves activitats antifeixistes i entrà a formar part de la Resistència francesa enquadrat en els Francs-tireurs Partisans (FTP, Franctiradors Partisans). Es casà a Liyon amb Giovanna Amatulli.  

Acabada la guerra, el juny de 1945, retornà a la Toscana.  

Posteriorment visqué amb Adina Biagiotti a Sesto Fiorentino. Segons alguns, al final de la seva vida milità en el Partit Comunista Itàlia (PCI).  

Mario Fantechi va morir el 13 de febrer de 1980 a Florència (Toscana). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada