divendres, 8 de juliol del 2022

Ginés García Martínez

Necrològica de Ginés García Martínez apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 12 de març de 1967

Necrològica de Ginés García Martínez apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 12 de març de 1967



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 8 de juliol de 1897 neix a Mazarrón (Bajo Guadalentín) l'anarquista i anarcosindicalista Ginés García Martínez 

Militant històric destacat de la CNT barcelonina, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Ginés García Martínez: El 8 de juliol de 1897 neix a Mazarrón (Bajo Guadalentín, Múrcia) l'anarquista i anarcosindicalista Ginés García Martínez. El seu pare es deia Ginés García i la seva mare, Dolores Martínez.  

Ferrador de professió, en 1918 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Barcelona.  

Durant els anys del pistolerisme de la patronal va ser detingut en diferents ocasions, empresonat i torturat.  

Ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica, com ara secretari de la Secció de Ferradors del Sindicat de la Metal·lúrgica de la CNT.  

A conseqüència de les «Jornades de Maig» de 1937, va ser detingut acusat d'haver preparat un atemptat contra el dirigent stalinista Joan Camorera Soler (PSUC). Un cop lliure, va ser nomenat secretari del Sindicat de Sanitat de la CNT-AIT, càrrec que mantingué fins el febrer de 1939, quan la Retirada republicana.  

En 1938 publicà Los robles. Una novela de un militante de la CNT, obra ambientada en la Guerra Civil amb un pròleg de Joan Blasco Sala.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Saint-Fons (Metròpoli de Lió, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània). La seva companya fou Pilar Hernando.  

Malalt, Ginés García Martínez va morir el 27 de juny de 1966 al seu domicili de Porcieu (Alvèrnia, Occitània), on residia. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada