dissabte, 9 de juliol del 2022

Fulls Lliures 10

       FULLS LLIURES 

           Premsa comunista llibertària antiimperialista 

                       Full núm. 10. Juliol de 2022 

Editorial   

 

Des d'una posició comunista llibertària es considera necessari transformar la guerra interimperialista a l'Est d'Europa en un esclat social revolucionari internacional. El Govern espanyol representa el sistema capitalista --nociu i ecocida-- i Unides Podem demostra les contradiccions stalinistes en relació a l'OTAN i l'imperialisme atlantista.  

A la cimera de l'OTAN a Madrid s'ha revitalitzat l'Aliança, tornant a la retòrica bèl·lica que ha caracteritzat l'organització. L'OTAN necessita enemics que justifiquin la seva existència i els guanys milionaris de la indústria armamentística, i utilitza la guerra interimperialista a l'Est d'Europa com argument propagandista de cara a defensar la seva agenda davant la gent. La seva cimera a Madrid ha servit per definir l'estratègia a seguir durant els pròxims anys. En l'agenda OTAN 2030, presentada en 2019, assenyalava les prioritats de l'Aliança en "assegurar que l'OTAN es mantingui forta militar i políticament i adoptar un enfocament més global". Declarava com a amenaces "el terrorisme, els atacs cibernètics, les tecnologies disruptives, el canvi climàtic i el desafiament de Rússia i la Xina a l'ordre internacional". L'objectiu no declarat és preparar-se per a continuar sent la garantia de continuïtat del capitalisme. 

L'OTAN ha passat de baluard contra l'antiga URSS a poder militar hegemònic. Nascuda sota el principi de la dissuasió, l'Aliança Atlàntica es va reconvertir en un mecanisme efectiu d'intervenció armada arreu del món arran de l'esfondrament del bloc de l'antiga URSS. La devastació derivada de la Segona Guerra Mundial interimperialista i el fantasma de la suposada amenaça d'una invasió de l'antiga URSS a Europa Occidental van portar a la signatura del Tractat de Washington el 1949. En ple inici de la denominada guerra freda, deu Estats europeus occidentals, els Estats Units i el Canadà s'aliaven per crear l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN). Així, l'OTAN neix com a braç armat de l'imperialisme USA al continent europeu i per això no deixa de créixer aquesta organització política i militar atlantista d'hegemonia nord-americana i la seva indústria armamentista. En l'actual guerra interimperialista a l'Est d'Europa en realitat el que s'està lliurant és una batalla econòmica entre els autèntics contendents per la supremacia global en que l'imperialisme occidental, liderat pels USA, no s'ha parat de burjar Rússia i la Xina Popular. A la Cimera de Madrid des de l'OTAN s'ha declarat a la pràctica la guerra a la Federació Russa i s'ha amenaçat seriosament la Xina Popular, convertida en fàbrica del mercat planetari, tot plegat un pas previ per ser declarada enemic oficial de l'atlantisme, cosa que és una contradicció amb els seus clients comercials. En aquest sentit l'Estat capitalista espanyol està en guerra amb Rússia i desafia la Xina Popular. La Unió Europea es troba complement dominada per l'imperialisme atlantista mentre el poble d'Ucraïna es desagna en aquesta contesa armada entre l'OTAN i Rússia. Mentre s'esbatussen en aquesta guerra interimperialisme novament la gent patim les seves nocivitats econòmiques i socials. 

Contra una tercera guerra mundial interimperialista: cal preparar la revolució social proletària internacional !!! 

-- 

Contra la massacre de Melilla 

Posicionament de la Federació Anarquista de Catalunya en relació als fets ocorreguts en la frontera sud, a Melilla i Nador 

[29 de juny de 2022]  

Des de la Federació Anarquista de Catalunya volem denunciar la brutal actuació criminal per part de les forces de seguretat de la putrefacta monarquia alauita amb la col·laboració de les forces de seguretat de la també putrefacta monarquia espanyola. Aquest passat cap de setmana a la frontera de Melilla han estat assassinades trenta-set persones i ferides varis centenars a mans de la barbàrie policial a causa de ser negres, migrats i pobres. 

Marxen dels seus territoris perquè no tenen altre opció, els seus països estan com estan per el expoli dels seus recursos naturals al territori per part dels estats actualment més rics. Els nostres privilegis i la nostra abundància son la seva misèria. 

A baix el racisme, els Estats i el capitalisme! 

No a la mort. Si a la vida! 

No a les fronteres. Si al suport mutu! 

-- 

El dilluns 27 de juny, a les portes de la Cimera de l'OTAN a Madrid, una trentena d'activistes del moviment Extinction Rebellion (XR) van entrar al Museu Reina Sofía i van realitzar una performance a la sala del Guernica, de Picasso. El grup es va estirar al sòl fingint estar morts. Quatre d'ells, vestits de gala, brindaven amb pancartes on es podia llegir «La Guerra és la mort de l'Art» i «Aquí es reuniran els senyors de la guerra». 

Extinction Rebellion o XR lluita contra el canvi climàtic i la passivitat dels Governs. Va néixer a Anglaterra, on el 7 d'octubre del 2019 més de 500 persones van intentar ocupar i paralitzar l'aeroport London City, asseient-se durant tres dies davant de les portes de sortides i arribades. El seu símbol és un rellotge de sorra i el seu eslògan contra el canvi climàtic és «el temps s'acaba». Afirmen distingir-se d'entitats com Greenpeace o Ecologistes en Acció, de les quals consideren que «formen part del cor». A l'Estat espanyol ja es van manifestar, el desembre del 2019, durant la Cimera del Clima, que es va celebrar també a Madrid. Un portaveu d'Extinction Rebellion va explicar llavors que «som un moviment no violent». 

Si vols saber més:  

[https://www.extinctionrebellion.es/]. 

-- 

La Delegació del Govern espanyol a Madrid va prohibir la marxa 'OTAN criminal, Gobierno cómplice!', programada pel dimecres 29 de juny 

Associacions com el Movimiento Antirrepresivo de Madrid (MAR Madrid), amb el lema OTAN criminal, Gobierno cómplice! havien comunicat una marxa el dimecres 29 de juny, a las 20:00h, des de la glorieta d'Atocha fins a plaça Jacinto Benavente de Madrid, però la Delegació del Govern espanyol a Madrid va prohibir la marxa. 

Si vols saber més: 

[https://www.facebook.com/Movimiento-Antirrepresivo-Madrid-223705348277841/]. 

-- 

Cimera per la Pau a Madrid: No a les guerres, no a l'OTAN  

En canvi, la Delegació del Govern espanyol a Madrid va autoritzar la manifestació d'unes 20.000 persones del diumenge 26 de juny, ja que tenia el suport del PCE, IU, Podemos i entitats del seu entorn. Així, coincidint amb la cimera de l'aliança atlàntica dels dies 29 i 30 de juny a Madrid, assemblees pacifistes d'arreu de l'Estat espanyol s'han aplegar en una contracimera de rebuig a l'organització militar i van celebrar una manifestació que reclamà el desmantellament de la OTAN tot fent una crida per la pau al planeta. A Madrid es desplegà un faraònic dispositiu de seguretat policial i militar per terra i l'aire, amb la instal·lació de controls massius i de comunicació, talls viaris o la mobilització de 10.000 policies, caces i helicòpters són algunes de les mesures. El Govern espanyol ha destinat 37 milions d'euros per habilitar la fira Ifema, indret la cimera. 

La Cimera per la Pau en protesta per l'esdeveniment fou impulsada per la Plataforma estatal per la Pau OTAN NO, de la qual formen part nombrosos col·lectius i assemblees pacifistes, antimilitaristes, ecologistes i feministes d'arreu de l'Estat i de l'àmbit internacional. La contracimera es desenvolupà els dies 24 i 25 de juny a Madrid i culminà amb una manifestació internacional el diumenge 26 de juny,  sota el lema OTAN no, no a les guerres, per la pau. Una jornada en que culminaren una sèrie de mobilitzacions anti cimera arreu de l'Estat espanyol. A Catalunya, la plataforma OTAN NO havia celebrat el 18 de juny una jornada que va comptar amb la participació de nombroses activistes i investigadores del moviment pacifista.  

Aquest clam per la pau i de rebuig radical a l'OTAN arriba en un moment d'impàs i canvis de rumb a l'Aliança Atlàntica. Durant la cimera de Madrid, l'OTAN  ha aprovat el nou Concepte Estratègic, que ha de definir el rumb de l'Aliança dels deu anys vinents i que s'anuncia més reactiu i militaritzat. El desenvolupament de noves armes, incloses les nuclears, així com de tecnologies disruptives, l'augment de la despesa militar i dels pressupostos en I+D de defensa són alguns dels punts tractats. La plataforma OTAN NO de Catalunya denuncià que es pretén legitimar la seva expansió "mitjançant associacions amb països d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, posant a la diana dels seus objectius a la Xina, Rússia i els altres països que s'oposin a les seves polítiques". Davant d'això, tant la Plataforma estatal anti OTAN com les assemblees territorials adherides alertaren que l'OTAN és "una amenaça per la pau mundial". En els seus manifestos denuncien el fet que la lògica militaritzada de seguretat i la carrera armamentista defensada aferrissadament per l'Aliança no ha aconseguit garantir més seguretat humana, justícia social o igualtat en el si de les nostres societats i comunitats. Tot al contrari, senyalen que les seves intervencions a diversos territoris del món "han jugat un fort paper desestabilitzador ocasionant centenars de milers de morts i ferits" i han enquistat en la misèria les poblacions afectades, habitants d'economies ja empobrides, fet que "ha provocat importants moviments de refugiats" lamenten. Denuncien que l'OTAN no només posa en perill el benestar de les comunitats, invertint milionàries sumes a la despesa militar i el lobby armamentista que es podrien destinar a partides socials, sinó que "posa en perill la supervivència de la humanitat i la vida al planeta en rebutjar el Tractat sobre la Prohibició de les armes nuclears". Cap dels Estats membres de l'OTAN va assistir a la votació d'aquest Tractat ni l'han ratificat, fet que els permet abstenir-se d'haver de complir les obligacions que aquest dictamina. Alerten que l'existència de l'OTAN i les indústries militars que aquesta salvaguarda deixa una forta petjada ecològica "posant en perill el medi ambient i aprofundint la crisi ecològica i social al planeta" a través de la contaminació de carboni que generen els exèrcits i les operacions militars fruit de la seva activitat. Tots aquests punts i més es van debatrà en les taules rodones i tallers de la contracimera, celebrada a l'Auditori Marcelino Camacho de Madrid. L'acte d'obertura comptà amb la intervenció de col·lectius com l'Assemblea Popular contra la Guerra, el Consell Mundial de la Pau, el Frente Polisario, Pan Africanism Today, el Fòrum Europeu de Forces Socials i Sindicals, la Federació Democràtica Internacional de Dones (FDIM) o la Internacional de Resistents a la Guerra, entre d'altres. Koldobi Velasco, militant d'aquesta última, considerà que  "en una contracimera com aquesta, es planteja una denúncia claríssima a aquest braç armat del capitalisme patriarcal i colonial que representa l'OTAN, aliança criminal que continua engreixant el negoci de la guerra a costa de la vida i la destrucció del planeta". I afegí que "l'antimilitarisme busca un canvi de paradigma on seguretat i defensa no siguin definides pel poder militar sinó pel poder popular". 

Militarisme amb petjada climàtica. Les primeres sessions abordaren alternatives de Seguretat Col·lectiva i Desmilitaritzada, i seguiren amb l'anàlisi de la regulació dels conflictes i cultura de pau i nexe entre crisis climàtica, militarisme i perspectives des de la resistència, ja que la militarització global camina en sentit contrari al de la justícia climàtica: mitjançant exèrcits i guerres, contribueix a perpetuar un model extractivista que ignora els límits del planeta, incrementa les desigualtats socials i ens apropa al col·lapse mediambiental. L'OTAN és responsable de més de la meitat de la despesa militar mundial i de dos terços del comerç mundial d'armes, així com la impulsora directa que els seus estats membres apugin els seus pressupostos per a la despesa militar fins al 2% del seu PIB, tot i que molts d'ells ja s'hi acosten si es comptabilitzen les partides militars camuflades en altres ministeris. En el cas espanyol, actualment arriba al voltant de l'1,8%. La jornada també donà espai per abordar la guerra a l'Est d'Europa en relació amb la despesa militar, les forces armades i el comerç d'armes, així com també amb el posicionament de l'OTAN respecte a aquesta i les implicacions que té pels seus futurs plans estratègics. L'increment de tensions i conflictes per al control dels recursos escassos, la petjada ja palpable del canvi climàtic, les múltiples crisis econòmiques i socials o la influència creixent d'actors no estatals tant en conflictes com en el si de la comunitat internacional, estan dibuixant un nou ordre mundial que obliga a repensar l'arquitectura de seguretat tant a nivell regional com global, punt que també s'abordà. També s'incorporà la mirada de gènere. L'altra taula rodona amb mirada de gènere pensà conjuntament sobre la unitat de les dones en lluita contra l'imperialisme. Finalment, s'analitzà els lligams entre militarisme i patriarcat com a dues cares de la mateixa moneda. 

La manifestació, a les 12 del migdia, anà d'Atocha a la plaça Espanya, cridant a favor de la dissolució de l'OTAN, surtir de la política de blocs, pel desmantellament i reconversió de tota la indústria militar i a la reinversió en partides favorables a la vida.  

-- 

La major despesa militar acordada Madrid per l'OTAN i l'escalada de la inflació generaran un augment de la lluita de classes  

Bèlgica ja ha viscut una vaga general massiva i al Regne Unit hi ha una campanya per a no pagar les factures elèctriques 

Comprar oli al maig a casa nostra ha estat un 34% més car; cafè un 12%; ous un 25%. La factura elèctrica ha pujat un 40% en un any. La inflació arriba a preus rècord i amenaça a disparar les desigualtats i deixa fora els sectors més vulnerables. Hi ha una situació igual a pràcticament tota la Unió Europea. Mentre, la resposta dels Governs atlantistes ha estat un incremento de les partides de seguretat, defensa i armament. 

Bèlgica ja ha viscut una vaga general en protesta pel increment del cost de vida. Al Regne Unit agafa força una campanya que crida a un milió de consumidors a no pagar les factures  elèctriques a partir de l'octubre com a protesta pels preus disparats. 

La Cimera a Madrid de l'OTAN ha acordat una major despesa militar. Si ha tot això hi afegim els efectes de la pandèmia de covid-19 i la guerra interimperialista a l'Est d'Europa es d'esperar un augment de la lluita de classes a finals d'estiu o durant la tardor.   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada