dimecres, 13 de juliol del 2022

El Ripollès és la comarca de la Regió Sanitària de Girona amb la taxa de casos positius més elevada

El Departament de Salut declara al Principat de Catalunya 124 ingressos menys per covid-19 (2.015) i un cas crític menys (50), amb 67 morts informats l'última setmana 

El Ripollès és la comarca de la Regió Sanitària de Girona amb la taxa de casos positius més elevada 

La Regió Sanitària de Girona arriba al pic de contagis de la subvariant BA.5 de covid-19 

Experts alerten que es podria saturar el sistema sanitari i demanen avançar la quarta dosi Argimon reivindica un «gran acord de país» per impulsar canvis en diferents àmbits del sector 

Els immunòlegs preveuen un elevat impacte als hospitals en 2 o 3 setmanes 

Afirmen que la diferència entre la grip i el coronavirus-19 és que la grip es concentra en una època de l'any i l'òmicron està essent atemporal 

La UE recomana la quarta dosi per als majors de 60 anys 

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència del Medicament Europea (EMA) afirmen que els models suggereixen clars beneficis d'un segon reforç primerenc en la protecció 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) 13/07/2022.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Departament de Salut de la Generalitat ha declarat al Principat de Catalunya 124 ingressos menys per covid-19, el que suposa un total de 2.015 persones hospitalitzades. 

Aquestes són dades referents al període entre el 4 i el 10 de juliol. Hi ha una persona menys en estat crític, amb un global de 50, i 67 morts declarats la darrera setmana (64 majors de 60 anys). El nombre de defuncions de la setmana anterior, la del 27 de juny al 3 de juliol, ja puja a 123. La nova web, però, no proporciona l'acumulat de defuncions ni tampoc de casos. Pel que fa als casos positius diagnosticats per l'Atenció Primària, se n'informa de 34.447 més en una setmana, el que suposa 6.081 més que en el període anterior. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants arriba als 429. 

El Ripollès és la comarca de la Regió Sanitària de Girona amb la taxa de casos positius més elevada 

Llegim al Diari de Girona que el creixement de contagis de covid-19 està afectant de forma equitativa a tot el Principat de Catalunya, tot i que hi ha algunes comarques que despunten. En el cas de la Regió Sanitària de Girona, la del Ripollès és la que acumula una taxa de casos positius més elevada, en proporció a la població. A més, el risc de rebrot supera els 1.000 punts i es tracta d'una de les dades més elevades del Principat de Catalunya. De fet, el nombre de casos positius s'ha multiplicat per quatre en dues setmanes, passant de 26 a 92 casos. A més, segons la darrera actualització, hi ha quatre persones pacients ingressades, mentre que fa quinze dies no n'hi havia cap a l'hospital per covid-19. 

La segona comarca de la Regió Sanitària de Girona que es troba en pitjor situació és la Garrotxa i, la que té millors dades és l'Alt Empordà. Tot i que l'atenció primària és la que té més gruix d'ingressos, els hospitals de la Regió Sanitària de Girona també estan notant un augment de pressió assistencial.  

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva actualitza les dades setmanalment. A l'Hospital de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), respecte a l'últim recompte (30/06), s'han comptabilitzat 22 ingressos i 12 altes, 3 dels quals són pacients que ja han negativitzat, però continuen ingressats al centre, i 1 és un trasllat en un altre centre sanitari. S'ha comptabilitzat una defunció. 

Pel que fa al sociosanitari de Blanes, respecte a l'últim recompte, no s'ha registrat cap nou cas, i s'ha comptabilitzat una alta, que correspon a un trasllat en un altre centre sanitari, i una defunció. Actualment no hi ha cap cas positiu al centre. 

Al sociosanitari de Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) s'han comptabilitzat 4 persones pacients positives en la darrera setmana. Tenint en compte tots els centres de la Corporació de Salut, entre els quals hi ha l'Hospital de Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), hi ha 38 professionals positius. 

La Regió Sanitària de Girona arriba al pic de contagis de la subvariant BA.5 de covid-19 

Fa dues setmanes els contagis de coronavirus-19 van començar a créixer de forma considerable i els experts van pronosticar que el pic s'assoliria quinze dies més tard, tenint en compte l'impacte de la subvariant BA.5 de l'òmicron i l'augment de la interacció social, amb la festivitat de Sant Joan i l'arribada de l'estiu. 

Aquesta setmana, doncs, segons les previsions d'experts, s'hauria assolit el pic tant al Principat de Catalunya com a Girona. En aquest darrer cas, és cert que els casos han continuat pujant però han experimentat un augment menys brusc que l'anterior setmana. En concret, s'han diagnosticat 3.204 casos positius i, d'aquests, 1.234 tenen més de 60 anys. Per tant, la incidència continua sent més elevada en població d'edat avançada. 

Experts alerten que es podria saturar el sistema sanitari i demanen avançar la quarta dosi Argimon reivindica un «gran acord de país» per impulsar canvis en diferents àmbits del sector 

L'increment de la xifra de contagis i hospitalitzacions, unit a la pujada de baixes entre els sanitaris i l'inici de les vacances, han tornat a posar en tensió el sistema sanitari. 

D'altra banda, les últimes dades publicades pel Sivic, el nou Sistema d'Informació per la Vigilància d'Infeccions a Catalunya, constaten que la incidència de nous casos de covid-19 va baixar de 441 casos per 100.000 habitants la setmana del 20 al 26 de juny a 414 la setmana següent al Principat de Catalunya. 

Cal tenir present, segon Diari de Girona, però, que el creixement es troba en el punt més alt i encara es poden diagnosticar molts més positius. I és que, segons les previsions del conseller del Departament de Salut, Josep Maria Argimon, els contagis començarien a baixar a partir d'aquí a una setmana aproximadament. Això seguint el paràmetre observat a Portugal, que va patir l'onada abans, i que, en arribar al pic, va estar unes dues setmanes en fase d'estabilització. 

El conseller diu que encara se'n sap molt poc sobre la nova subvariant trobada a l'Índia. També ha insistit en la necessitat d'avançar la quarta dosi de la vacuna per als més vulnerables. 

Sobre les reclamacions al Ministeri de Sanitat per poder tenir més professionals, va lamentar que el Govern espanyol no està legislant sobre això que pot fer i, en canvi sí sobre aspectes que són competència de les comunitats. Argimon manifestà que «costarà» fer entendre al Govern espanyol la necessitat de modificar la legislació i precisament ell ha defensat que cal un amirad legislativa i de canvi a mig i llarg termini, a banda d'un pla de xoc i més recursos. 

Paral·lelament, ha pronosticat un estiu amb un sistema sanitari «atapeït» per la setena onada. Manifesta que «la gent està molt cansada», hi ha unes 2.000 persones de baixa i més de 2.000 ingressos, amb perfils diferents -no ingressen per covid-19, sinó amb covid-19- que fan que les estades mitjanes siguin més llargues i s'hagin de fer aïllaments en planta. 

També ha assegurat que l'atenció primària està «molt tensionada». És per això que ha reivindicat «un gran acord de país» per impulsar canvis en el model sanitari en diferents àmbits. 

Precisament dilluns Argimon va enviar una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, perquè abordi la manca de professionals i l'infrafinançament crònic. Tot i que el conseller ha assegurat que Darias ja li ha respost, no ha volgut fer pública la resposta que ha obtingut ni tampoc valorar-la. 

Sistema sanitari «en perill» 

D'altra banda, el Consell Científic Assessor de la Covid-19 ha alertat que els efectes de l'increment de casos podria portar a «saturar» el sistema sanitari aquest estiu. Ho diu en el darrer document de consideracions de la situació epidemiològica, on demana vetllar perquè la població segueixi «estrictament» l'obligatorietat de la mascareta en instal·lacions sanitàries, transport públic i farmàcies. 

En la situació actual, reclama a Salut que parli «clarament» de la setena onada i que reforci la comunicació de tot el que se'n deriva durant l'estiu. Els experts creuen que ha de quedar clar que la 'nova normalitat' «no necessàriament serà igual a la que hi havia abans». A més, ha apostat per revisar» la possibilitat d'avançar la quarta dosi als més vulnerables. 

Els immunòlegs preveuen un elevat impacte als hospitals en 2 o 3 setmanes 

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos, apel·la sobre la necessitat de portar la mascareta a interiors i avisa que «en dues o tres setmanes hi haurà molt impacte hospitalari» i «problemes d'assistència» com a conseqüència de la setena onada, que, al seu parer, tindrà una incidència més elevada que la produïda al Nadal. 

Ha assegurat que hi haurà un increment important de la transmissió de la variant òmicron i denuncia que la falta de mesures podria portar molts problemes en les properes setmanes. 

López Hoyos, director científic de l'Institutd'Investigació Sanitària de Valdecilla (Idival), creu que la variant òmicron «ha vingut per quedar-se» i destaca que tot i que el covid-19 acabarà essent un virus similar al de la grip, recorda que aquesta també «mata cada any». A diferència, puntualitza que la grip es concentra en una època de l'any mentre que l'òmicron és atemporal. 

La «quarantena social» 

López Hoyos no creu que la dosi addicional de la vacuna sigui necessària per a la població general, però defensa que les vacunes que s'apliquin siguin les que han estat adaptades per a les variants. 

Una altra bona eina que recomana seguir aplicant és la de fer «quarantena social», diu que deixar d'anar a treballar podria paralitzar el país, però evitar contagis entre cercles propers o reduïts és responsabilitat de la població. 

A judici propi, creu que la comunitat sanitària i científica ha respost molt bé a tots els reptes que ha comportat el virus i que ara disposen de prou experiència per «controlar millor» la malaltia. 

Tot i així demana que es tronin a introduir eines per valorar la resposta immunitària i reivindica el cansament d'aquells qui treballen a primera línia contra el coronavirus-19 perquè encara avui «és el dia a dia». 

Per aquesta mateixa raó, apel·la per l'ús de la mascareta a interiors, encara que la ciutadania també comenci a estar-ne cansada d'aquesta situació, «quan m'he relaxat, és quan m'he infectat». 

La UE recomana la quarta dosi per als majors de 60 anys 

El nombre d'infeccions de covid-19 i la taxa d'ingressos hospitalaris --també en unitats de cures intensives-- tornen a repuntar, i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència del Medicament Europea (EMA) recomanen la injecció generalitzada de la segona dosi de reforç de la vacuna d'ARN missatger a totes les persones més grans de 60 anys i a les poblacions mèdicament vulnerables, a causa del risc més elevat de contraure una malaltia greu. 

«No hi ha temps a perdre», va dir la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides. «Faig una crida a tots els estats membre que despleguin de manera immediata el segon reforç per a tots els més grans de 60 anys i els grups vulnerables, i animo a totes les persones del col·lectiu que es vacunin», va recomanar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada