dijous, 21 de juliol del 2022

Accions simultànies de Salvem l’Empordà per mostrar el rebuig del territori als macroprojectes eòlics

Pancarta que la plataforma Salvem l'Empordà ha penjat a Cantallops

                       Pancarta que la plataforma Salvem l'Empordà ha penjat a Cantallops


Accions simultànies de Salvem l'Empordà per mostrar el rebuig del territori als macroprojectes eòlics 

Les accions del 16 de juliol van consistir en engalanar els pobles de l'Albera i del golf de Roses, com ara l'Escala, amb pancartes amb el lema AIXI NO perquè les i els visitants sàpiguen el rebuig que hi ha a les macroinstal·lacions proposades al territori 

L'estudi que vol passar com a "científic" a favor del macro parc eòlic marí Tramuntana manca de credibilitat 

La base de la seva manca de credibilitat rau en el conflicte d'interessos dels redactors 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 21/07/2022.- Des de Salvem Empordà ens fan saber que "el dissabte 16 de juliol diversos activistes de Salvem l'Empordà han penjat simultàniament als pobles de l'Albera i golf de Roses afectats per macroprojectes eòlics pancartes amb un aerogenerador dibuixat i el lema "Així NO". L'acció s'emmarca dins una campanya amb la qual volem fer ressò del rebuig existent al territori als macroparcs eòlics que es preveuen a l'Albera i el golf de Roses, zones d'alt valor ambiental i cultural. 

Des de la plataforma seguim reivindicant que un altre model de transició energètica és possible, fugint d'instal·lacions gegantines amb un fort impacte al territori i proposades per especuladors i grans companyies energètiques. No és admissible que es proposin instal·lacions d'aquesta magnitud a espais clau per la migració de les aus entre Àfrica i Europa central, algunes d'elles amenaçades i protegides per la llei. També ens preocupa molt com pot afectar la presència d'aerogeneradors de 200m d'alçada en zones d'alt risc d'incendi, podent dificultar l'acció dels mitjans aeris i de retruc incrementant la perillositat dels focs que es puguin produir. La transformació del paisatge natural i rural actual a un paisatge industrial també posa en perill l'activitat econòmica de la zona, especialment de les àrees més rurals, on l'atractiu principal és el paisatge natural, el qual s'utilitza com a reclam pels diversos negocis turístics presents com les bodegues i cellers, cases rurals, etc. Aquests fets i d'altres fan que diguem rotundament NO PAS AIXÍ al model actual de transició energètica. Per contra, si que diem SÍ a una transició energètica ben planificada, amb instal·lacions de petit i mitjan format integrades al territori i a un necessari decreixement i canvi d'hàbits de consum i mobilitat que permetin reduir les nostres necessitats energètiques. Aquesta és la recepta d'una transició energètica social i ambientalment sostenible. 

Hem encarregat un estudi que ens permetrà presentar el nostre "Així SI" per l'Alt Empordà i demostrar que una transició energètica diferent, és possible." 

L'estudi que vol passar com a "científic" a favor del macro parc eòlic marí Tramuntana manca de credibilitat 

IAEDEN publica que "recentment s'ha publicat un estudi científic que, aparentment, contrarestaria les advertències fetes per diversos investigadors de renom sobre els impactes que podria produir la construcció del parc eòlic marí Tramuntana, al davant del golf de Roses. Aquest fet podria estar dins de la normalitat dins el món científic on és comú que els investigadors comprovin la feina dels seus companys de professió per rectificar o actualitzar el coneixement científic sobre un assumpte concret. Les alarmes salten quan es comprova qui són els autors i autores de dit estudi. Les persones que redacten l'escrit formen, o bé part de la consultora ambiental contractada pels promotors per redactar els estudis d'impacte ambiental del projecte o bé formen part directament del grup d'enginyers i especialistes de la pròpia empresa promotora. En aquestes situacions el comú és que en l'escrit els autors reconeguin que existeix un conflicte d'interessos atès que la informació publicada afavoreix els interessos de l'empresa que surt beneficiada del contingut publicat. Doncs bé, aquest reconeixement no apareix per enlloc, fent que directament ocorrin dos coses: 

La credibilitat de la informació publicada és poca atès que no s'ha realitzat un anàlisi imparcial dels fets i per tant pot haver-hi un esbiaix en la forma d'enfocar i justificar els anàlisis desenvolupats. 

Els autors són conscients de l'existència d'un conflicte d'interessos i amaguen amb premeditació aquest fet, tot esperant que, a ulls inexperts, l'informe tingui una validesa completa i equiparable a l'anàlisi fet pel grup de científics que alertaven dels potencials impactes del desenvolupament d'un parc eòlic marí com el Tramuntana al Golf de Roses. Aquest modus operandi ens recorda als estudis científics que deien que fumar era bo per la salut i després es descobria que havien estat finançats per les pròpies empreses tabacaleres o bé aquells estudis que desmentien l'existència del canvi climàtic i darrere trobàvem que les promovien les petrolieres en un intent d'evitar perdre el seu negoci. 

Aquesta imparcialitat dels autors ja ha sigut denunciada als responsables de la revista on s'ha publicat l'article perquè prenguin les mesures adients." 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada