divendres, 24 de juny del 2022

Una empresa amb capital andorrà provoca una gran destrossa ecològica a Begur



Costa Brava

Una empresa amb capital andorrà provoca una gran destrossa ecològica a Begur 

52 xalets i 78 aparcaments que hi ha fet la promotora Stoneweg Living SL 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 24/06/2022.- Unes imatges de la cala Sa Riera, a Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), estan provocant una forta polseguera a les xarxes socials. Es tracta de dues fotos que mostren l'abans i el després d'aquest paratge de la Costa Brava: quan era una frondosa pineda i, actualment, després de les obres de construcció de 52 xalets i 78 aparcaments que hi ha fet la promotora Stoneweg Living SL. 

La promoció du el nom de Jardins de Sa Riera Living i es ven amb el reclam de "frueix del confort i de l'exclusivitat d'una zona verge a la Costa Brava". Els xalets són de tres o quatre dormitoris. Els primers, que tenen prop de cent metres quadrats, es venen per 589.000 euros, i els de quatre dormitoris tenen 112 metres quadrats i costen 825.000 euros. 

Sense estudi d'impacte ambiental 

Aquesta destrossa mediambiental, que ara escandalitza les xarxes socials, ha estat denunciada reiteradament per l'entitat SOS Costa Brava, que ha interposat nombrosos recursos contra aquesta promoció immobiliària. 

Segons aquesta entitat, el projecte de Stoneweg Living SL infringeix la Llei d'Urbanisme, que prohibeix urbanitzar en terrenys amb pendents superiors al 20%. També assenyala que aquesta promoció s'aixeca a menys de 500 metres de la franja costanera i que això està prohibit per la Llei de Costes. A més, SOS Costa Brava lamenta que l'Ajuntament autoritzés les obres sense que es fes cap mena d'estudi d'impacte ambiental ni paisatgístic. 

L'empresa promotora, Stoneweg Living SL, pertany oficialment a un grup immobiliari suís, amb seu a Ginebra. Però fonts de tota solvència consultades per EL TRIANGLE assenyalen que aquesta companyia té estrets vincles amb Andorra i que, des dels seus inicis, opera amb capitals procedents del Principat. 

Segons EL TRIANGLE, el CEO d'aquesta promotora, el suís Jaume Sabater Martos, té els seus antecedents familiars directes a Andorra. És fill de l'exalcalde convergent de Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), Jaume Sabater Rovira, que va fer, amb posterioritat, una profitosa carrera en el món de les finances d'Andorra. 

L'exdirector general d'Andbank 

Segons EL TRIANGLE, Jaume Sabater Rovira va ser el director general d'Andbank entre els anys 1998-2008. A Andbank també hi va treballar l'economista Eduard Jordi Bober, que es va convertir en la seva mà dreta. 

El 2008, segons EL TRIANGLE, Jaume Sabater Rovira i  Eduard Jordi Bober dimiteixen oficialment dels seus càrrecs a l'Andbank  i posen en marxa les societats Universal Gestió, OCPS Auditors i Consultors SLU, IS21 SL i AFSI. Jaume Sabater Martos figura com a cap d'inversions d'Universal Gestió i també és fundador d'Iteram Investments SA, a Luxemburg, i membre del comitè de direcció del grup immobiliari Varia. 

Segons EL TRIANGLE, juntament amb el seu cunyat, l'economista Toni Martos, Jaume Sabater Rovira també va crear a Barcelona la consultora Efial, especialitzada en l'assessorament a Ajuntaments.  

OCPS Auditors i Consultors SLU, una altra de les empreses de Jaume Sabater i del seu soci Eduard Jordi. Segons EL TRIANGLE, OCPS ha rebut, en els últims anys, contractes públics del Govern andorrà, però també dels Comuns andorrans, del Tribunal de Comptes i del Servei de Telecomunicacions d'Andorra.  

Stoneweg a Andorra 

Les fonts consultades per EL TRIANGLE afirmen que l'entorn financer de Jaume Sabater i Eduard Jordi Bober està connectada amb els fons que mobilitza la promotora immobiliària Stonewege, causant d'aquest denunciat atac ecològic a la Costa Brava. I que a Andorra, l'empresa Stonewege també hi té una delegació, que dirigeix Jordi Puigdemasa, fundador d'OCPS Auditors i Consultors SLU. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada