dimecres, 15 de juny del 2022

Lucienne Eugénie Clémence Roussel (Lola Roussel)

Lola Roussel (1949)

Lola Roussel (1949)


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de juny de 1906 neix a Envermeu (Seine-Maritime) l'anarquista i anarcosindicalista Lucienne Eugénie Clémence Roussel, coneguda com Lola Roussel 

Amb el seu company, un anarquista de nacionalitat espanyola, en 1936 marxà cap a Catalunya, passant per la frontera del Pirineu Oriental, per participar amb ell en la revolució col·lectivista, moment en el qual prengué el sobrenom de Lola 

Lucienne Eugénie Clémence Roussel (Lola Roussel): El 15 de juny de 1906 neix a Envermeu (Seine-Maritime, Alta Normandia) l'anarquista i anarcosindicalista Lucienne Eugénie Clémence Roussel, coneguda com Lola Roussel. El seu pare es deia Henri Casimir Roussel, veterinari i representant comercial, i la seva mare, Henriette Julie Françoise Sophie Maillet.  

En 1925 vivia amb els seus pares al número 51 del bulevard Saint-Michel de París (Illa de França).  

El 6 de juliol de 1925 es casà al V Districte de París amb el negociant Étienne Charles Joseph Dieppe, de qui es va divorciar el 25 de novembre de 1931 a Abbeville (Somme, Picardia, Alts de França).  

Posteriorment tingué com a company un anarquista de nacionalitat espanyola i en 1936 marxà cap a Catalunya, passant per la frontera del Pirineu Oriental, per participar amb ell en la revolució col·lectivista, moment en el qual prengué el sobrenom de Lola.  

En 1950 vivia en una habitació llogada en una pensió del carrer Victor-Griffuelhes de Levallois-Perret (Alts del Sena, Illa de França) i treballava d'ajudant sanitària auxiliar en una clínica privada de Neuilly-sur-Seine (Alts del Sena, Illa de França).  

Milità en el «Grup Durruti» del XVII Districte de París, adherit a la Federació Anarquista (FA), i en el Sindicat d'Empleats de la Confederació Nacional del Treball de França (CNT-F). En aquesta època tenia com a company un refugiat anarquista búlgar.  

A partir de 1952 visqué amb el comunista llibertari Michel Hulot i milità en el grup anarquista de Levallois-Perret de la FA.  

En el Congrés de la II Unió Regional de la CNT-F, celebrat el 12 d'octubre de 1952, va ser nomenada secretària de la Unió Regional.  

En 1953 participà en el congrés de l'AssociacióInternacional dels Treballadors (AIT), celebrat a Puteaux (Alts del Sena, Illa de França).  

Militant de la Federació Comunista Llibertària (FCL), a partir de la insurrecció algeriana de l'1 de novembre de 1954, coneguda com «Toussaint Rouge» (Tots Sants Roig), va ser una de les responsables del Comitè de Lluita Anticolonialista (CLA), especialment animat per comunistes llibertaris.  

El 21 de desembre de 1954, en representació del CLA, parlà en un míting contra la repressió colonialista celebrat a la Sala Wagram de París, juntament amb destacats anarquistes (Georges Fontenis, Daniel Guerin, Stephane Just, Lange, R. Ollivier, P. Philippe, Riguidelm i altres).  

En aquests anys, va ser membre de la comissió administrativa de la CNT-F i del buró de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

En 1954 va fer una crida per a la creació d'una secció de dones de la CNT-F i portà la columna «Tribune de la femme» del periòdic Le Combat Syndicaliste.  

En 1957, per mor de la gran diferència d'edat, se separà de Michel Hulot, amb qui restà en contacte.  

En els anys seixanta del segle XX formà part del Socors Popular Francès (SPF).  

En 1971 es va jubilar i entrà a fer feina de domèstica. 

Instal·lada a Dieppe (Seine-Maritime, Alta Normandia), continuà militant.  

Lola Roussel va morir el 3 de desembre de 1994 al seu domicili de Dieppe. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada