dijous, 16 de juny del 2022

L’Ajuntament de Begur obre un expedient sancionador a l'empresa que gestiona les boies per l'ús de blocs de formigó

L'Ajuntament de Begur obre un expedient sancionador a l'empresa que gestiona les boies per l'ús de blocs de formigó 

El consistori redueix un 20% els punts d'amarratge per protegir el fons marí i guanyar espai per a banyistes 

SOS Costa Brava denuncia un greu impacte ambiental  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 16/06/2022.- Llegim a El Gerió Digital que l'Ajuntament de Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) incoarà un expedient sancionador a l'empresa adjudicatària del contracte de gestió de les boies a les costes del municipi. El Consistori considera que s'ha vulnerat el plec de clàusules perquè s'han fet servir blocs de formigó a la cala d'Aiguablava i això danya el fons marí. El consistori assegura que les condicions tècniques del contracte recull l'exigència d'utilitzar sistemes ecològics sobre la praderia. Per altra banda, l'ajuntament recorda que aquest 2022 ha reduït un 20% el nombre de boies per tal de garantir la protecció del fons marí, ordenar tots els punts d'amarratge i guanyar espai per a banyistes. 

L'Ajuntament de Begur està a l'espera d'un informe dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra per iniciar un expedient sancionador a l'empresa encarregada de gestionar el servei de boies a les costes del municipi. El Consistori creu que s'ha incomplert el plec de condicions que marca el contracte en referència a la protecció de praderies del fons marí a la cala d'Aiguablava. 

En aquest punt, l'empresa subcontractada hauria utilitzat blocs de formigó per clavar les boies, malgrat que el plec de clàusules exigeix utilitzar sistemes ecològics per garantir la protecció d'aquest espai. El regidor de Platges de Begur, Eugeni Pibernat, assegura que actuaran "amb fermesa" una vegada quedi demostrat que l'empresa vulnera el plec de clàusules. 

Des de l'any 2012 l'Ajuntament de Begur està desplegant un projecte pioner al territori per reduir progressivament el nombre de boies que hi ha al litoral. Aquest 2022 hi haurà 323 punts d'amarratge, un 20% menys dels que hi havia el 2011. La caiguda més important és a Aiguafreda, on s'han passat de les 145 boies el 2011 a les 106 d'enguany. Ara, es vol promocionar que la gent que les utilitza en faci un ús més ràpid per tal de generar més rotació entre usuaris. 

La idea de reduir aquestes boies té tres objectius. El primer d'ells és garantir la protecció del fons marí i especialment la posidònia. En segon lloc, el consistori vol ordenar i gestionar de forma tècnica la distribució de les boies i per últim es vol guanyar espai per a banyistes.  

SOS Costa Brava denuncia un greu impacte ambiental 

En un comunicat SOS Costa Brava denuncia un greu impacte ambiental. La setmana passada l'entitat va presentar una denúncia davant l'Ajuntament de Begur i al cos d'Agents Rurals per la col·locació de morts de formigó sobre la posidònia de la Cala d'Aiguablava, fet que està totalment prohibit. SOS Costa Brava havia tingut coneixement dels fets per les fotografies i vídeos realitzats per submarinistes, amb un extens reportatge gràfic on es pot apreciar com els blocs de formigó aixafen les praderies de posidònia. 

Segons recorda l'entitat, les praderies de posidònia es troben fortament protegides i la col·locació dels blocs de formigó representa un greu impacte ambiental, per aquesta raó, des de SOS Costa Brava consideren que cal que es prenguin mesures sancionadores contra l'empresa adjudicatària en observació de la legislació vulnerada, per l'incompliment del plec de clàusules de la concessió i pel dany causat a una espècie de protecció prioritària a nivell europeu. Així mateix, hem s'exigeix la retirada immediata dels morts de formigó i que això es faci amb garanties de mínim dany sobre les praderies afectades. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada