dimecres, 22 de juny del 2022

Experts alerten d'un creixement «molt fort» de covid-19 a Catalunya

Experts alerten d'un creixement «molt fort» de covid-19 a Catalunya 

L'equip d'investigadors de la UPC no descarta que es mantingui la tendència a l'alça de les UCI 

S'ha destacat la importància de tenir la pauta de vacunació completa i cuidar les persones vulnerables 

Sanitàries i sanitaris de Costa Brava temen un col·lapse aquest estiu si no es contracta més personal 

El president del Col·legi de Metges no descarta que hi hagi algun servei que deixi de funcionar per la manca de treballadors 

«Tot això es deu a la mala planificació de les administracions i el dèficit encara s'accentuarà més a partir de l'any vinent» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castell-Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) 22/06/2022.- Llegim al Diari de Girona que el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-UPC) ha constat «males dades» en l'evolució de la transmissió de covid-19, amb un creixement de casos «molt fort». Ha afegit que no és descartable que es mantingui una tendència a l'alça dels ingressos a les UCI, seguint la dels últims dies, però espera que se situï en valors «més baixos» que en altres onades. Alerta especialment dels de la pujada forta en més grans de 60 anys i demana precaució amb les persones vulnerables. 

Els investigadors expliquen que les fortes pujades de transmissió poden estar associades a pèrdues d'immunitat, possiblement per les noves variants, així com en els canvis en el patró d'interaccions. 

El grup ha explicat que els casos en la població més jove es troben infradetectats i per això no es poden fer comparacions directes amb altres grups d'edat, només tendències, ja que el percentatge de malalts amb pocs símptomes és més gran entre la població jove. 

Davant aquesta situació, ha destacat la importància de tenir la pauta de vacunació completa i cuidar les persones vulnerables. 

Les dades 

Sense anar més lluny, les últimes dades del Departament de Salut de la Generalitat, comunicades ahir dimarts, ja van constatar l'augment continuat dels indicadors de referència, així com de pressió hospitalària: 1.517 persones hospitalitzades per covid-19, 232 més que fa una setmana, de les que 40 estan greus a les UCI, set més que el dimarts 14 de juny. La velocitat de propagació del virus (Rt) està a 1,22, setze centèsimes més que fa una setmana, és a dir, que cada cent infectats contagien una mitjana de 122 persones, cosa que indica que el virus continua creixent amb l'expansió de les subvariants BA.4 i BA.5 de l'òmicron, més contagioses. La positivitat és elevadíssima, com al gener: al 25,4%. Cada dia més allunyada del 5% que estableix l'OMS per considerar controlada una epidèmia. 

Sanitàries i sanitaris de les comarques gironines temen un col·lapse aquest estiu si no es contracta més personal 

Coincidint amb l'arribada de l'estiu, alguns centres d'atenció primària i consultoris locals de les zones de Costa Brava de la Regió Sanitària Girona amplien els seus horaris d'activitat habituals. Aquest és el cas de Tossa de Mar, Castell-Platja d'Aro i Cadaqués, entre d'altres. 

El principal objectiu és poder atendre les necessitats assistencials que hi ha en aquests municipis costaners per l'augment de la població estacional. Malgrat tot, la majoria de centres sanitaris fa mesos que denuncien un dèficit de personal que en períodes de vacances s'accentua, tenint en compte que no es cobreixen els professionals absents. Metges de família consultats per aquest diari lamenten que estan «al límit» i demanen reforços per evitar el col·lapse aquest estiu. A més, s'hi afegeix que els treballadors estan molt «desgastats» per l'elevada pressió assistencial que han d'assumir perquè la plantilla és insuficient. 

Pujada de covid-19 

De forma paral·lela, les últimes dades demostren que els casos de covid-19 estan tornant a pujar de forma considerable i, tenint en compte que els CAP de la Costa Brava arriben durant l'estiu a duplicar o triplicar la població de referència, els metges de família temen un alt volum d'activitat assistencial. 

Problema «de base» 

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, reitera que el problema ve «de base», ja que fa anys que demanen més inversió en personal i en millores contractuals per tal que les especialitats siguin «més atractives». També recorda que, segons l'estudi sociodemogràfic que han fet des del Col·legi, aquest any començarà la jubilació massiva de professionals de la generació del baby boom. «Tot això es deu a la mala planificació de les administracions i el dèficit encara s'accentuarà més a partir de l'any vinent», manifesta Vilaplana, qui afegeix que «a part d'augmentar les retribucions econòmiques, fan falta altres incentius». 

Respecte a la situació d'aquest estiu, no descarta que hi hagi algun servei que hagi de deixar de funcionar per la manca de personal. «Ja anem tard, es tracta de protegir els sanitaris i, si és necessari, caldrà tancar algunes àrees o serveis». El president del Col·legi puntualitza que la problemàtica va més enllà de l'atenció primària perquè falten molts especialistes. «Fa temps que es parla de manca de personal però falta quantificar aquest dèficit i concretar de quins sectors estem parlant». És per això que en les properes setmanes el Col·legi farà un estudi arreu de la Regió Sanitària de Girona, amb totes les entitats proveïdores, per conèixer quin és l'abast del problema. D'aquesta manera, es quantificaran quines són les especialitats més deficitàries per conèixer l'abast «real» de les mancances del sistema sanitari regional gironí. 

Recentment, el president del Consell de Col·legis de Catalunya, Jaume Padrós, ha alertat que la problemàtica s'estén a tot el territori amb especial incís a les zones allunyades de la Regió Sanitària de Girona. Cal tenir present que la meitat dels nous col·legiats són extracomunitaris i, tot i així, no s'arriben a cobrir totes les places. 

Sense anar més lluny, en l'última fase d'elecció dels nous residents de primer any, hi va haver places d'atenció primària que no es van cobrir i, tot i que s'ha solucionat amb estudiants estrangers, no ha sigut suficient i es mantenen places vacants. 

Metges de Catalunya alerta d'una «fallida anunciada» 

Després de les reunions informatives pel III Acord sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS), aquest mes de juny han tingut lloc dues noves trobades. Metges de Catalunya retreu a l'ICS la seva «passivitat» davant les peticions, ja que «fan cas omís de les necessitats urgents del personal facultatiu». En aquest sentit, alerta de la «fallida anunciada» de la professió mèdica en el sistema públic de salut si l'entitat continua excloent-la de les millores dins del nou pacte. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada