divendres, 3 de juny del 2022

Crida pel Clima de la UdG, Girona pel Clima i Scientist Rebellion diuen que el 18,4% de reducció és “una manipulació de dades”

Entitats i Ajuntament topen a Girona per les emissions 

Crida pel Clima de la UdG, Girona pel Clima i Scientist Rebellion diuen que el 18,4% de reducció és "una manipulació de dades" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 03/06/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que entitats de defensa del medi ambient i que són activistes a l'hora de combatre la crisi climàtica van denunciar ahir a Girona que l'Ajuntament manipula dades quan afirma que entre el 2005 i el 2020 s'han reduït un 18,4% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i diòxid de carboni (CO2). L'Ajuntament rebat l'argument afirmant que el recent informe del pla d'acció d'energia sostenible (Paces), aprovat al maig per ple, "coincideix amb la pandèmia", exposa el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts). 

En un acte a la plaça del Vi --davant l'ajuntament, amb una taula i cadires muntades per a l'ocasió--, associacions i investigadors de la Universitat de Girona (UdG) van qualificar ahir de "negligent" la recent aprovació del Paces. En un comunicat, demanen saber com s'han calculat les dades del 2020 perquè expliquen que fins al 2019 es prenien com a referència les dades del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA) i encara no n'hi ha de dos anys enrere. 

Jordi Mateu (Girona pel Clima), Natalia Ormeño (Scientist Rebellion, Rebel·lió dels Científics) i Marcel Llavero Pasquina (Crida pel Clima de la UdG) van criticar l'informe del Paces i van atribuir a l'equip de govern municipal la voluntat de "netejar la imatge" en un context d'emergència climàtica. Crida pel Clima aplega alumnat, professorat i personal d'administració i serveis de la UdG. 

El Paces es va aprovar el 2017 i incloïa 27 accions de mitigació i 17 d'adaptació fins al 2030. L'últim informe, aprovat per ple el 9 de maig, ha seguit la "metodologia establerta" segons la guia del pacte d'alcaldes i ha estat feta per una consultora. "És una foto de la ciutat i es podrà veure com ha evolucionat." Terés va destacar l'increment de "les energies renovables". En el ple, Laia Pèlach (Guanyem) va afirmar que l'informe li causava "vergonya i indignació" perquè obviava les efectes de la pandèmia el 2020. 

El mateix 9 de maig el consistori gironí va informar que del 2005 al 2020 s'havien reduït les emissions un 18,4% i les tones emeses de CO2/habitant (de 5,5 t. a 3,75). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada