dilluns, 16 de maig del 2022

Un macro concert a l’Escala contra un macro parc eòlic marí al Golf de Roses mostra el rebuig del territori al projecte

Un macro concert a l'Escala contra un macro parc eòlic marí al Golf de Roses mostra el rebuig del territori al projecte 

Cinc entitats van organitzar ahir a l'Escala una jornada reivindicativa sota el lema La Mar és Vida,  en contra del macro parc eòlic marí Tramuntana i per instar a fer una reflexió crítica del model de transició energètica a Catalunya 

Dissabte reivindicatiu contra el macro parc eòlic Tramuntana, amb molta participació al macro esdeveniment organitzat des de l'oposició al projecte  

Les cinc entitats contràries demanen estudiar millor el model de transició energètica a Catalunya i alerten que el macro parc pot acabar tenint 250 molins i convertir l'espai del Golf de Roses en una zona de sacrifici per la Unió Europea 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 15/05/2022.- Llegim al portal Vila de Roses Cat que el macro concert gratuït que sota el lema La Mar és vida es va celebrar ahir dissabte a la tarda a la Plaça de l'Univers de la platja de Riells, a l'Escala, contra el projecte del macro parc eòlic marí Tramuntana del Golf de Roses va aplegar molts centenars persones des de l'inici.  

Un concert que va ser organitzat per  la IAEDEN-Salvem l'Empordà, SOS Costa Brava, l'Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l'Escala-Empúries i l'Entesa de l'Escala-Debat Constituent, en col·laboració amb el músic Ramon Manen. 

Després de la gran manifestació de fa un any, també a l'Escala, amb el lema Renovables sí però no pas així, l'acte d'ahir dissabte es va emmarcar en la nova campanya d'accions de les entitats per promoure una reflexió crítica al voltant de la transició energètica a Catalunya. 

El macro concert va ser una reivindicació de la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s'ha projectat el parc eòlic marí en un entorn on existeixen vuit àrees de protecció i conservació del medi natural. Cal recordar que recentment la Unió Europea va suggerir examinar si el macro parc eòlic marí Tramuntana podria afectar un espai natural proper que forma part de la Xarxa europea Natura 2000, encara que quedi fora de l'àrea protegida. 

Macro concert amb més d'una vintena de grups musicals 

El concert, que es va iniciar a les 7 de la tarda i es va allargar fins  la matinada, va comptar amb la participació de més d'una vintena d'artistes i grups musicals, com ara Enric Casasses, Josep Tero, Neus Mar, Oreig de Mar, Quarts de Tres, Samuel Arderiu, Tres de Ronda, Xavier Marcos, Ballaveu, La Vella Lola, Mª Antònia Pujol, Mapa, Marcel Casellas i Alfons Rojo, Jaume Arnella, Entredós, Jaume Comas, Jaume Ibars, Adri Dilmé, Alenaires, Arjau Arrels Escalenques, Artur Gaya i Sergi Trenzano, Carme Callol, Chicho i Dolors, Corrandes son Corrandes, Eduard Cases i Teresa Tarrida. 

Les actuacions musicals es van anar intercalant amb diferents parlaments  i també amb petits vídeos que van fer arribar els artistes que no van poder assistir-hi però que petits vídeos que van fer arribar els artistes que no van poder assistir-hi però que d'aquesta manera hi van donar el seu suport, com Lluís Llach , Salvador Escribà de La Salseta del Poble Sec, o Alidé Sans de la Val d'Aran que acaba de publicar un video-cançó de suport a la plataforma Stop JJOO d'hivern. 

L'acte va ser conduit per Cristina Cantal, de Ràdio l'Escala, i Lluís Benejam, de la IAEDEN-Salvem l'Emporda. 

Els organitzadors de la jornada van fer una valoració molt positiva, ja que el concert va servir per mostrar, un cop més, el rebuig del territori al macro parc eòlic marí. 

El portaveu de la plataforma Stop Macro parc eòlic marí, Jordi Ponjoan, va reclamar al Govern central que aturi el macro projecte pels grans impactes que provocarà en una zona que, segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important del Principat de Catalunya. I a la Generalitat li va demanar que escolti la veu del territori que rebutja  el macro projecte  perquè representa un model de transició energètica basat en la producció d'energia centralitzada i en els oligopolis. Ponjoan es va mostrar molt satisfet per la resposta ciutadana, tant al debat com al concert. 

Debat: El model  per a la transició energètica a Catalunya 

El debat El model  per a la transició energètica a Catalunya, que es dur a terme a les 12 del migdia, omplint la sala del CER de l'Escala, va comptar amb la participació del doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Antonio Turiel, el doctor en Ciències Biològiques i investigador del CSIC Ferran Vallespinós i l'ambiontòloga i coordinadora de l'àrea tècnica de la IAEDEN-Salvem l'Empordà Marta Ball·llosera. 

Tant els ponents com el públic que va intervenir van posar de manifest la gran preocupació pels impactes del macro parc i del model de transició energètica que representa. En aquest sentit, Ball-llosera va afirmar en que "és fonamental fer una transició energètica sense destruir la biodiversitat. No podem despullar un sant per vestir-ne un altre". Turiel va reclamar que hi hagi debat perquè són decisions importants i que s'escolti als experts i a la ciutadania, ja que "està aplicant la mateixa lògica de sempre però amb renovables massives i causant més impacte del que realment es vol reconèixer". Per la seva banda, Vallespinós va assegurar que "l'Empordà és un lloc únic amb una biodiversitat especial que cal preservar". 

El macro concert va ser el tret de sortida d'un seguit d'accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d'obres d'art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el macro parc eòlic marí. 

La nova campanya d'accions contra el macro parc eòlic marí arriba en un moment clau ja que s'espera que en breu s'aprovi el nou Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim ( POEM) que podria acabar amb la figura de "zona d'exclusió per a l'eòlic marina" que regeix actualment a l'àrea afectada. 

Molta participació al macro esdeveniment organitzat des de l'oposició al projecte 

Segons Canal 10 Empordà, Stop Macroparc Eòlic Marí a la zona del mar d'Empúries manté l'oposició al projecte del macro parc Tramuntana. Tot i els canvis dels darrers mesos de posar menys aerogeneradors flotants i els canvis polítics els han fet posar en alerta i engegar noves accions de protesta. Per això dissabte es va programar un macro esdeveniment a l'Escala titular La mar és vida. Renovables sí, però no així. Un acte que va comptar al llarg de matí amb un debat sobre com ha de ser el model de transició energètica a Catalunya. La sala de CER es va omplir de gom a gom per escoltar dos ponents una ponent. La biòloga i ambientòloga Marta Ball-llosera, obria el debat situant als assistents i explicant la rica biodiversitat de la costa, així com la necessitat d'estudiar molt bé el model energètic que volem per evitar destrucció innecessària i insuficient. 

Antonio Turiel, Físic Teòric i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, li prenia el relleu amb una intervenció més tècnica. On es destacaven els interessos polítics i econòmics al voltant de les energies renovables. Així com els materials exòtics necessaris per a construir els parcs o la industrialització de la badia, ja que donava diversos motius per pensar que la zona del Golf de Roses és només un espai de sacrifici per Europa. 

Tancava l'acte el doctor en Ciències Biològiques Ferran Vallespinós, membre de la plataforma Stop Macroparc Eòlic. Ell va recórrer a les matemàtiques, l'ordenació del POEM i les declaracions polítiques per detallar la situació actual i les intencions de posar un desplegament de molins a la zona de l'Empordà. 

L'acte es tancava amb la intervenció del públic, qui va formular diverses preguntes als ponents per resoldre dubtes o aportar noves línies d'acció.  

A partir de les set de la tarda, l'acció es va traslladar a la platja de Riells on es va celebrar el macro concert organitzat per les cinc entitats: IAEDEN-Salvem l'Empordà, SOS Costa Brava, l'Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l'Escala-Empúries i l'Entesa de l'Escala-Debat Constituent, en col·laboració amb el músic Ramon Manen. Més de 20 actuacions que es van allargar fins altes hores de la nit. 

El concert s'emmarca dins la jornada La Mar és vida i va ser seguit per molt de públic. A més van intercalar actuacions musicals amb parlaments i petits vídeos que van fer arribar artistes que no van poder assistir a l'acte, però que hi donen suport.  

El dimecres 18 de maig, a les nou del vespre, Canal 10 Empordà dins l'espai conferències emetrà el debat de l'acte La mar és vida. Renovables sí, però no així. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada