dimarts, 10 de maig del 2022

Protesta antimonàrquica a Girona amb crema de fotos del rei contra la FPdGi

Protesta antimonàrquica a Girona, amb crema de fotos del rei, contra la FPdGi 

La Fundación Princesa de Girona es veu obligada a realitzar els seus actes de forma quasi clandestina a la ciutat de Girona 

La Fundación Princesa de Girona havia programat un acte públic per aquest dimarts al matí a la Fontana d'Or (CaixaFòrum) que finalment s'han realitzat de forma privada a la seu de la Fundación al carrer Juli Garreta 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 10/05/2022.- Llegim al portal Llibertat.Cat que la Fundación Princesa de Girona havia programat un acte públic per avui al matí a la Fontana d'Or (CaixaFòrum) que finalment s'han realitzat de forma privada a la seu de la Fundación al carrer Juli Garreta número 1.  L'acte central del Tour del Talent a Girona i proclamació del Premi FPdGi Internacional 2022 ha comptat amb la presència d'una dotzena de persones i s'ha transmès en streaming (en directe han seguit l'acte una desena de persones i a les 5 de la tarda el vídeo havia arribat a la suma de les 75 visualitzacions).  

A la mateixa hora que es feia l'acte a la seu de la FPdGi del carrer Juli Garreta una cinquantena de persones s'han manifestat contra la monarquia a la plaça del Vi i han anat en manifestació fins a la Fontana d'Or (CaixaFòrum), un dels llocs que ahir dilluns va acollir actes del tour de la Fundación. Allà han enganxat cartells, han cremat fotos amb la cara del rei i el logotip de la FPdGi i han fet pintades al terra i als vidres. 

El passat dimecres 4 de maig unes 200 persones es van manifestar al centre de Girona contra les activitats de la Fundación Princesa de Girona seguint la primera convocatòria de la recentment creada Coordinadora Antimonàrquica de Girona. L'acte va començar a les 19 hores a la plaça del Vi i va acabar una hora més tard a la carretera de Barcelona (a un centenar de metres de la seu de la FPGI del carrer Juli Garreta) amb la crema d'un ninot amb la cara de Felip VI. 

La Fundación Princesa de Girona vol rellançar la seva imatge, fer-se més coneguda i activar i capitalitzar el "talent dels joves espanyols". Amb aquestes metes aprovades en el seu pla estratègic 2022-2025, els reis espanyols mostren el seu compromís amb aquesta entitat que vol legitimar la monarquia "entre la joventut". 

D'altra banda els Premis Fundació Princesa de Girona es tornaran a entregar, per tercer any consecutiu, a la ciutat de Barcelona. L'acte de lliurament se celebrarà entre finals de juny i principis de juliol a la Barcelona després que l'Ajuntament de Girona hagi vetat la presència de la casa reial a la ciutat. L'última visita dels reis espanyols a les comarques gironines va ser el 2018 quan la Fundación Princesa de Girona va fer un acte a Vilablareix (Gironès) que va estar protegit per desenes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra. 

Protesta antimonàrquica a Girona, amb crema de fotos del rei, contra la FPdGi 

Llegim al diari El Punt Avui que aquest dimarts en el decurs d'una protesta antimonàrquica al centre de Girona s'han crema de fotos del rei, per així mostrar el rebuig a l'acte que ahir dilluns la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) celebra a la ciutat. L'entitat tanca el Tour del Talent, que s'ha celebrat a diferents ciutats de l'Estat espanyol, i anuncia el Premi Internacional 2022 (un dels guardons que lliura anualment). Una cinquantena de persones, convocades per la Plataforma Antimonàrquica de Girona, s'han concentrat a la plaça del Vi, han cridat consignes contra Felip VI i els Borbons, i han anat en manifestació fins al CaixaFòrum, un dels llocs que ahir dilluns va acollir actes del tour. Allà han enganxat cartells, han cremat fotos amb la cara del rei i el logotip de la FPdGi i han fet pintades al terra i als vidres de l'edifici. 

La protesta d'aquest dimarts l'havia convocada la Coordinadora Antimonàrquica de Girona, que formen una desena d'entitats i que s'ha creat fa pocs dies. Justament, per protestar contra els actes que tanquen el Tour del Talent, que la FPdGi celebrà ahir i també avui a la ciutat, i per deixar clar que "el rei no és benvingut a Girona, ni ara ni mai", ha subratllat un dels seus portaveus, Tavi Casellas. 

Aquest matí, una cinquantena de persones s'han concentrat a la plaça del Vi, responent la crida de la coordinadora. Han corejat consignes contra Felip VI i la FPdGi i, després, han anat en manifestació fins al CaixaFòrum. Han desplegat una pancarta amb la paraula República i, mentre recorrien el carrer Ciutadans, han corejat consignes com: "Catalunya no té Rei ni Reina" o bé "Si el Rei vol corona, corona li darem; que vingui a Girona i el coll li tallarem". 

Un cop al CaixaFòrum, un dels llocs que ahir dilluns va acollir actes del tour, els manifestants han enganxat cartells contra Felip VI i han fet pintades al terra i a les parets. Abans de tancar la protesta, han cremat fotos del rei i del logotip de la FPdGi i han assegurat que, a partir d'ara, també faran protestes contra els diferents patrons de l'entitat. "Fa anys que el rei és persona non grata a la ciutat; celebrem que cada vegada que la Fundació vulgui organitzar un acte tinguin problemes, i desitgem que no vingui mai més", ha afirmat Casellas. Un dels altres portaveus de la Coordinadora, Quim Tell, ha assegurat que "la lluita dona els seus fruits" i ha demanat que la gent es continuï "mobilitzant". 

A la seu de la Fundació 

La FPdGi tanca avui el Tour del Talent a la seu de la Fundació, situada al carrer Juli Garreta. Durant l'acte, l'entitat anunciarà qui guanyarà el Premi Internacional 2022 (un dels que atorga anualment). Fonts de la FPdGi expliquen que, tot i que el CaixaFòrum era un dels llocs triats per fer els actes, ahir al vespre es van decidir traslladar a la seu per motius logístics i organitzatius. 

Entre d'altres, perquè la FPdGi té un projecte per impulsar el local de Juli Garreta, amb conferències, tertúlies i també actes en streaming, i el final del Tour del Talent els va semblar un bon inici. A més, el local permetia garantir l'aforament previst --entre 50 i 60 persones-- i hi havia una recomanació per part dels Mossos de tenir a punt un escenari alternatiu. A més, aquests dies de Temps de Flors es fa difícil circular pel Barri Vell per la gentada que visita la mostra. 

Pel que fa a l'assistència o no dels monarques, la FPdGi explica que sempre que feien la gira de proclamació dels premis --que aquest any han reconvertit en Tour del Talent-- la Casa Reial solia assistir-ne a un o dos. Aquest any, però, o bé Felip VI o bé la reina Letizia han anat a tots els que s'han celebrat, excepte el d'avui a Girona (on el rei hi intervé a través d'un vídeo). 

Fonts de la FPdGi expliquen que veuen això com un gest de la Casa Reial per recolzar el Tour del Talent i el nou pla estratègic de l'entitat. I que, en el cas de Girona, entenen que els reis ja preveuen venir a Catalunya en les properes setmanes i que l'anunci del Premi Internacional no compta amb l'assistència del guardonat o guardonada (a diferència dels altres). 

Precisament, el rei sí que preveu assistir a l'acte anual d'entrega dels Premis FPdGi, que aquest 2022 se celebraran a Barcelona entre finals de juny i principis de juliol. Serà el quart any que els guardons no es fan a la ciutat de Girona (tenint en compte també que el 2020 es van lliurar de manera telemàtica arran de la covid-19). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada