diumenge, 29 de maig del 2022

Louis Walther

Imagen de consulta de la búsqueda visual

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de maig de 1914 neix a Vaud (Suïssa) l'anarquista Louis Walther 

L'agost de 1936 passà la frontera del Pirineu Oriental camí de Barcelona junt amb d'altres companys, com Fernand Chevalier i Albert Minnig, cossí seu, per combatre l'aixecament militar feixista de juliol d'aquell any a la República Espanyola. D'antuvi tots tres s'integraren des de Barcelona com a milicians en la Columna «Los Aguiluchos», de la FAI, i posteriorment en grup de la «Metralleta Suïssa» de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», lluitant al front d'Aragó 

Louis Walther: El 30 de maig de 1914 neix a Vaud (Vaud, Suïssa) l'anarquista Louis Walther. 

Orfe de mare, Walther treballà de manobre i milità al sindicat de la construcció, quan no feia feines amb el seu pare. 

L'agost de 1936 passà la frontera del Pirineu Oriental camí de Barcelona junt amb d'altres companys, com Fernand Chevalier i Albert Minnig, cossí seu, per combatre l'aixecament militar feixista de juliol d'aquell any a la República Espanyola. D'antuvi tots tres s'integraren des de Barcelona com a milicians en la Columna «Los Aguiluchos», de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), i posteriorment en grup de la «Metralleta Suïssa» de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», lluitant al front d'Aragó. Ell amb el grau de capità. En una carta al seu germà petit explicà: «on est mitraleur avec Bebere et un copain de Genève». 

A diferència dels seus companys, que anaren a l'Arpitània, restà al front d'Aragó després de les jornades del maig de 1937 i s'enrolà a la 125é Brigada Mixta al front de Tergüel (Comunidad de Tergüel, Tergüel, Aragó). Però no hi trobà el seu lloc i el mars de 1938, desesperat per la pressió republicana burgesa i stalinista al front va enviar una carta a la seva família (adreça: 28 Divisió. 125 Brigada Mixta, 500 Batalló, Equip Mòbil núm. 4, front de Teruel), suplicant que es fes tot el possible per fer-lo repatriar. El 9 de maig 1938, el cònsol de Suïssa a Barcelona li va lliurar un passaport provisional i un bitllet de tren pel repatriament. 

En el decurs del seu procés davant el Tribunal militar suís el novembre de 1938, es defensà afirmant que no havia entrat en combat ja que solament havia format part de tropes d'observació. Fou condemnat a 45 dies de presó, ajuntada a una primera pena de tres mesos per insubmissió a Suïssa, pronunciada en contumàcia. 

Louis Walther morí el 14 d'abril de 1988 a Grandson (Vaud, Suïssa). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada