dimecres, 11 de maig de 2022

El Principat de Catalunya supera de nou el miler de persones ingressades per covid-19 (1.002) i suma dos casos crítics més (33), amb 26 persones mortes des de divendres

El Principat de Catalunya supera de nou el miler de persones ingressades per covid-19 (1.002) i suma dos casos crítics més (33), amb 26 persones mortes des de divendres 

La Regió Sanitària de Girona torna a superar el centenar de persones ingressades per covid-19 i els casos van a l'alça 

Experts posen sobre la taula la necessitat d'autoritzar la quarta dosi per a persones d'edat avançada, franja en què es concentren més positiu 

L'Hospital de Campdevànol amplia les restriccions de visites per prevenció 

La setmana passada es va detectar un brot de covid-19 i actualment hi ha deu persones de les pacients infectades pel virus 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 11/05/2022.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha declarat 19 persones ingressades més per covid-19 i el Principat de Catalunya torna a superar el miler de persones hospitalitzades (1.002). 

A més, suma dos casos crítics més a l'UCI (33) respecte a l'últim balanç, divendres passat. S'han registrat 7.728 nous casos confirmats per PCR o TA i el global arriba a 2.489.564 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts és 27.216, que són 26 més notificades en els últims dies. L'Rt puja a 1,19, una centèsima més, i el risc de rebrot s'enfila 30 punts, fins a 385. El 19,11% de les proves han donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies puja de 329 a 353, i la de 7 dies ho fa de 174 a 190. El Departament de Salut comunica ara les dades dos cops per setmana i concentra les proves en persones vulnerables i pacients greus. 

Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, que ara només es fan en casos de persones vulnerables o greus, en l'última setmana se n'han notificat 14.965, per sobre de l'interval anterior, quan se'n van declarar 12.802. La mitjana d'edat de les persones positives se situa en els 57,63 anys. 

Durant l'última setmana analitzada (del 30 d'abril al 6 de maig), s'han fet 52.723 PCR i 45.541 tests d'antígens, dels quals el 19,11% han donat positiu. Des de l'inici de la pandèmia s'han detectat 2.575.431 casos, dels quals 2.489.564 per PCR/TA. 

Pel que fa a les persones mortes, la xifra total és de 27.216 des de l'inici de la pandèmia, 26 més des del balanç de divendres. Entre el 30 d'abril i el 6 de maig s'han declarat 48 morts; la setmana anterior, 50. En l'últim interval han estat ingressats a l'hospital 971 persones; la setmana del 23 al 29 d'abril n'hi havia 855. 

Entre les persones que viuen en residències, s'informa de 60.195 casos confirmats per PCR o TA des de l'inici de la pandèmia, 462 més. Amb la resta de proves, el nombre total de casos acumulats és de 63.665. En total, han mort des de l'inici de la pandèmia 9.954 persones, 12 més. 

Experts posen sobre la taula la necessitat d'autoritzar la quarta dosi per a persones d'edat avançada, franja en què es concentren més positiu 

Llegim al Diari de Girona que les dades epidemiològiques segueixen en augment tant a nivell del regne d'Espanya com al Principat de Catalunya, fet que també es veu reflectit a la Regió Sanitària de Girona, on ja fa setmanes que el nombre de positius setmanal no baixa de 1.000 i, aquesta setmana, la xifra ja ha superat el llindar de 1.300. A més, el risc de rebrot, indicador que mesura el creixement epidemiològic a curt termini, ha superat els 300 punts, pràcticament 100 més en dues setmanes. 

Tenint en compte que el Departament de Salut fa menys proves que abans, les dades de casos són considerablement altes. Un indici de creixement és la taxa de positivitat dels tests que diagnostiquen covid-19. Segons el darrer balanç, és del 19,3%, quan el màxim recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és del 5%. La xifra, a més, duplica la mitjana de tota la pandèmia, que és del 10% i s'aproxima als registres de finals de gener, en plena sisena onada. 

que més preocupa als experts, però, és que a diferència de la sisena onada, quan la majoria de casos es concentraven en nens, ara passa totalment el contrari, ja que la incidència es concentra en la població d'edat avançada. Segons les darreres dades, dels 1.370 casos actuals a Girona, 440 tenen més de 70 anys, és a dir, una tercera part del total. La franja que concentra més positius és la de 70 a 79 anys, amb un total de 226 i, d'altra banda, el 60% del total té més de 50 anys. 

Quarta dosi a altres llocs 

L'augment de la incidència en la població vulnerable ha posat en alerta els experts, que ja fa mesos que demanen l'autorització de la quarta dosi a la població de més edat. Actualment, hi ha Estats com el francès i l'alemany on ja s'administra la quarta dosi a la població de més de 60 anys i personal sanitari. Al Regne d'Espanya, de moment, la Comissió de Salut Pública encara no ha emès cap resolució mentre Múrcia, Andalusia, Galícia o Astúries volen que se li doni llum verda davant un escenari de més contagis. 

Aquest augment de casos també comença a repercutir als hospitals. A la Regió Sanitària de Girona ja s'ha superat el llindar de 100 pacients hospitalitzats per coronavirus-19 i al Principat de Catalunya, el miler. D'altra banda, les UCI es mantenen estables. 

Finalment, també cal tenir present que el nombre de personal sanitari que està de baixa per coronavirus-19 és bastant elevat. Al Trueta n'hi ha 56 i als centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut de Girona, 28. 

L'Hospital de Campdevànol amplia les restriccions de visites per prevenció 

L'Hospital de Campdevànol, el centre de referència al Ripollès, ha suspès les visites de familiars a un sector de la primera planta. El motiu d'aquestes restriccions és la prevenció del contagi de covid-19, ja que hi ha un brot actiu a la segona planta. Es va originar la setmana passada, quan onze persones de les pacients i un treballador sanitari van donar positiu. En aquesta planta hi ha persones malaltes amb diferents patologies, com ara fractures de fèmur o problemes digestius i respiratoris i es va aïllar amb la prohibició de visites de familiars. 

Segons fonts de l'hospital, actualment hi ha deu persones de les pacients infectades i no només com a conseqüència del brot, sinó que algunes d'elles ja han ingressat amb covid-19. És per això que la direcció hospitalària ha decidit mantenir l'aïllament de la segona planta i s'hi ha afegit una part de la primera per prevenció, perquè hi ha persones pacients vulnerables de llarga estada. 

El desembre del 2020 aquest centre hospitalari va patir un brot de covid-19 amb una trentena de persones de les pacients i també professionals sanitaris positius. Per millorar la situació, es van deixar d'acceptar ingressos de persones amb altres malalties, que van ser derivades com a pacients a l'Hospital d'Olot i a altres centres de referència. El 4 de gener, un mes després de l'inici del brot, el centre va aixecar la mesura. D'altra banda, l'hospital va ser pioner, l'any passat, a exigir el passaport covid-19 als familiars que anaven de visita. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada